Γεραπετρίτης: Η παρεμπόδιση της ορκωμοσίας του Μπελέρη συνιστά παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας

Γεραπετρίτης: Η παρεμπόδιση της ορκωμοσίας του Μπελέρη συνιστά παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας

Δηλώσεις στους δημοσιογράφους παραχώρησε ο υπουργός εξωτερικών κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά το πέρας της συμμετοχής του στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ «Gymnich» στο Τολέδο. Ο Υπουργός ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους εάν έθεσε το θέμα του Φρέντη Μπελέρη, στο συμβούλιο, δήλωσε:

«Το ζήτημα του Φρέντη Μπελέρη, της άδικης προσωρινής κράτησης, η οποία εμποδίζει την ορκωμοσία του ως Δημάρχου της Χειμάρρας, έχει τεθεί ήδη από μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών, από μέρους μου, σε όλα τα δυνατά fora. Έχουν ενημερωθεί προσωπικά όλοι οι Υπουργοί των κρατών-μελών της ΕΕ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, κ. Stoltenberg. Έχει υπάρξει και πλήρης ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Είχα δε την ευκαιρία να έχω μια εκτενή κατ' ιδίαν συζήτηση με τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Διεύρυνσης, Olivér Várhelyi, με τον οποίο θέσαμε τα ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων. Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, έχει αναλάβει την πρωτοβουλία, να επιταχυνθεί η πορεία των Δυτικών Βαλκανίων προς την ευρωπαϊκή οικογένεια. Και η Ελλάδα θα είναι πάντοτε αρωγός, 20 χρόνια μετά από την ιστορική Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, των χωρών αυτών σχετικά με την ευρωπαϊκή τους προοπτική.

Ειδικά για το θέμα του κ. Μπελέρη, θα ήθελα να επισημάνω ότι, ανεξάρτητα από το ζήτημα της δικαστικής κρίσης, της ανεξαρτησίας της αλβανικής δικαιοσύνης, εδώ τίθεται το ζήτημα κράτησης που τον εμποδίζει να αναλάβει τα καθήκοντά του. Πρόκειται για μια σαφέστατη παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας, του κράτους δικαίου, των πολιτικών δικαιωμάτων, και του ιδίου και των πολιτών της Χειμάρρας που τον εξέλεξαν. Και θέλω να επισημάνω ότι αυτό το ζήτημα, ειδικώς η ορκωμοσία και ανάληψη καθηκόντων εκ μέρους του κ. Μπελέρη, δεν άπτεται της δικαστικής λειτουργίας στην Αλβανία, αλλά είναι καθαρά ένα ζήτημα πολιτικής βούλησης, εκ μέρους της αλβανικής κυβέρνησης. Και για το λόγο αυτό, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εξαντλεί κάθε περιθώριο, έτσι ώστε να καταστεί δυνατό να ορκιστεί Δήμαρχος ο κ. Μπελέρης και να εκφρασθεί έτσι με τον καλύτερο τρόπο η βούληση του λαού της Χειμάρρας, όπως ήλθε μέσα από τις δημοτικές εκλογές της 14ης Μαΐου. »

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου