Αναφορά της υπόθεσης Μπελέρη στην έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Αλβανία

Αναφορά της υπόθεσης Μπελέρη στην έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Αλβανία

Στην έκθεση προόδου της Αλβανίας που δημοσιεύθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιλαμβάνονται κεφάλαια αναφορικά με τις σχέσεις της με άλλες χώρες. Στην παράγραφο για τις σχέσεις με την Ελλάδα, ενώ στην εισαγωγή κάνει λόγο για διατήρηση των καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, μετέπειτα γίνεται λόγος για εντάσεις στις διμερείς σχέσεις εξαιτίας της σύλληψης του Φρέντη Μπελέρη και της παρεμπόδισης του να ορκιστεί.

Ακολουθεί το απόσπασμα της έκθεσης:

Οι σχέσεις της Αλβανίας με την Ελλάδα παρέμειναν καλές συνολικά, με συνεχείς πολιτικές επαφές. Τα δικαιώματα της Εθνικής ελληνικής μειονότητας, ιδίως τα δικαιώματα ιδιοκτησίας της ελληνικής μειονότητας, παραμένουν αντικείμενο διαφωνίας στις διμερείς σχέσεις.

Η προφυλάκιση ενός Έλληνα εκλεγμένου δημάρχου, ο οποίος συνελήφθη την παραμονή των αυτοδιοικητικών εκλογών και του οποίου η δίκη ξεκίνησε στις 14 Σεπτεμβρίου με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων αποτέλεσε πηγή διμερών εντάσεων και εγείρουν σοβαρές ανησυχίες.

Τα αιτήματά του να του χορηγηθεί ειδική άδεια για να μπορέσει να ορκιστεί έχουν απορριφθεί και το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να συζητήσει για την ανάθεση της σχετικής προσφυγής σε δικαστήριο. Το Συνταγματικό Δικαστήριο δέχθηκε τον Οκτώβριο να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα της ποινικής διαδικασίας που ακολουθήθηκε για τη σύλληψή του.

...

Έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Αλβανία: Η εκλογική διαφθορά παραμένει βασική ανησυχία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε ανάλυση της διαδικασίας των τοπικών εκλογών της 14ης Μαΐου στην Αλβανία. Στο προσχέδιο της έκθεσης προόδου για το 2023, λέγεται ότι οι εκλογές διεξήχθησαν σε ήρεμο κλ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου