Ράμα: Η Ελλάδα επιμένει να λύσω το θέμα Μπελέρη όπως αυτή νομίζει, αγνοώντας τις αποφάσεις της δικαιοσύνης

Ράμα: Η Ελλάδα επιμένει να λύσω το θέμα Μπελέρη όπως αυτή νομίζει, αγνοώντας τις αποφάσεις της δικαιοσύνης

Η αναφορά του Ράμα στην στάση της Ελλάδας για την υπόθεση Μπελέρη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνέλευση του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Από τη Συνέλευση του Σοσιαλιστικού κόμματος, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα επαίνεσε και ενθάρρυνε για άλλη μια φορά το SPAK και τους νέους άλλους θεσμούς δικαιοσύνης της χώρας. Δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τις συζητήσεις με την Ελλάδα για το θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος συνελήφθη δυο ημέρες πριν τις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Ακολουθεί απόσπασμα της ομιλίας του:

«Ο λόγος για τον οποίο επεκτάθηκα για τον τουρισμό έχει να κάνει με το γεγονός ότι αυτή η δυναμική αυτού του τομέα έχει να κάνει με μια μεγάλη επιβεβαίωση ότι κανείς δεν αρνείται ότι η Αλβανία έχει ανέβει σε άλλο επίπεδο. Όλα αυτά θα είναι ένα κίνητρο για να γίνουν περισσότερα αύριο και δεν είναι κίνητρο για να επαναπαυθούμε στις δάφνες μας. Τα νέα όργανα της δικαιοσύνης είχαν αντίκτυπο. Στην τελευταία συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, σας μίλησα ωμά. Και σας είπα ότι δεν θα επαναλάβω κάποια πράγματα.

Κοιτάζω προσεκτικά τι συζητείται σήμερα μεταξύ μας και της Ελλάδας, τι ζητά από εμάς η ελληνική πλευρά. Η ελληνική πλευρά δεν ακούει επιχειρήματα παρά μόνο επιμένει. Πρέπει να λύσω όπως αυτοί νομίζουν μια υπόθεση για την οποία τα νέα όργανα δικαιοσύνης έχουν πάρει τις αποφάσεις τους και έχουν δώσει τις αποφάσεις τους. Δεν θέλω να επαναλάβω αυτό που είπα για το θέμα. Δεν έχουμε ουσιαστική συζήτηση με την ελληνική πλευρά για το θέμα της δικαιοσύνης. Αυτή η προσέγγιση της ελληνικής πλευράς δείχνει ότι η ανεστραμμένη σχέση της πολιτικής μας εξουσίας με τη δικαιοσύνη περνάει από μια πολύ δυνατή δοκιμασία. Η προσέγγισή μας είναι νέα στην ιστορία της πολιτικής εξουσίας. Το να μην παρεμβαίνουμε στις υποθέσεις των δικαστικών οργάνων, αλλά να τα υποστηρίζουμε και να τα ενθαρρύνουμε άνευ όρων, στην επιθετική τους δράση κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος είναι μια προσέγγιση που έρχεται σε πολύ βάναυση αντίθεση με την 111 ετών τρομερή ιστορία μας.

Αυτή η ιστορία έχει διδάξει ανθρώπους από γενιά σε γενιά. Πολλοί πιστεύουν ότι η πολιτική εξουσία τραβάει από τη μύτη τη δικαστική εξουσία. Σύμφωνα με αυτή την παλιά αντίληψη, ο πρωθυπουργός σφυρίζει πέναλτι για παράβαση του νόμου και σύμφωνα με το συμφέρον της ομάδας και της δικής του καρέκλας, εκτελεί ο ίδιος με τη μπάλα της δικαιοσύνης. Εν ολίγοις το αφήγημα είναι, κάντε ο,τι σας λέμε εμείς και μην κάνετε ο,τι κάνουμε εμεις.

Αυτή είναι η γνώμη και όσων σφυρίζουν στα αυτιά των Ελλήνων γειτόνων από μακριά ή και από κοντά, είτε είναι πολιτικοί με αξιοπρεπές βήμα ή μικρόφωνο της μειονότητας, αναλυτές με κόκκινα μάτια και αιχμηρές πένες, νομικοί εμπειρογνώμονας με τη φωνή τους στην τσέπη ή μπεκρήδες που έχουν την πατρίδα στο ποτήρι, καθώς και δηλωμένους ή αδήλωτους δικηγόρους ενός συλληφθέντα επ' αυτοφώρω για αγορά ψήφων. Του οποίου έχουν πάρει και την διαχείριση της σελίδας του στο Facebook και δημοσιεύουν για προσωπικό τους όφελος τις επιστολές του από τη φυλακή, μια παγκόσμια καινοτομία της Αλβανίας για προφυλακισμένο, και γράφουν ότι αισθάνεται σαν το νύχι λιονταριού.

Η αλήθεια είναι πως αυτοί οι αλβανόφωνοι, με τους οποίους μοιραζόμαστε την γλώσσα και το τόπο μας αλλά όχι το μυαλό και τον σεβασμό για την πατρίδα, έχουν όλοι τους δίκιο, ειδικά οι Έλληνες. Όμως, αυτοί που κάνουν κατάχρηση της ελευθερίας της έκφρασης όσο μπορούν, για να μας βγάλουν τα μάτια εμάς των υπολοίπων, όπως προσπάθησαν να κάνουν εδώ και καιρό μέρα και νύχτα, για κακή τους τύχη είμαστε εμείς στην κυβέρνηση».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου