«Περιμένοντας τον Γκοντό», είπε ο Ράμα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ

«Περιμένοντας τον Γκοντό», είπε ο Ράμα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα συνέκρινε σήμερα τις προσπάθειες της χώρας του και της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το σουρεαλιστικό έργο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό».

Στο χθεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ η Βουλγαρία άσκησε βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο βαλκανικές χώρες.

«Αυτή είναι μια μεγάλη απογοήτευση και τεράστια αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένα κακό μήνυμα για ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Ράμα σε ένα οικονομικό φόρουμ στην πρωτεύουσα Σκόπια.

Ο Ράμα παρομοίασε τον εαυτό του και τον Ζάεφ με αναγνώστες του έργου του Ιρλανδού συγγραφέα Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό», στο οποίο δύο χαρακτήρες περιμένουν έναν τρίτο χαρακτήρα που δεν φθάνει ποτέ.

«Αλλά σε αντίθεση με τους χαρακτήρες του Σάμιουελ Μπέκετ... δεν περιμένουμε στην πραγματικότητα, προχωράμε, πιέζουμε και πιέζουμε... για να κάνουμε τη ζωή των πολιτών μας και τη ζωή των χωρών μας καλύτερη», είπε.

Η Βουλγαρία εμπόδισε την επίσημη έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ εξαιτίας διαφορών που αφορούν την ιστορία και τη γλώσσα. Η Σόφια κατηγόρησε επίσης τα Σκόπια για ρητορική μίσους και για την μη εφαρμογή μιας διμερούς συνθήκης φιλίας του 2017.

«Η θέση μας είναι σαφής - η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν μπορεί να κρατηθεί όμηρος διμερών σχέσεων», τόνισε ο Ζάεφ, κάνοντας λόγο για ένα επικίνδυνο προηγούμενο.

Οι προσπάθειες της Αλβανίας να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν επίσης καθυστερήσει επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να προχωρήσουν μαζί στην ενταξιακή τους πορεία στην Ένωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου