Η αιωνόβια ελιά "Ευδοκία" στην Κέρκυρα: 1086 χρόνια ιστορίας

Η αιωνόβια ελιά "Ευδοκία" στην Κέρκυρα: 1086 χρόνια ιστορίας

Στην Κέρκυρα στέκει αγέρωχη η "Ευδοκία", μια ελιά ηλικίας 1086 έως 1200 ετών, ίσως το τρίτο αρχαιότερο δέντρο στην Ελλάδα.

Γερμανοί επιστήμονες του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Δρέσδης χρονολόγησαν το δέντρο, αποκαλύπτοντας ίσως και την ίδρυσή του γύρω στο 928 μ.Χ., πριν από την κατάκτηση του νησιού από Σαρακηνούς, Νορμανδούς και Ενετούς.

Η "Ευδοκία" αγγίζει τα 1200 χρόνια, σύμφωνα με τον ιδρυτή της Ελληνικής Ένωσης Επτανησίων, ο οποίος τόνισε τις άκαρπες προσπάθειες για προσέλκυση ενδιαφέροντος από ακαδημαϊκούς και κυβερνητικούς φορείς στην Αθήνα. Η Ένωση Επτανησίων εστιάζει στην ανάδειξη της "Ευδοκίας", μαζί με 2 ακόμα αιωνόβια ελαιόδεντρα στην Κέρκυρα, ως εναλλακτικών τουριστικών προορισμών.

Η "Ευδοκία" φτάνει στις 10 μεγαλύτερες και γηραιότερες ελιές στην Ευρώπη, προσελκύοντας ήδη το ενδιαφέρον σχολείων και τουριστών.

Παρότι η "Ευδοκία" κατέχει περίοπτη θέση στην ιστορία, η Κρήτη φιλοξενεί την παλαιότερη ελιά στην Ελλάδα, ίσως και στον κόσμο, στο χωριό Άνω Βούβες Κισσάμου, ηλικίας 3000 ετών. Ο κορμός της, με περίμετρο 12,5 μέτρα, φέρει τα σημάδια μιας ιστορίας γεμάτης καρπούς και ελαιόλαδο.

Η ποικιλία τσουνάτη, εμβολιασμένη σε αγριελιά, δημιούργησε ένα έργο τέχνης που ανακηρύχθηκε Μνημείο της Φύσης το 1990.

Παρά την κοίλη πλέον μορφή του κορμού, η ελιά συνεχίζει να καρποφορεί, προσφέροντας το "καλύτερο ελαιόλαδο στον κόσμο". Σύμβολο αθανασίας, η ελιά Βουβών θυμίζει την πυρκαγιά που κατέστρεψε μια 2500 ετών ελιά στην Εύβοια, τονίζοντας την αξία της διατήρησης της φυσικής κληρονομιάς μας.

Η αρχαιότερη ελιά στον κόσμο, στην Κρήτη

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου