Οι βρισιές του Αρναούτοβιτς για την Αλβανία και το «Μακεδονία σκέτο» στο EURO2020

Οι βρισιές του Αρναούτοβιτς για την Αλβανία και το «Μακεδονία σκέτο» στο EURO2020

Το ματς του Euro ήταν Αυστρία εναντίον Βόρειας Μακεδονίας, ωστόσο οι βρισιές του Μάρκο Αρναούτοβιτς, ενέπλεξαν σε ντόμινο τουλάχιστον τέσσερις χώρες.

Συγκεκριμένα, στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης της Δευτέρας ανάμεσα στις δύο ομάδες, ο Μάρκο Αρναούτοβιτς σκόραρε και κατά τους πανηγυρισμούς του, έβρισε χυδαία τη μητέρα του Αλιόσκι της Βόρειας Μακεδονίας. Σύμφωνα με τα σερβικά Μέσα Ενημέρωσης, ο επιθετικός της Αυστρίας είπε: «Γ…ω τη μάνα σου την Αλβανίδα», με τον Αλάμπα να σπεύδει να του κλείσει το στόμα.

Στη συνέχεια, και μετά τις μαζικές αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο επιθετικός της Σανγκάι Πορτ, επανήλθε με ανάρτησή του στο Instagram, όπου ανέφερε:

«Ειπώθηκαν κάποιες κουβέντες εν βρασμώ ψυχής χθες μέσα από τα συναισθήματα που σου βγάζει το παιχνίδι για τις οποίες θα ήθελα να ζητήσω συγγώμη, ειδικά από τους φίλους μου στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι. Δεν είμαι ρατσιστής. Έχω φίλους σχεδόν σε κάθε χώρα και είμαι υπέρ της διαφορετικότητας. Όσο με ξέρουν, το ξέρουν καλά», ανέφερε, ενώ έγραψε «συγγνώμη» στο κυριλικκό αλφάβητο αλλά και στα αλβανικά.

Σημειώνεται πως ο πατέρας του Αρναούτοβιτς είναι σερβικής καταγωγής, και το όλο επεισόδιο μας γύρισε στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου, καθώς οι γονείς του Αλιόσκι είναι αλβανικής καταγωγής. Οι αντιπαλότητες ανάμεσα σε Σερβία και Αλβανία δεν έχουν κλείσει. Άλλωστε, στο παγκόσμιο του 2018, οι Granit Xhaka και Xherdan Shaqiri της Ελβετίας, τιμωρήθηκαν με πρόστιμο όταν σχημάτισαν κατά τους πανηγυρισμούς τους, τον «αλβανικό αετό», σε αγώνα εναντίον της Σερβίας.

Μετά το τελευταίο επεισόδιο, η Βόρεια Μακεδονία καλεί την UEFA να τιμωρήσει τον Αρναούτοβιτς, παρά την απολογία του. Η ομοσπονδία ποδοσφαίρου της Βορείου Μακεδονίας, σημειώνει στην ανακοίνωσή της πως τάσσεται κατά του εθνικισμού και τις διακρίσεις, καθώς και εναντίον των εθνικών προσβολών. Την ίδια ώρα βέβαια, επιμένει να κατονομάζει την εθνική αποστολή της χώρας, ως «Μακεδονία» σκέτο... Κάτι που ισχύει βέβαια και για τη κρατική τηλεόραση της Β. Μακεδονίας, τη MRT.

Δυστυχώς όμως, η ποδοσφαιρική αποστολή της χώρας αναφέρεται ως «Μακεδονία» σκέτο, και στα σερβικά media, κάτι που δείχνει πως πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη σε διπλωματικό επίπεδο για να λυθούν πολλά επιμέρους και σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται άμεσα με τον ευρύτερο εθνικισμό της περιοχής των Βαλκανίων.

Θυμίζουμε πως σε δύο ημέρες συμπληρώνονται τρία χρόνια από τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αποτελεί το «όχημα» της Β. Μακεδονίας, ή αν θέλετε το διαβατήριό της, για να μπει στην ΕΕ.

Η Ελλάδα έχει στείλει επιστολή διαμαρτυρίας δια του Νίκου Δένδια προς τον ομόλογό του, Μπουγιάρ Οσμάνι, με εκείνον να ρίχνει τη μπάλα στην εξέδρα και να αναφέρει πως η... «Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Μακεδονίας (FFM) είναι ένας ανεξάρτητος και μη κερδοσκοπικός οργανισμός που είναι εγγεγραμμένος στο Γενικό Μητρώο ως ένωση και, ως εκ τούτου, δεν χρηματοδοτείται από το κράτος». Διπλωματικά, αυτό που μπορεί να κάνει η χώρα μας από εδώ και πέρα, είναι να πιέσει προς συμμόρφωση των γειτόνων σε όλους τους τομείς, έτσι ώστε να συνεχιστεί η όλη ενταξιακή πορεία τους προς την ΕΕ.

«Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων»

Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του NEWS 24/7 την Τρίτη, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αρ. Πελώνη, είπε χαρακτηριστικά πως «έχουν γινει όλες οι απαράιτητες ενέργειες με την επιστολή του κ. Δένδια προς τον ομόλογό του. Η Ελλάδα καλεί σε πλήρη και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και σε αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τις σχέσεις με τη γειτονική χώρα. Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων».

Κατά τα λοιπά, το ποδόσφαιρο για άλλη μια φορά ανέδειξε το ότι πολλές φορές, μια μπάλα δεν είναι αρκετή για να ξεχαστούν οι διαφορές ανάμεσα σε δύο και περισσότερους, παίκτες.

Πηγή: Χρήστος Δεμέτης / news247.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου