Η Αλβανία κάνει υπεκφυγές στην κριτική της UNESCO για το Βουθρωτό

Η Αλβανία κάνει υπεκφυγές στην κριτική της UNESCO για το Βουθρωτό

Η Αλβανία δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση για το Εθνικό Πάρκο στο Βουθρωτό, η οποία θα αξιολογηθεί από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στην Ινδία τον ερχόμενο Ιούλιο.

Όμως, το 170σέλιδο έγγραφο του Αλβανικού Υπουργείου Οικονομίας, Πολιτισμού και Καινοτομίας αγνοεί σκόπιμα ορισμένες από τις αιχμηρές επικρίσεις που διατυπώθηκαν από την αποστολή της UNESCO-ICOMOS.
...

UNESCO: Η Αλβανία δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της για το Μπεράτι και το Αργυρόκαστρο

Η UNESCO ασκεί κριτική στην Αλβανία για την καθυστερημένη υλοποίηση δεσμεύσεων σχετικά με την προστασία μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς.  UNESCO: «Βαθιά ανησυχία» για τα 600 χαμένα εκτάρια στο Βο...
Η αποστολή της UNESCO, εκφράζοντας "βαθιά ανησυχία", έφερε στο φως την αυθαίρετη αλλαγή των ορίων του Εθνικού Πάρκου στο Βουθρωτό, χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση ή έγκριση της UNESCO. Αντίθετα με τα επίσημα έγγραφα που αναφέρουν την απομάκρυνση 802 εκταρίων, η έκθεση της Αλβανίας αποσιωπά την κυβερνητική απόφαση του Ιανουαρίου 2022 για την αναθεώρηση των ορίων του πάρκου και το παράλληλο σχέδιο για την κατασκευή ενός τουριστικού θέρετρου στην αποκλεισμένη περιοχή.

Επιπλέον, η έκθεση αγνοεί τις ανησυχίες της UNESCO όσον αφορά το μοντέλο διαχείρισης της αρχαίας πόλης στο Βουθρωτό, και δη την ανάθεση αρμοδιοτήτων σε ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που ίδρυσε το Αλβανικό Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Αλβανοαμερικανικό Ίδρυμα Ανάπτυξης (AADF). Η UNESCO ασκεί κριτική σε αυτήν την προσέγγιση, θεωρώντας ότι η διαχείριση μόνο ενός τμήματος του πάρκου έρχεται σε αντίθεση με τα ολοκληρωμένα πρότυπα διαχείρισης που πρεσβεύει.

Η έκθεση αποτυγχάνει επίσης να ανταποκριθεί σε άλλα αιτήματα της UNESCO, όπως η δημιουργία λεπτομερούς σχεδίου προστασίας και διαχείρισης για το Βουθρωτό, καθώς και η χάραξη σαφούς χάρτη που οριοθετεί τα όρια της περιοχής. Η απουσία αυτών των απαραίτητων στοιχείων εγείρει εύλογες ανησυχίες για τη δέσμευση της Αλβανίας στις κατευθυντήριες γραμμές της UNESCO.

Επιπλέον, η έκθεση παραλείπει να αναφέρει τις πρόσφατες εξελίξεις στο Συνταγματικό Δικαστήριο σχετικά με το Βουθρωτό, όπως η αμφισβήτηση της συνταγματικότητας του νόμου για τη διοίκηση του πάρκου από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Παρά τις πολιτικές διαμάχες, ο νέος Υπουργός Πολιτισμού και Οικονομίας έχει αναστείλει τη μεταφορά της διοίκησης του πάρκου στο Ίδρυμα, επικαλούμενος τη δέσμευσή του στα διεθνή πρότυπα και στους αλβανικούς νόμους.

Η κριτική της UNESCO θέτει σοβαρά ερωτήματα για την προσήλωση της Αλβανίας στις αρχές της διατήρησης της Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η έκθεση, αγνοώντας τις ανησυχίες και τα αιτήματα της UNESCO, ρίχνει σκιά στην αξιοπιστία της Αλβανίας ως διαχειριστή του Εθνικού Πάρκου Βουθρωτού. Η μελλοντική πορεία του πάρκου θα κριθεί από την ανταπόκριση της Αλβανίας στις κριτικές και την πρόθεσή της να τηρήσει τα διεθνή πρότυπα προστασίας.

...

Η UNESCO κατσαδιάζει την Αλβανία για το Βουθρωτό: «Η δημιουργία ενός ιδρύματος δεν πληροί την ολοκληρωμένη διαχείρισή του»

Το θέμα της διαχείρισης του πάρκου Βουθρωτού εξετάζει το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο με μια ασυνήθιστη κίνηση, προ ημερών, έκανε αλλαγή στις διαδικασίες του, ζητώντας από την αλβανική κυβέρνηση ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου