Πιέσεις Γερμανίας για έναρξη των συνομιλιών Αλβανίας και Σκοπίων με την ΕΕ

Πιέσεις Γερμανίας για έναρξη των συνομιλιών Αλβανίας και Σκοπίων με την ΕΕ

Η Γερμανία πιέζει τα κράτη μέλη της ΕΕ να εγκρίνουν την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την Αλβανία και τα Σκόπια τον Ιούνιο, πριν από το τέλος της πορτογαλικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο μας, ο Υφυπουργός Ευρώπης Michael Roth θα φτάσει στην Αλβανία σήμερα για να εκφράσει την πλήρη υποστήριξη της Γερμανίας για την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ της ΕΕ και της Αλβανίας στη Δυτικής Ευρώπη εντός ενός μήνα από τώρα.

Όπως γίνεται γνωστό, η Γερμανία να επιθυμεί να μην φύγουν Αλβανία και Σκόπια από το ευρωπαϊκό τους μονοπάτι.

Τον Μάρτιο του 2020, οι ευρωπαίοι ηγέτες έλαβαν την πολιτική απόφαση να ξεκινήσουν συνομιλίες με την Αλβανία και τα. Σκόπια, ωστόσο έθεσαν ορισμένες προϋποθέσεις για να λάβει μέρος η Αλβανία στις συνομιλίες πριν από τη συνεδρίαση.

Ακόμη, παραμένει ασαφές εάν και τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ θα συμφωνούσαν με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Αλβανία πληροί όλες τις προϋποθέσεις.

Ωστόσο, η Βουλγαρία άσκησε βέτο στην πρόοδο των Σκοπίων λόγο διαφορών σε θέματα ταυτότητας και γλώσσας.

Η Γερμανία αποτελεί το κύριο κράτος μέλος της ΕΕ που πιέζει να μην διαχωριστεί η πρόοδος των δύο χωρών στην πορεία τους προς την ΕΕ, επιμένοντας να οριστεί κοινή ημερομηνία έναρξης συνομιλιών και με τις δύο χώρες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου