Στρατηγικές επενδύσεις στην Αλβανία: Πρόταση για ισχύ του όρου έως το 2027

Στρατηγικές επενδύσεις στην Αλβανία: Πρόταση για ισχύ του όρου έως το 2027

Ο νόμος για τις στρατηγικές επενδύσεις που εγκρίθηκε το 2015 αναβάλλεται συνεχώς λόγω της αύξησης του ενδιαφέροντος στην Αλβανία, αλλά πρόσφατα ζητήθηκε να ισχύει ο όρος αυτός μέχρι το τέλος του 2027.

Ο αναπληρωτής Eduard Shalsi, ταυτόχρονα Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομίας και Οικονομικών, υπέβαλε πρόταση όπου, εκτός από την προθεσμία, πρότεινε και άλλες αλλαγές που σχετίζονται με τις ελάχιστες αξίες επενδύσεων και απασχόλησης που πρέπει να εκπληρώσουν τα έργα που επωφελούνται από αυτόν τον νόμο.

Συνολικά από το 2016 έως σήμερα, τουλάχιστον 88 επενδυτικά σχέδια έχουν επιδιώξει να επωφεληθούν από το καθεστώς της επένδυσης ή του στρατηγικού επενδυτή. Από αυτά, 40 από αυτά έχουν επωφεληθεί, ενώ 14 έργα έχουν απορριφθεί και 34 βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης.

Ο νόμος για τις στρατηγικές επενδύσεις προβλέπει μέτρα στήριξης, ενθάρρυνσης ή διευκόλυνσης για έργα που προβλέπουν σημαντικές επενδυτικές αξίες ή συμπεριφορά διεθνών εμπορικών σημάτων.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, η ελάχιστη αξία έργου που προτείνεται να λάβει δυνητικό στρατηγικό καθεστώς είναι 30 εκατ. ευρώ, ενώ για ειδική διαδικασία 50 εκατ. ευρώ.

Η νέα πρόταση του βουλευτή των Σοσιαλιστών είναι να αυξηθεί αυτή η επενδυτική αξία όπου το ελάχιστο ενός προτεινόμενου έργου για να χαρακτηριστεί ως πιθανή στρατηγική επένδυση είναι πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ, στον κλάδο ή να δημιουργηθούν τουλάχιστον 300 θέσεις εργασίας.

Εν τω μεταξύ, εάν το υποκείμενο στοχεύει στη διαδικασία στον κλάδο, η αξία της επένδυσης θα πρέπει να είναι ίση ή μεγαλύτερη από 100 εκατ. ευρώ ή η επένδυση να δημιουργήσει τουλάχιστον 500 νέες θέσεις εργασίας.

Ένα άλλο στοιχείο που στοχεύεται ανάλογα με τη σχέση είναι αυτό που αφορά την αξιολόγηση των έργων και την παρακολούθηση της υλοποίησής τους.

Ταυτόχρονα, η πρόταση αλλαγών στοχεύει επίσης στην αύξηση της λογοδοσίας της αξιολόγησης των έργων αυτών με τη λεπτομερή περιγραφή της διαδικασίας αξιολόγησης, της κατανομής των αρμοδιοτήτων, καθώς και στις τροποποιήσεις του νόμου, τις προϋποθέσεις παρακολούθησης των συμβάσεων/συμφωνιών και να ορίζεται ακύρωση κατάστασης σε περίπτωση μη εκπλήρωσης των προηγουμένως συμφωνημένων όρων, όπως αναφέρεται στην έκθεση.

...

Παρατείνεται εκ νέου η προθεσμία για τον νόμο για τους στρατηγικούς επενδυτές στην Αλβανία

Αναβολή της προθεσμίας του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις σχεδιάζει για τρίτη φορά η πλειοψηφία στην Αλβανική Βουλή. Επισήμως, ο νόμος έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους. Ωστόσο, στη ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου