Αλβανός και Αλβανόφωνος, μια προσέγγιση για το εθνικο συμφέρον και μια δυσκολη συζήτηση

Αλβανός και Αλβανόφωνος, μια προσέγγιση για το εθνικο συμφέρον και μια δυσκολη συζήτηση

Επειδή πολλές φορές το έχω συζητήσει, δημοσίως, μα, κυρίως, σε ιδιωτικό επίπεδο, θέλω να αναφέρω το εξής:

Έχω μία συγκεκριμένη άποψη για το τι μπορεί να θεωρείται "εθνικώς συμφέρον".

Είναι μια συζήτηση, που μπορεί να προκαλέσει -και προκαλεί- διάφορες παρεξηγήσεις.

Π.χ. Είναι προτιμότερο να λέμε "Αλβανός" ή "αλβανόφωνος", όταν, βάσει απλώς μιας κουβέντας ή μίας ασυνήθιστης προφοράς, χαρακτηρίζουμε έναν συμπολίτη μας?
Πώς ορίζουμε το σωστό, όταν μιλάμε για Έλληνες πολίτες?

Μήπως με την προσέγγιση του "Αλβανός", χαρίζουμε μια μεγάλη κοινωνική ομάδα σε χέρια και σε συμφέροντα μη φιλικά?

Μήπως επαναλαμβάνουμε ως κοινωνία, ως κρατική οντότητα, ως πολιτεία, ως ΜΜΕ, τα ίδια λάθη, που έγιναν στο παρελθόν με τους Πομάκους, με τους σλαβόφωνους, ακόμη και με ελληνικότατες ομάδες, όπως τους Βλάχους..?
Μην ξεχνάμε, πέραν των άλλων, ότι χαρακτηρίζοντας έτσι απλά "Αλβανό", τον κάθε άνθρωπο, που προέρχεται από την ευρύτερη βασανισμένη περιοχή της Βόρειας Ηπείρου, διαπράττουμε μεγάλο ολίσθημα.
Προδίδουμε ξανά έναν τόπο έντονης ελληνικής συνείδησης. Και τους ανθρώπους του. Ζωντανεύουμε, ουσιαστικά, ξανά το "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται".

Και, επίσης, τούτο: Τα περισσότερα παιδιά, δεύτερης ή ακόμη και τρίτης γενιάς, ακόμη και "αμιγούς αλβανικής καταγωγής" (όσο μπορούμε να μιλάμε για κάτι τέτοιο στον ευρύτερο χώρο της αρχαίας Ιλλυρίας), που μεγάλωσαν στον τόπο αυτό, από το 1990 έως σήμερα, 30 χρόνια πλέον, έχουν αποκτήσει -εκτός γενιτσαροποιημένων, δυστυχώς, περιπτώσεων- μια εντελώς διαφορετική νοοτροπία. Ίσως και συνείδηση. Συζητήστε μαζί τους. Να δείτε ποια είναι τα πρότυπά τους. Τα ενδιαφέροντα τους. Οι προτιμήσεις τους. Να είστε βέβαιοι πως δεν διαφέρουν καθόλου από τα αντίστοιχα των άλλων Ελλήνων συνομηλίκων τους. Πιθανώς, μάλιστα, να έχουν και μεγαλύτερη θέληση να προκόψουν, στον τόπο αυτόν. Και μαζί με τον τόπο αυτόν.

Ας μην εκχωρούμε, έτσι. Εύκολα, αβασάνιστα, φοβικά.
Ας σκεφτόμαστε με ανοιχτό μυαλό το εθνικό συμφέρον.

Νίκος Λαδιανός – Δημοσιογράφος

Επιστολή Άγγλου Συνταγματάρχη το 1913: «Στην Κορυτ...
Αυτός είναι ο πρωταγωνιστής του βίντεο με τους Αλβ...

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!


 
  1. Σχόλια (7)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (7)

This comment was minimized by the moderator on the site

Οι Βλάχοι κύριε Τσάμη ΔΕΝ είναι εθνοτική ομάδα και δεν έχει αποδειχθεί αυτό και ούτε πρόκειται. Είναι μια καθαρά γλωσσική ομάδα με παραδόσεις που ανάγεται στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Η ίδια λέξη βλάχος σημαίνει λατινόγλωσσος. Γι'αυτό και ονομάστηκε ΜΟΝΟ το νότιο μέρος της Δακίας(σημ. Ρουμανίας) Βλαχία, δηλαδή αυτοί που ομιλούν μια λατινική διάλεκτο. Την Ρουμανία οι βλάχοι του δουκάτου τής Βλαχίας την ενοποίησαν, γι'αυτό και επικράτησε στη χώρα αυτή η διάλεκτος. Οι Ρουμάνοι είναι Δάκες και είχαν εθνική γλώσσα πρωτού εκλατινιστούν. Αυτά που αναφέρεται εσείς είναι οι εθνικιστικές φανφάρες και διεκδικήσεις των Ρουμάνων αρχές του 20ου αιώνα και είναι ήδη ξεπερασμένες.

This comment was minimized by the moderator on the site

1. Οι Βλάχοι είναι Βλάχοι. Είναι ξεχωριστή εθνοτική ομάδα με δική της ξεχωριστή γλώσσα. Βλάχοι υπάρχουν παντού στα Βαλκάνια και είναι πρώτα Βλάχοι και μετά ανήκουν προφανώς στη χώρα της οποίας είναι πολίτες. Με εξαίρεση κάποιους Βλάχους της Νότιας Αλβανίας που για προφανείς πολιτικούς και οικονομικούς λόγους θέλαν να το παίξουν Έλληνες, η χώρα που είναι η πιο συγγενική τους - και όλοι το γνωρίζουμε - είναι η Ρουμανία (πρώην Βλαχία).
2. Από το συντάκτη υπάρχει σαφές υπονοούμενο για την αμιγή αλβανική καταγωγή των σημερινών Αλβανών του ευρύτερου χώρου της αρχαίας Ιλλυρίας, λες και στον ευρύτερο χώρο της Αρχαίας Ελλάδας δεν έγινε το μπάτε σκύλοι αλέστε από τόσους κατακτητές στο διάβα της ιστορίας και φυσικά αποσιωπά το γεγονός ότι για το κράτος της νεότερης Ελλάδας, οι ίδιοι εκείνοι που ειρωνεύεται συνέβαλαν τα μέγιστα για την ίδρυσή του, οι γνωστοί σε όλους Αρβανίτες, δηλαδή οι χριστιανοί Αλβανοί.
3. Στο τέλος του κειμένου, υπό τον μανδύα κάποιου δήθεν προοδευτισμού που κρύβει όμως βαθύτατα μισαλλόδοξα κίνητρα - προτείνει οι Αλβανοί μετανάστες της Ελλάδας να μην λέγονται καν Αλβανοί αλλά Αλβανόφωνοι, ή σκέτο Έλληνες πολίτες (ένα deja vu δλδ της ιστορίας, όπως με τους Αρβανίτες που ύστερα από πολυετή πλύση εγκεφάλου θεωρούν σήμερα ότι δεν έχουν σχέση με τους Αλβανούς και ότι η μητρική τους γλώσσα δεν είναι τα αλβανικά άλλα κάποια άλλη γλώσσα, που ίσως να την ονομάσουν και βορειοηπερώτικα αν τους δοθεί η ευκαιρία). Ενώ, οι βορειοηπηρώτες κι ας έχουν όλο τους τον εθνικό βίο περάσει στην Αλβανία και όχι μάξιμουμ 30 χρόνια όσα οι Αλβανοί μετανάστες εδώ, να συνεχίσουν να λέγονται φυσικά Έλληνες, να κάνουν σχολείο στα ελληνικά, να θρησκεύονται στις εκκλησίες. Με γεια τους και χαρά τους να τα κάνουν όλα αυτά, αλλά αντίστοιχα να οργανωθεί και η αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα, να γίνονται μαθήματα στα αλβανικά και για τα αλβανόπουλα που γεννιούνται στην Ελλάδα, να μην πέφτουν θύματα ρατσισμού, να μην τους εκβιάζουν να αλλάξουν ονόματα και θρησκεία, με λίγα λόγια να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματά τους...Η Αλβανία το έχει χάσει το παιχνίδι με τους Αρβανίτες, με τους βορειοηπηρώτες που πέραν από τους πραγματικούς Έλληνες ομογενείς, κάθε καρυδιάς καρύδι έχοντας ακόμη και ένα άτομο στο σόι του ελληνικής καταγωγής ή έστω απλά χριστιανικής σπεύδει να δηλωθεί Έλληνας για τα συμφέροντά του (σύνταξη, διαβατήριο ΕΕ κοκ), ξεχνώντας την υπόλοιπη φάρα του και από που κρατάει η σκούφια του...ε ας μην το χάσει τουλάχιστον το παιχνίδι και με τους Αλβανούς μετανάστες...τουλάχιστον να μην συμβεί στο μέλλον να βλέπουμε τα παιδιά τους να παπαγαλίζουν το τραγελαφικό σύνθημα "Αλβανέ, Αλβανέ δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ"...

This comment was minimized by the moderator on the site

Hajd ore kandar hajde

This comment was minimized by the moderator on the site

Τα ελληνικά στην ελληνική χερσόνησο ομιλούνται εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια και βάλε, υπήρχαν και υπάρχουν δίγλωσσα αδέρφια μας (αρβανιτόφωνοι, βλαχόφωνοι, σλαβόφωνοι, τουρκόφωνοι-πρόσφυγες της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας) λόγω της γειτνίασης με αλλόφυλους. Γεγονός είναι πως κανένα έθνος δεν είναι αμιγές αλλά μέσα από έρευνες (Τριανταφυλλίδης, Πουλιανός κ.τ.λ.π.) διαφαίνεται πως οι σημερινοί κάτοικοι της Ελλάδας είναι ομοιογενείς μεταξύ τους με μικρές προσμίξεις (όχι από Αφρική και Μογγολία) και πως έχουμε μεγάλη ομοιογένεια με τους Νοτιοιταλούς και Ισπανούς και όχι με τα Βαλκάνια. Τέλος τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών ανατρέπονται μόνο με άλλες αντίστοιχες έρευνες και όχι με θεωρήματα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Σιφταρ koli ούτε γλώσσα ,ούτε έθνος υπάρχει Αλβανοί! Μόνον σιφταρεοι!

This comment was minimized by the moderator on the site

Είπε ο Αλβανος Koli του οποίου η γλώσσα δεν είναι αρχαία, γράφοντας σχόλιο στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ που δεν σταμάτησαν να γράφονται και να μιλιουνται χιλιάδες χρόνια χαχαχα

This comment was minimized by the moderator on the site

Στην Ελλάδα δεν επαρκούν Έλενας είναι έδαφος της Αλβανίας ποτέ θα καταλάβετε όλοι.. αλβανικά μίλαγαν και αλβανικά μιλάνε όλοι

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη