Συναγερμός από τους περιβαλλοντολόγους στην Αλβανία για το νέο νομοσχέδιο για τις προστατευόμενες περιοχές

Συναγερμός από τους περιβαλλοντολόγους στην Αλβανία για το νέο νομοσχέδιο για τις προστατευόμενες περιοχές

Περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Αλβανία έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους μέσω δημόσιας τοποθέτησης για νομοθετικές αλλαγές στο νόμο «Περί προστατευόμενων περιοχών». Η τοποθέτηση έρχεται μετά την κατάθεση του σχεδίου νόμου στην επιτροπή.

«Το σχέδιο νόμου αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον σκοπό του νόμου για τις προστατευόμενες περιοχές», αναφέρει η θέση περιβαλλοντικών οργανώσεων. Σύμφωνα με αυτούς, εάν εγκριθούν οι προτεινόμενες τροποποιήσεις, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να κατασκευαστούν υδροηλεκτρικά εργοστάσια στις προστατευόμενες περιοχές, υδρογονάνθρακες προς εξόρυξη, καθώς και αστικές κατασκευές.

Για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, αυτού του είδους οι δραστηριότητες «αλλάζουν, εκμεταλλεύονται εντατικά και υποβαθμίζουν τα φυσικά οικοσυστήματα, παραβιάζοντας έτσι την ουσία του νόμου για τις προστατευόμενες περιοχές».

Χωρίς νομικές αλλαγές, οι προστατευόμενες περιοχές ταξινομούνται ως εδαφικές περιοχές στις οποίες τα φυσικά οικοσυστήματα και η άγρια ζωή πρέπει να προστατεύονται ακριβώς από τις προαναφερθείσες επενδύσεις.

Στο σχέδιο νόμου προτείνεται η διαχείριση τουλάχιστον του 20% της επιφάνειας της προστατευόμενης περιοχής από τους αντίστοιχους δήμους.

Για τους περιβαλλοντολόγους είναι ανησυχητικό γιατί δεν περιγράφεται πώς θα χαρακτηριστεί, χαρτογραφηθεί και διαχειριστεί αυτή η περιοχή, «αφήνοντας ανοιχτή τη διαχείριση ακόμη και του 100% μιας περιοχής που προστατεύεται από τον εκάστοτε δήμο».

«Η μεταβίβαση διαχειριστικών αρμοδιοτήτων ανάλογα με το συμφέρον του κάθε δήμου, παραβιάζει το εθνικό συμφέρον που υπάρχει για τη διατήρηση αυτών των περιοχών που διατηρούνται ακριβώς για τις αξίες και τα χαρακτηριστικά που έχουν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», αναφέρει η θέση των οργανώσεων.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει την κατάργηση χωροταξίας ή τον μη χαρακτηρισμό υποζωνών με διαφορετικά καθεστώτα διαχείρισης σε όλη την επιφάνεια μιας προστατευόμενης περιοχής.

«Αυτή η τροπολογία παραβιάζει ανοιχτά τις κατευθυντήριες γραμμές της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) που περιλαμβάνονται στον ισχύοντα νόμο για τις προστατευόμενες περιοχές», αναφέρει η δήλωση.

«Δημιουργεί επίσης προϋποθέσεις για τον αποκλεισμό της τοπικής κοινωνίας από τη χρήση και τη λήψη αποφάσεων σε προστατευόμενες περιοχές», αναφέρουν περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Οι οργανώσεις τονίζουν ότι εάν εγκριθεί το σχέδιο νόμου θα απορριφθούν «όλες οι επενδύσεις και το έργο που έγινε εδώ και δεκαετίες για την εξυγίανση και διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στη χώρα».

Τέλος, οι φορείς ζητούν να μην ψηφιστούν αυτές οι αλλαγές, υποστηρίζοντας ότι ο ισχύων νόμος επαρκεί για τη διαχείριση και τη διατήρηση των προστατευόμενων περιοχών «αν υπάρξει πλήρης εφαρμογή».

Αυτές οι νομικές αλλαγές ήρθαν ως πρόταση ομάδας σοσιαλιστών βουλευτών. Όμως οι προσπάθειες επέμβασης στις προστατευόμενες περιοχές ξεκίνησαν πριν από αυτή την πρόταση.

Ο πολυσυζητημένος νόμος για τις Στρατηγικές Επενδύσεις έχει ένα από τα προβληματικά του στοιχεία την παρέμβαση σε προστατευόμενες περιοχές. Ο νόμος αυτός αναβλήθηκε και πάλι για τέταρτη φορά, αυτή τη φορά μέχρι το 2027.

Μέσω του νόμου αυτού έχουν εγκριθεί 5 έργα εντός της επικράτειας Προστατευόμενων Περιοχών ή κοντά σε Μνημεία της Φύσης.

Η κυβέρνηση υποστήριξε ανοιχτά αυτές τις νομικές αλλαγές. Ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα , κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας στον ποταμό Αώο, είπε ότι «η κυβέρνησή μας δεν μπορεί να δεχθεί ηθικά μαθήματα για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στη φύση».

...

Ο Ράμα αντικρούει την ΕΕ: «Ηθικά διδάγματα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη φύση, η κυβέρνησή μας δεν μπορεί να δεχθεί»

Ο Έντι Ράμα σε εκδήλωση διαγωνισμού για τον ποταμό Αώο για να υπερασπιστεί ένα σχέδιο νόμου των βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος έκανε δηλώσεις σχετικά με την αναθεώρηση των προστατ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου