Ο Γενικός Γραμματέας της IDC-CDI και Ισπανός ευρωβουλευτής, Antonio Lopez-Isturiz, εξέφρασε τις ανησυχίες του για την πολιτική κατάσταση στην Αλβανία, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση της οργάνωσης. Με έντονη κριτική προς τις τελευταίες εκλογές, υπογράμμισε την ανάγκη για αλλαγή, αμφισβητώντας ανοιχτά τη νομιμότητα των πρόσφατων εκλογικών αποτελεσμάτων.
«Δεν πρόκειται μόνο για την Ευρώπη, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Πρέπει να δράσουμε. Όταν η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο, η σιωπή δεν είναι επιλογή. Οφείλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας για τις πρόσφατες εκλογές στην Αλβανία.
Λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την ψηφοφορία, επισκέφθηκα τα Τίρανα και την Καβάγια μαζί με την αντιπροσωπεία της CDI, όπου διαπίστωσα προσωπικά τη θερμή υποστήριξη του λαού προς το κόμμα-μέλος μας και τον αγαπητό μας φίλο Σαλί Μπερίσα.
Το εκλογικό αποτέλεσμα ανακοινώθηκε ως νίκη, όμως συνοδεύτηκε από σοβαρά ερωτήματα και αμφιβολίες, ιδιαίτερα για τον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα — έναν άνθρωπο που, κατά τη γνώμη μου, παρουσιάζεται σαν κλόουν μπροστά στη Μελόνι.
Σήμερα, αυτός είναι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας. Είναι η ντροπή της χώρας. Πρόκειται για έναν σοσιαλιστή πρωθυπουργό, ο οποίος, όπως όλοι γνωρίζετε, έχει φτάσει στο τέλος. Είναι μόνος του. Αυτό που χρειάζεται η Αλβανία είναι αλλαγή.
Αναφέρω αυτό το παράδειγμα γιατί υπάρχουν πολλές παρόμοιες περιπτώσεις στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία που πρέπει να αλλάξουν. Μας ενώνει ένας κοινός σκοπός. Οι αξίες μας δέχονται πιέσεις, όμως καθημερινά υπερασπίζονται από ηγέτες και πολίτες που πιστεύουν ότι η δημοκρατία, η ελευθερία και η αξιοπρέπεια αξίζουν να αγωνιστούμε γι’ αυτές.
Ας μας δώσει αυτή η συνάντηση στην Αμπιτζάν νέα δύναμη και ας επιβεβαιώσει τη δέσμευσή μας. Ας μας υπενθυμίσει πως, ανεξάρτητα από την ήπειρο, η αποστολή μας είναι κοινή και πως, μένοντας ενωμένοι, είμαστε πιο δυνατοί. Ας είμαστε περήφανοι για όλα όσα έχουμε καταφέρει μαζί.
Η CDI συνεχίζει να είναι η μεγαλύτερη και πιο σεβαστή πολιτική οργάνωση του κεντροδεξιού χώρου παγκοσμίως. Αυτή η θέση μάς δίνει τη δύναμη αλλά και την ευθύνη να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, να αντιταχθούμε στα αυταρχικά καθεστώτα και να προωθήσουμε την ελευθερία σε ολόκληρο τον κόσμο. Ας συνεχίσουμε ενωμένοι, με πίστη στην αποστολή μας, και ας ξεκινήσουμε από σήμερα, εδώ στην Αμπιτζάν.»
