Το ΥΠΕΞ θα πρέπει να θέσει θέμα διασφάλισης εγκυρότητας της απογραφής

Το ΥΠΕΞ θα πρέπει να θέσει θέμα διασφάλισης εγκυρότητας της απογραφής

Στην Αλβανία συντελείται συστηματική προσπάθεια εξόντωσης της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Και πλέον δεν αφορά την υπόθεση Μπελέρη και την ελευθερία πολιτικής έκφρασης της μειονότητας, ούτε μόνο το μείζον θέμα του περιουσιακού.

Η απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία πάντοτε έδινε την ευκαιρία στην αλβανική ηγεσία να παραποιήσει τα στοιχεία και να δώσει αλλοιωμένα στοιχεία για τη σύνθεση του πληθυσμού, ειδικά, μάλιστα, σε ό,τι αφορά την ελληνική εθνική μειονότητα. Τώρα, η Ομόνοια αλλά και ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες δημοσίως κατηγορούν την κυβέρνηση Ράμα ότι μεθοδεύει την αλλοίωση των αποτελεσμάτων με στόχο την εμφάνιση συρρικνωμένων αριθμών για το μέγεθος της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Και αυτές οι καταγγελίες αφορούν την παράλειψη του ερωτήματος σχετικά με την εθνική προέλευση του απογραφόμενου από τους απογραφείς.

Προφανώς, χιλιάδες Βορειοηπειρώτες έχουν φύγει και κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα. Πολλοί άλλοι, αν και δουλεύουν χρόνια στην Ελλάδα, θεωρούν μόνιμη κατοικία τους τα χώρια τους στη Βόρειο Ήπειρο, στα οποία θέλουν να επιστρέψουν κάποια στιγμή. Και φυσικά έχει σημασία να καταγραφεί και η ελληνική παρουσία στη Χειμάρρα, που ποτέ δεν αναγνωρίστηκε από το αλβανικό κράτος ως μειονοτική περιοχή.

Ίσως και το ΥΠΕΞ αλλά και οι εκπρόσωποί μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στον ΟΑΣΕ θα πρέπει να θέσουν θέμα ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η εγκυρότητα της απογραφής…

Ας ελπίσουμε ότι στις επαφές που είχε στα Τίρανα ο κ. Γεραπετρίτης με τον Έντι Ράμα την Παρασκευή δεν ξέχασε ούτε την υπόθεση Μπελέρη ούτε τα παρατράγουδα με την απογραφή πληθυσμού…

Υπουργείο Εξωφρενικών - paron.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου