Όχι ο Μπελέρης δεν θα «ελληνίσει» την Χιμάρα

Όχι ο Μπελέρης δεν θα «ελληνίσει» την Χιμάρα

Ο Μπελέρης δεν δήλωσε ποτέ στην συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» ότι θα «ελληνίσει» την Χιμάρα όπως του προσάπτουν από χθες τα αλβανικά ΜΜΕ αναπαράγοντας μία από τις πολλές ψευδείς κατηγορίες του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Ο Μπελέρης δήλωσε πως η εκλογή του θα είναι προς το καλό του ελληνισμού της περιοχής όπως και των Αλβανών συμπολιτών μας που βλέπουν τις ζωές τους να υποβαθμίζονται τα τελευταία δώδεκα χρόνια.

Η Χιμάρα είναι ελληνική υπό την έννοια της εθνότητας των κατοίκων της. Όχι περισσότερο ελληνική από την Δρόπολη και την Φοινίκη που περιέργως η ελληνικότητά τους, δεν ενοχλεί την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ. Η Χιμάρα είναι αλβανική υπό την έννοια της επικράτειας. Ο δε δήμος Χιμάρας με όλα τα χωριά που τον απαρτίζουν μετά την διοικητική διαίρεση του 2014, κατοικείται από δύο ισότιμες κοινότητες με άριστες μεταξύ τους σχέσεις: την ελληνική και την αλβανική. Η ελληνική κοινότητα είναι η πιο ανεπτυγμένη ενώ η αλβανική ειδικά στην πρώην επαρχία Βράνιστας υστερεί σημαντικά καθώς είναι παρατημένη τόσο από τον δήμο όσο και από την κυβέρνηση. Η ελληνική κοινότητα σε μεγάλο βαθμό είναι ιδιοκτήτης των παραθαλάσσιων εκτάσεων που αποτελούν το πραγματικό διακύβευμα για την κυβέρνηση της χώρας.

Με δεδομένες τις καλές σχέσεις μεταξύ των κοινοτήτων αλλά και των κρατών, με δεδομένη την αναγνώριση της ελληνικότητας των Χιμαραίων από τον ίδιο τον Ράμα, η επίκληση στο εθνικιστικό συναίσθημα των Αλβανών είναι ξεκάθαρο πως δεν έχει άλλο σκοπό από την εξυπηρέτηση των σχεδιασμών για τις πολύτιμες παραθαλάσσιες εκτάσεις.

Όσο πλησιάζουμε στην 14η Μαΐου, βλέπουμε πως η κυβέρνηση και τα φιλικά της ΜΜΕ εντείνουν τις επιθέσεις τους κατά του Μπελέρη και των ψηφοφόρων του, μοχλεύοντας πλέον κάθε αθέμιτο μέσο. Δεν είναι ψέμα ότι αυτές οι πρακτικές μπορούν να φέρουν αποτελέσματα ειδικά στην Αλβανία όπου το επίπεδο λειτουργίας της δημοκρατίας είναι ίσως το πιο χαμηλό της Ευρώπης. Έχοντας όμως ξεπεράσει τα όρια, είναι εξίσου πιθανό αυτές οι πρακτικές να λειτουργήσουν αρνητικά για όσους τις εφαρμόζουν.

Φαίνεται πως η δυναμική του Μπελέρη, έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην κυβερνητική παράταξη. Και όταν αυτή η ανησυχία μετατρέπεται σε άναρθρες κραυγές και επιχειρηματολογία πεζοδρομίου, όλοι αντιλαμβάνονται πως κάτι δεν πάει καλά για τον υποψήφιο του Αλβανού πρωθυπουργού.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου