Σήμερα η Διάσκεψη της ΕΕ και η απόφαση για Αλβανία και Σκόπια

Σήμερα η Διάσκεψη της ΕΕ και η απόφαση για Αλβανία και Σκόπια

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεδριάσει σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να οριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης μεταξύ της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Ωστόσο η Βουλγαρία συνεχίζει να ασκεί βέτο στα Σκόπια, μη δίνοντας το πράσινο φως για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Αυτή η απόφαση από πλευράς της Βουλγαρίας εμποδίζει επίσης την Αλβανία μιας και έχει ειπωθεί από πλευράς της ΕΕ ότι η απόφαση θα δοθεί από κοινού και για τις δύο χώρες.

Το ζήτημα της Αλβανίας και η τύχη της για συνέχιση της πορείας ολοκλήρωσης συζητήθηκε ευρέως στη συνεδρίαση του Ολλανδικού Κοινοβουλίου, όπου αποφασίστηκε να αφαιρεθεί η δέσμη αποκλεισμού για τη διεξαγωγή της πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης με την Αλβανία, μετά την έγκριση του διαπραγματευτικού πλαισίου. Η Ολλανδική Πρεσβεία αμέσως μετά την απόφαση ανακοίνωσε επίσημα τη θέση της κυβέρνησής της.

Μετά από αυτήν τη θετική στάση των Κάτω Χωρών (Ολλανδίας) και τις δηλώσεις των διπλωματών των χωρών όπως η Γερμανία, η Αυστρία και Ιταλία, υπάρχει ελπίδα ότι η Αλβανία θα ανοίξει το δρόμο της στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα 22 Ιουνίου ακολουθώντας την Διακυβερνητική Διάσκεψη.

Τον περασμένο μήνα, (στις 5 Μαΐου), το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέστειλε επιστολή εργασίας στις αντιπροσωπείες των χωρών της ΕΕ, πριν από τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου τους ζητήθηκε να δώσουν το πράσινο φως στα Τίρανα και τα Σκόπια. Σύμφωνα με το Συμβούλιο της ΕΕ, η δυναμική των μεταρρυθμίσεων σε αυτές τις δύο χώρες πρέπει να διατηρηθεί και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση πρέπει να προχωρήσει.

Τέλος, οι Αλβανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι πιστεύοντας πως πληρούνται από πλευράς της χώρας του, όλα τα κριτήρια, τονίζουν πως έχουν συμβάλλει στον εκδημοκρατισμό της Αλβανίας και πως σέβονται πλήρως όλα όσα απορρέουν από τις ευρωπαϊκές συμβάσεις – συστάσεις. Ωστόσο, τα γεγονότα και οι κοινωνικο – πολιτικές συνθήκες στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα, αποτελούν ισχυρό παράγοντα διάψευσης των όσων επικαλούνται.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου