Οι τοπικές εκλογές της 14ης Μαΐου στην Αλβανία και οι μειονοτικοί δήμοι

Οι τοπικές εκλογές της 14ης Μαΐου στην Αλβανία και οι μειονοτικοί δήμοι

Βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών στην Αλβανία και το ζήτημα των υποψηφίων για τους μειονοτικούς δήμους κάθε άλλο παρά ξεκάθαρο είναι. Παρόλο που οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένετε να γίνουν στο συνέδριο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ την ερχόμενη Κυριακή 22 Ιανουαρίου, η μόνη υποψηφιότητα που έχει κλειδώσει μέχρι σήμερα είναι αυτή του Φρέντη Μπελέρη στη Χιμάρα.

Παραδόξως, έντονη κινητικότητα παρατηρείται στο δήμο Φοινικαίων όπου οι ενδιαφερόμενοι για το χρίσμα του υποψηφίου είναι αρκετοί.

  • Ο πρώην δήμαρχος Λεωνίδας Χρήστου κατά πολλούς φαντάζει ως το φαβορί να λάβει το πράσινο φως από την ΟΜΟΝΟΙΑ. Ο ίδιος είχε εκλεγεί δήμαρχος ως υποψήφιος του μειονοτικού κόμματος MEGA σε συνεργασία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, όμως στην πορεία οι δρόμοι τους χώρισαν με τον Χρήστου να προσεγγίζει την ΟΜΟΝΟΙΑ.
  • Ο εν ενεργεία πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, Βασίλης Κάγιος, επίσης έχει εκφράσει την επιθυμία του να κατέβει υποψήφιος, σύμφωνα με πληροφορίες όμως συμφώνησε να κάνει πίσω για να λάβει το χρίσμα ο Χρήστου.
  • Ο τέως πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, Λεωνίδας Παππάς. Το όνομα έκπληξη στη λίστα, λαμβάνοντας υπόψιν πως θα πρέπει να συνεργαστεί με ΟΜΟΝΟΙΑ και ΚΕΑΔ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι αρκετά δημοφιλής και αγαπητός στον κόσμο. Όπως όλα μαρτυρούν, ο ίδιος έβαλε στην άκρη τις διαφορές του παρελθόντος και τώρα η ηγεσία ΟΜΟΝΟΙΑΣ – ΚΕΑΔ καλείται να πράξει το ίδιο και να λάβει μια αντικειμενική απόφαση για το καλό του τόπου και της οργάνωσης.

Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα στο δήμο Δρόπολης καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει ακουστεί κανένα όνομα ενδιαφερόμενου να δώσει μάχη απέναντι στον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού κόμματος. Ακόμη και από το στρατόπεδο του πρώην βουλευτή της περιοχής Βαγγέλη Τάβου, επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή.

Στη Χιμάρα η υποψηφιότητα του προέδρου του τοπικού παραρτήματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, Φρέντη Μπελέρη θεωρείται δεδομένη. Η ιστορική επίσκεψη Μητσοτάκη τόνωσε το ηθικό των Χιμαραίων ακόμη περισσότερο και ενίσχυσε το ρεύμα υπέρ της νίκης του Έλληνα υποψηφίου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Παρόλα αυτά παραμένει ο υψηλός βαθμός δυσκολίας καθώς η Χιμάρα είναι από τους δήμους που ο Ράμα θέλει να κερδίσει πάση θυσία.

Το στοίχημα αυτών των εκλογών για όλους τους δήμους παραμένει η μαζική συμμετοχή των Βορειοηπειρωτών που έχουν εγκαταλείψει τις πατρογονικές τους εστίες. Στις τελευταίες εθνικές εκλογές της Αλβανίας ο Ράμα δεν δίστασε να επιβάλει τελευταία στιγμή το μέτρο της καραντίνας ώστε να αποτρέψει την συμμετοχή τους.

Δεν χωράει αμφιβολία πως οι τοπικές εκλογές της 14ης Μαΐου είναι πάρα πολύ κρίσιμες για τον ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου και αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα η ΟΜΟΝΟΙΑ να καταφέρει να πάρει τον έλεγχο ορισμένων μειονοτικών δήμων οι οποίοι σήμερα ελέγχονται από το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα του Ράμα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου