Αρκεί μόνο το SPAK για να βγάλει την Αλβανία από το βάλτο της διαφθοράς;

Αρκεί μόνο το SPAK για να βγάλει την Αλβανία από το βάλτο της διαφθοράς;

Η Αλβανία μπορεί να παλεύει με υψηλά επίπεδα διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, αλλά η χώρα υιοθετεί μια νέα προσέγγιση για την καταπολέμηση αυτού του εγκλήματος με την εισαγωγή ενός ειδικού φορέα κατά της διαφθοράς, γνωστού ως SPAK.

Το Spak αποτελείται από μια ειδική εισαγγελία, ένα εθνικό γραφείο έρευνας και ειδικά δικαστήρια που ασχολούνται με τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα. Η δομή του δημιουργήθηκε ως μέρος της δικαστικής μεταρρύθμισης της Αλβανίας και εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της το 2016, δίνοντάς του συνταγματικές εξουσίες για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος στα υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησης και της κοινωνίας.

Αυτή η συνταγματική μεταρρύθμιση και η καταπολέμηση της διαφθοράς ήταν βασική προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της Αλβανίας με την ΕΕ.

Προβλήματα διαφθοράς

Η Αλβανία κατατάσσεται ως μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στην Ευρώπη στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας και είναι επίσης μία από τις πέντε χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη, μαζί με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβία, την Τουρκία και την Ουκρανία.

Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 δείχνουν ότι η διαφθορά είναι ένα από τα πέντε μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αλβανοί πολίτες μετά την ανεργία, την υγειονομική περίθαλψη, την ασφάλεια και την εκπαίδευση.

Για να συνεχίσει να αντιμετωπίζει αυτό το μακροπρόθεσμο ζήτημα, το SPAK θα αναζητήσει συνεχή υποστήριξη εντός της χώρας, καθώς και από τη διεθνή κοινότητα.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει δέκα κοινές έρευνες με άλλες ευρωπαϊκές χώρες το 2022, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση του SPAK: έξι με την Ιταλία, αλλά μόνο μία με τη Μεγάλη Βρετανία, παρά το γεγονός ότι δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος από την Αλβανία έχουν ισχυρή παρουσία στα ναρκωτικά στην Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πόση διαφθορά υπάρχει;

Συχνά ζητείται από τους πολίτες να πληρώσουν δωροδοκίες όταν χρησιμοποιούν βασικές δημόσιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με την πλειονότητα των Αλβανών ερωτηθέντων στις έρευνες του Δείκτη Αντίληψης για τη Διαφθορά της Διεθνούς Διαφάνειας, την πολιτική (92%), τη δικαιοσύνη (81%), την υγειονομική περίθαλψη (80%), την εκπαίδευση (70%), την αστυνομία (58%) και τις αστικές υπηρεσίες (52%) ) νίωθουν πιο ευάλωτοι για την παροχή των συγκεκριμένων υπηρεσιών.


Η πολιτική διαφθορά μπορεί να λάβει πολλές διαφορετικές μορφές, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης χρηματοδότησης κομμάτων, της εξαγοράς ψήφων, της πολιτικής υποστήριξης, της άσκησης πίεσης και της πληρωμής δωροδοκιών για χάρες, όπως η αγορά μιας έδρας στο κοινοβούλιο ή η υποψηφιότητα για δήμαρχος για ένα μεγάλο πολιτικό κόμμα.

Μετά τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας το 2014, η ΕΕ προσδιόρισε τη διαφθορά ως έναν από τους πέντε κύριους τομείς για μεταρρυθμίσεις. Μεταξύ 2018 και 2021, ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Δανίας και της Ολλανδίας, άσκησαν βέτο στην έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών μεταξύ ΕΕ και Αλβανίας λόγω της αδυναμίας της χώρας να καταπολεμήσει τη διαφθορά στα υψηλότερα επίπεδα.

Ο ρόλος των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας

Μέτρα για την ανάδειξη της διαφθοράς στην Αλβανία έχουν λάβει και οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία. Και οι δύο χώρες έχουν επιβάλει κυρώσεις και απαγόρευσαν την είσοδο πολλών υψηλόβαθμων δημοσίων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου, αρκετών πρώην υπουργών, πρώην δημάρχων, βουλευτών, δικαστών και εισαγγελέων για ύποπτη συμμετοχή σε διαφθορά και υπονόμευση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας. στην Αλβανία – καθώς και πλήθος επιχειρηματιών.


Οι περισσότεροι ερευνητές του SPAK εκπαιδεύονται στην Ακαδημία του FBI στο Quantico της Βιρτζίνια. Το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοξένησε τον επικεφαλής Altin Dumani στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2023 για την ανάπτυξη νέων συνεργασιών με το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου και την Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος. Στόχος είναι η δίωξη κοινών υποθέσεων κατά δικτύων οργανωμένου εγκλήματος και η διακοπή των δεσμών τους με διεφθαρμένους πολιτικούς και υψηλού επιπέδου δημόσιους αξιωματούχους.

Το SPAK από μόνο του δεν μπορεί να καταπολεμήσει τη διαφθορά και εάν η Αλβανία είναι σοβαρή για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, τότε περισσότεροι δημόσιοι θεσμοί, μέσα ενημέρωσης και πολίτες θα πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να αποδεχτούν τη σοβαρή ζημιά που προκαλεί στο μέλλον της χώρας - συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης νέων στο εξωτερικό.

Πώς επηρεάζει τη μετανάστευση

Τα πολιτικά κόμματα, ειδικότερα, θα πρέπει να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση της διαφθοράς στις τάξεις τους.

Εάν η Αλβανία θέλει πραγματικά να βελτιώσει την κοινωνία και την οικονομία της, να μειώσει τη μετανάστευση, να προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις και να επιταχύνει τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, πρέπει να αναπτύξει μια στρατηγική που να μπορεί να ελέγξει αποτελεσματικά τη διαφθορά.

Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να έχει αναπτύξει στρατηγική για την πλήρη εξάλειψη της διαφθοράς. Ωστόσο, οι χώρες που κέρδισαν τη μάχη κατάφεραν να τη διατηρήσουν υπό έλεγχο σε σημείο που να μην υπονομεύει την ανεξαρτησία και την αποτελεσματικότητα των δημόσιων θεσμών. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος τόσο για τους πολιτικούς όσο και για την αλβανική κοινωνία.


Πηγή: The Conversation

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου