Η παράταση του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις στην Αλβανία είναι μία κρατική κατάληψη

Η παράταση του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις στην Αλβανία είναι μία κρατική κατάληψη

Πριν από δύο χρόνια, μια διεθνής έκθεση διευκρίνισε στο κοινό πώς η αλβανική κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τη Βουλή ως συμβολαιογράφο για να εγκρίνει τους τελωνειακούς νόμους. Το κοινοβούλιο θεωρείται ένας ασήμαντος κρίκος, όπου η ψηφοφορία είναι απλώς μια διαδικασία που πρέπει να γίνει και ο ανταγωνισμός μεταξύ των βουλευτών ήταν ποιος θα προστάτευε περισσότερο την κυβέρνηση κατά την κατάληψη του κράτους.

Σήμερα, το σχέδιο αυτό έχει τελειοποιηθεί καθώς η κυβέρνηση σκέφτηκε να καταχραστεί ακόμη περισσότερο τους βουλευτές και το κοινοβούλιο. Έχει προ πολλού καταστρέψει τη νομοθετική διαδικασία.Δύο φρέσκα παραδείγματα, που σχετίζονται μεταξύ τους, είναι η πέμπτη πρόταση για παράταση του Νόμου Στρατηγικών Επενδύσεων και η πρόταση για τον Νόμο των Προστατευόμενων Περιοχών. Και τα δύο νομοσχέδια που προτάθηκαν από τη σοσιαλιστική πλειοψηφία δεν φαίνεται να έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν κρίκο της μεγάλης αλυσίδας που έχει καταλάβει το κράτος.

Ο Νόμος για τις Στρατηγικές Επενδύσεις είναι ένας από τους πιο πελατειακούς, εχθρικούς προς την αγορά και αντίθετους με τα νομοσχέδια της ΣΣΣ (Συμφωνία Σταθεροποίησης Σύνδεσης) που έχει εγκριθεί από την Αλβανική Βουλή. Η πρόταση να αναβληθεί για πέμπτη φορά ο νόμος αυτός δεν θα βελτιώσει το ισοζύγιο των ξένων επενδύσεων στη χώρα. Από τα 80 αιτήματα που στάλθηκαν στην KIS (Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων) και τις 60 εγκεκριμένες επενδύσεις, καμία δεν είναι στρατηγική, πόσο μάλλον μια σοβαρή ξένη επένδυση.

Αντίθετα, δικαιούχοι είναι πάντα οι συνήθεις ύποπτοι που πάντα επωφελούνται από τους χαμηλούς φόρους ενώ οι Αλβανοί πληρώνουν το βαρύ τους φορτίο. Εν ολίγοις, δεν υπάρχει κανένας λόγος που εξυπηρετεί τους Αλβανούς να καθυστερήσουν αυτόν τον νόμο.

Η πρόταση των βουλευτών για Προστατευόμενες Περιοχές δεν είναι αίτημα των δήμων για περισσότερη εξουσία και παροχές.

Στην πραγματικότητα, η πρόταση των σοσιαλιστών βουλευτών είναι η πρόταση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης που επιδιώκει να παρακάμψει κάθε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης για την άρση όλων των λειτουργιών εδαφικού ελέγχου που πρέπει να παραδώσουν οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος στον Πρωθυπουργό. Το υπουργείο θα απαλλαγεί και από την κατηγοριοποίηση των προστατευόμενων περιοχών και έτσι, και από τις παράνομες ευθύνες να προσφέρει Στρατηγικές Επενδύσεις τύπου resorts σε περιοχές φυσικά θαύματα της Αλβανίας.

Εν ολίγοις, ξεκάθαρα, η κυβέρνηση με αυτές τις δύο προτάσεις δίνει στον εαυτό της την ευκαιρία να ρίξει στρατηγικό σκυρόδεμα στα εθνικά πάρκα, στα φυσικά θέρετρα και όπου θεωρεί κατάλληλο.

Όλοι αυτοί οι ελιγμοί είναι αντίθετοι με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την έκθεση προόδου.

Οι ίδιοι σοσιαλιστές βουλευτές, που αναλαμβάνουν τέτοιες πρωτοβουλίες σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, είναι αυτοί που έχουν αναλάβει την αποστολή της «επίβλεψης» των ανεξάρτητων θεσμών στο όνομα εκείνων των αρχών που συνειδητά τις παραβίασαν.

Οι συντάκτες των παραστάσεων των νόμων που στοχεύουν στην κατάληψη του κράτους και της οικονομίας είναι και αυτοί που θα υπερασπιστούν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ζητώντας ευθύνες από ανεξάρτητους θεσμούς.

Υπάρχει μόνο μία αλήθεια: οι στρατηγικές τους επενδύσεις είναι κρατική κατάληψη!

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου