Ξεκίνησε η αποστολή του ΟΑΣΕ για την επιτήρηση των αλβανικών εκλογών

Ξεκίνησε η αποστολή του ΟΑΣΕ για την επιτήρηση των αλβανικών εκλογών

Το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODIHR) στα Τίρανα, άνοιξε στις 19 Μαρτίου για την στενή επιτήρηση των κοινοβουλευτικών εκλογών της 25ης Απριλίου στην Αλβανία, μετά από πρόσκληση των αρχών της χώρας.

Η αποστολή διευθύνεται από την Πρέσβειρα Urszula Gacek και αποτελείται από μια βασική ομάδα 12 εκλογικών εμπειρογνωμόνων, με έδρα τα Τίρανα, και 24 μακροχρόνιους παρατηρητές που θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα από τις 26 Μαρτίου.

Η αποστολή θα αξιολογήσει τις εκλογές για τη συμμόρφωσή τους με τις δεσμεύσεις του ΟΑΣΕ και άλλες διεθνείς υποχρεώσεις και πρότυπα για δημοκρατικές εκλογές, καθώς και με την εθνική νομοθεσία. Οι παρατηρητές θα παρακολουθούν στενά τη διαδικασία εγγραφής των ψηφοφόρων, τις προεκλογικές δραστηριότητες, το έργο της εκλογικής διοίκησης και των σχετικών κυβερνητικών οργάνων, τη σχετική με τις εκλογές νομοθεσία και την εφαρμογή της, και την επίλυση διαφορών που σχετίζονται με τις εκλογές. Στο πλαίσιο της παρατήρησης, η αποστολή θα παρακολουθεί επίσης την κάλυψη των εκστρατειών από τα μέσα ενημέρωσης.

Οι συναντήσεις με πολλούς εκπροσώπους των κρατικών αρχών, των πολιτικών κομμάτων, της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης και της διεθνούς κοινότητας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρατήρησης.

Λόγω της συνεχιζόμενης έκτακτης ανάγκης για την υγεία που προκαλείται από την πανδημία COVID-19 σε ολόκληρη την περιοχή του ΟΑΣΕ και τους συναφείς ταξιδιωτικούς περιορισμούς, το ODIHR δεν είναι σε θέση να αναπτύξει βραχυπρόθεσμους παρατηρητές πριν από τις εκλογές της 25ης Απριλίου όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Επομένως, η μορφή της δραστηριότητας παρατήρησης προσαρμόστηκε σε μια αποστολή Περιορισμένης Παρακολούθησης Εκλογών (LEOM), η οποία θα περιλαμβάνει μακροχρόνιους παρατηρητές που εδρεύουν σε όλη τη χώρα. Ενώ τα μέλη της αποστολής θα επισκεφθούν έναν περιορισμένο αριθμό εκλογικών κέντρων την ημέρα των εκλογών, δεν θα υπάρχει συστηματική παρατήρηση της ψηφοφορίας, της καταμέτρησης ή της καταγραφής των αποτελεσμάτων.

Την ίδια ημέρα της εκλογής, η αποστολή παρατήρησης του ODIHR θα ενώσει τις προσπάθειές της με αντιπροσωπείες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Μια ενδιάμεση έκθεση θα δημοσιευτεί για την ενημέρωση του κοινού και των μέσων ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της παρατήρησης. Την επομένη των εκλογών, μια δήλωση προκαταρκτικών πορισμάτων θα παρουσιαστεί σε συνέντευξη τύπου. Μια τελική έκθεση που συνοψίζει την παρατήρηση και θα κάνει συστάσεις για βελτιώσεις θα δημοσιευτεί περίπου δύο μήνες μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας.

Η αποστολή παρατήρησης του ODIHR και η παρουσία του ΟΑΣΕ στην Αλβανία λειτουργούν ξεχωριστά βάσει των αντίστοιχων εντολών τους.

Συνοπτικά το χρονοδιάγραμμα της αποστολής του ΟΑΣΕ στην Αλβανία:

19 Μαρτίου: Έναρξη της αποστολής

24 Μαρτίου: Άφιξη μακροχρόνιων παρατηρητών

25 Μαρτίου: Ενημέρωση μακροχρόνιων παρατηρητών

26 Μαρτίου: Τοποθέτηση των μακροχρόνιων παρατηρητών σε ολόκληρη τη χώρα

25 Απριλίου: Ημέρα εκλογών

26 Απριλίου: Συνέντευξη τύπου για προκαταρκτικά πορίσματα και συμπεράσματα

1 Μαΐου: Αναχώρηση μακροχρόνιων παρατηρητών

7 Μαΐου: Αναχώρηση της βασικής ομάδας

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου