6 δισ. ευρώ για τα Δυτικά Βαλκάνια: Υπόσχεση ή προπαγάνδα;

6 δισ. ευρώ για τα Δυτικά Βαλκάνια: Υπόσχεση ή προπαγάνδα;

Το νέο Σχέδιο Ανάπτυξης της ΕΕ υπόσχεται 6 δισ. ευρώ στα Δυτικά Βαλκάνια εντός 4 ετών, στοχεύοντας στον διπλασιασμό του ΑΕΠ σε 6 χώρες εντός 10 ετών, δήλωσε ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, Olivér Várhelyi, στα Τίρανα. Η ανακοίνωση του σχεδίου τον περασμένο Νοέμβριο από την Ursula Von Der Leyen έχει μετατραπεί σε προπαγάνδα, επαναλαμβάνοντας τα ίδια μηνύματα. Οι χώρες των Βαλκανίων αναμένεται να αυξήσουν το εισόδημά τους στο 60% του μέσου όρου της ΕΕ.

Η Αλβανία είναι ένα παράδειγμα, όπου το εισόδημα σε σχέση με την ΕΕ έχει αυξηθεί κατά 5%. Το Σχέδιο Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι μπορεί να αυξήσει το εισόδημα της Αλβανίας κατά 34% τα επόμενα 10 χρόνια, επιτυγχάνοντας 7 φορές ταχύτερη σύγκλιση. Ο διπλασιασμός του ΑΕΠ απαιτεί μακροπρόθεσμη σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις, όχι μόνο οικονομική βοήθεια.

Η ΕΕ υπόσχεται 1 τοις εκατό του ΑΕΠ κάθε χρόνο, αλλά αμφισβητείται αν μπορεί να επιτύχει τον στόχο της. Οι οικονομολόγοι διαφωνούν για τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, αλλά η πραγματική πρόκληση είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης, που εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη.

Η πραγματική λύση δεν είναι η προπαγάνδα ή τα οικονομικά πακέτα, αλλά η αντιμετώπιση των ριζικών προβλημάτων που εμποδίζουν την πρόοδο και την ευημερία της περιοχής.

...

Συμβούλιο της Ευρώπης: Σχέδιο 6 δισ. ευρώ για τα Δ. Βαλκάνια με αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) συμφώνησαν την Τετάρτη κατά τη διάρκεια συνάντησης των πρεσβευτών στις Βρυξέλλες για κοινή θέση του Συμβουλίου της ΕΕ σχετικά με το σχέδιο των 6 δισεκατομμυρίω...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου