Έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Αλβανία: Η εκλογική διαφθορά παραμένει βασική ανησυχία

Έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Αλβανία: Η εκλογική διαφθορά παραμένει βασική ανησυχία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε ανάλυση της διαδικασίας των τοπικών εκλογών της 14ης Μαΐου στην Αλβανία. Στο προσχέδιο της έκθεσης προόδου για το 2023, λέγεται ότι οι εκλογές διεξήχθησαν σε ήρεμο κλίμα, αλλά με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΟΑΣΕ εντοπίζονται μια σειρά από παρατυπίες.

«Υπάρχουν ανησυχίες για την κατάχρηση δημοσίων πόρων τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, ισχυρισμοί για πιέσεις στους ψηφοφόρους και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, καθώς και ισχυρισμοί για εξαγορά ψήφων. Όλα αυτά θα πρέπει να διερευνηθούν σωστά».

Η έκθεση επικρίνει επίσης το έργο της Ειδικής Επιτροπής για την Εκλογική Μεταρρύθμιση, η οποία έχει γίνει μήλο της έριδος μεταξύ της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης.

«Παρά τη σύσταση της ειδικής επιτροπής για την εκλογική μεταρρύθμιση, δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος, ούτε στην έγκριση οποιουδήποτε κειμένου ούτε στην αντιμετώπιση των εκκρεμών συστάσεων του ΟΑΣΕ και της Επιτροπής της Βενετίας. Αυτό απαιτεί εποικοδομητικό και ολοκληρωμένο πολιτικό διάλογο από όλα τα κόμματα».

Η ΕΚ απαιτεί περισσότερη δουλειά από την Αλβανία για την ευθυγράμμιση των νόμων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και περισσότερες δράσεις κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς.

«Παρά την ορισμένη πρόοδο και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων διώξεων υψηλού προφίλ και οικονομικών ερευνών υψηλού προφίλ, εξακολουθεί να παραμένει ένας τομέας σοβαρής ανησυχίας. Γενικά, η διαφθορά είναι διαδεδομένη σε πολλούς τομείς της δημόσιας και επιχειρηματικής ζωής και τα μέτρα για την αποτροπή της συνεχίζουν να έχουν περιορισμένο αντίκτυπο, ειδικά σε ευάλωτους τομείς».

Αναφέροντας επίσης τις κυρώσεις για τον φάκελο των αποτεφρωτηρίων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά περισσότερες αποφάσεις αυτού του είδους. Ομοίως, ο έλεγχος στη δικαιοσύνη εκτιμάται ως προτεραιότητα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου