Η Αλβανία εξελίσσεται σε τουρκικό στρατιωτικό και ισλαμικό προγεφύρωμα στα βόρεια της Ελλάδας

Η Αλβανία εξελίσσεται σε τουρκικό στρατιωτικό και ισλαμικό προγεφύρωμα στα βόρεια της Ελλάδας

Τα όσα ανακοινώθηκαν με το πέρας της επίσκεψης του πρωθυπουργού Εντι Ράμα στην Αγκυρα, ενισχύουν τις ανησυχίες ότι η Αλβανία, αργά αλλά σταθερά, εξελίσσεται σε τουρκικό στρατιωτικό και ισλαμικό προγεφύρωμα στα βόρεια της Ελλάδας. Ο Ερντογάν ήταν αποκαλυπτικός γύρω από την τουρκική «επέλαση», λέγοντας πως η χώρα του διαθέτει 600 εταιρείες στην Αλβανία, που απασχολούν 15.000 εργαζομένους και επενδύσεις 3,5 δισ. δολαρίων, 2.000 μαθητές που εκπαιδεύονται από τουρκικά ιδρύματα, ενώ σύντομα το Πολυτεχνείο της Κωνσταντινούπολης πρόκειται να ανοίξει παράρτημα στα Τίρανα.

Το σημαντικότερο: ανακοίνωσε «εμβάθυνση της συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα», με συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων και χρήση από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις των λιμανιών και των χερσαίων εγκαταστάσεων αν τα χρειαστεί.

Οπερ σημαίνει ότι η Τουρκία εγκαθίσταται στρατιωτικά στα αλβανικά παράλια, απ’ όπου θα μπορεί να επιτηρεί την Αδριατική, τα στενά της Κέρκυρας και σε συνδυασμό με τη στρατιωτική της παρουσία απέναντι στη Λιβύη, τους θαλάσσιους διαδρόμους στην Κεντρική Μεσόγειο. Και φυσικά, θα αποτελεί μια διαρκή απειλή στην «πλάτη» της Ελλάδας με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει στην απευκταία περίπτωση μιας στρατιωτικής σύγκρουσης στο Αιγαίο.

Μας ενδιαφέρουν όλα αυτά; Επί του παρόντος δεν φαίνεται κάτι τέτοιο, μια και η ελληνική εξωτερική πολιτική και η διπλωματία μας δίνουν, και ορθώς όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, τη «μάχη της Χειμάρρας» με αφορμή τη δικαστική δίωξη του εκλεγμένου δημάρχου της.

Μας αφορούν, όμως, ως προς τη μεγάλη εικόνα, το τι δηλαδή Αλβανία «θέλουμε» να έχουμε στην πίσω αυλή μας: προτεκτοράτο της Τουρκίας ή ένα κράτος που θα διέπεται από ευρωπαϊκούς κανόνες και φιλελεύθερες δημοκρατικές αξίες; Η λογική λέει το δεύτερο, και η Ελλάδα δεν παύει να το διακηρύσσει με κάθε ευκαιρία. Μια ευρωπαϊκή Αλβανία είναι ασφαλώς προτιμότερη από μια ισλαμιστική, δορυφόρο της Τουρκίας.

Επ’ αυτού η πολυδιαφημισμένη ελληνική «ατμομηχανή», που προοριζόταν να οδηγήσει στις Βρυξέλλες το τρένο των Δυτικών Βαλκανίων, δείχνει να έχει «κολλήσει» με αφορμή την υπόθεση Μπελέρη και το (αναγκαστικό) βέτο της Αθήνας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Τούρκοι, Ιταλοί, Γερμανοί, στο μεταξύ, προωθούν τα δικά τους σχέδια επιρροής και συμφέροντα στο αποκαλούμενο βαλκανικό «μπαλκόνι» στην Αδριατική.

Ο Ράμα τραβάει το σχοινί έχοντας τη σιωπηρή ανοχή Ευρωπαίων και Αμερικανών, οι οποίοι θεωρούν το ζήτημα Μπελέρη διμερές. Τις επόμενες ημέρες θα κριθούν πολλά στις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας.

Ο εισαγγελέας των Τιράνων προδιέγραψε την τύχη του Μπελέρη εισηγούμενος φυλάκιση δυόμισι χρόνων και μένει να ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου την προσεχή Τετάρτη, ημέρα που συμπτωματικά θα βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα Τίρανα για τη σύνοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για την Ουκρανία!

Σταύρος Τζίμας - kathimerini.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου