Μεγάλη η συμμετοχή στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς

Μεγάλη η συμμετοχή στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς

Με τη συμμετοχή 280 περίπου συνέδρων, αρχίζει στις 22 Αυγούστου το Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς.

Στο συνέδριο, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Αυγούστου, ομιλία θα απευθύνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ μεταξύ των ομιλητών θα είναι Υπουργοί από Κύπρο και Ελλάδα, πρέσβεις διαπιστευμένοι στη Λευκωσία καθώς και αρχηγοί κομμάτων. Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά θα παρευρεθεί και θα προσφωνήσει το συνέδριο ο Αμερικανός Γερουσιαστής και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Θάλεια Πολυδώρου Αντωνίου, Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Κυπρίων Αποδήμων & Επαναπατρισθέντων, στο συνέδριο συμμετέχουν 300 περίπου άτομα που περιλαμβάνουν 20 Κύπριους επαναπατρισθέντες από πέντε διαφορετικές χώρες οι οποίοι θα παρευρεθούν στην Τελετή Έναρξης αλλά και σε μερικές από τις εργασίες του συνεδρίου. Εκ μέρους της ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ θα συμμετάσχουν 235 άτομα από 11 χώρες ενώ από την ΝΕΠΟΜΑΚ 45 άτομα από οκτώ χώρες.

Αναλυτικά από το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετέχουν 125 άτομα, από τις ΗΠΑ 60, Αυστραλία 30, Ελλάδα 35 και περιοχές της Αφρικής, όπως Πρετόρια, Κείπ Τάουν, Γιοχάνεσμπουρκ, Ζιμπάμπουε, 15. Επίσης συμμετέχουν 15 άτομα από Γαλλία, Αυστρία και Λουξεμβούργο.

Επίσης, θα παρευρεθούν η Υπουργός Μετανάστευσης και Αποδήμων Αιγυπτίων, Σόχα Γένδι, ο Επίτροπος Αρμενίας για θέματα Διασποράς Ζάρεχ Σινανιάν, ο Υπουργός Παιδείας της Αλμπέρτας του Καναδά, Δρ Δημήτριος Νικολαϊδης, ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Σάββας Τσίβικος και ο ΓΓ του Απόδημου Ελληνισμού Ιωάννης Χρυσουλάκης.

Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και θα μεταδίδεται απευθείας από το ΡΙΚ και θα γίνεται ταυτόχρονα μετάδοση από το CYTA Live Streaming. Θα αρχίσει με καλλιτεχνικό πρόγραμμα υπό την επιμέλεια της Βασιλικής Χατζηαδάμου όπου οι παρευρεθέντες θα ταξιδεύσουν στην παράδοση της Κύπρου και του ευρύτερου Ελλαδικού χώρου υπό τους ήχους του βιολιού και του λαούτου, του κανονιού και του κλαρίνου με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Όμιλου «Νόστος» Πισσουρίου.

Τους σύνεδρους θα καλωσορίσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ενώ χαιρετισμούς θα κάνουν ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), Ανδρέας Παπαευριπίδης, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), Φίλιπ Κρίστοφερ και ο Πρόεδρος της Νεολαίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ), Χρίστος Τούτον. Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αποδήμων, Γιώργος Κώτσηρας ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό. Χαιρετισμούς θα κάνουν επίσης η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα εκφωνήσει ομιλία και θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών.

Εξάλλου, φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Όταν το όμορφο παρελθόν συναντά το τραγικό παρόν» του Αναστάσιου Δημητριάδη θα παρουσιάζεται στον προθάλαμο του κτηρίου της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η έκθεση, αναφέρθηκε, «αποτελεί μια διαφωτιστική εμπειρία, με έντονα συναισθήματα για τα τραγικά γεγονότα, αλλά και τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής στο όμορφο νησί μας». Η έκθεση έχει ήδη παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ροπέρτας Μέτσολα.

Οι εργασίες του συνεδρίου αρχίζουν την Τετάρτη, 23 Αυγούστου στο Κτίριο Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου με παρουσίαση του Προγράμματος των Εργασιών του 21ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ και καθορισμός της 30ης Συνεδρίας Κεντρικού Συμβουλίου ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ 2024 και απολογισμό από τον Πρόεδρο της ΠΟΜΑΚ, Ανδρέα Παπαευρυπίδη καθώς και συζήτηση για αλλαγές στο Καταστατικό ΠΟΜΑΚ η οποία θα συνεχιστεί και το απόγευμα.

Τους συνέδρους θα ενημερώσει σε κλειστή συνεδρία για το θέμα των Υδρογονανθράκων/Ενεργειακή Πολιτική ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου ενώ η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική θα ενημερώσει για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

Ο Μάριος Τανούσης, Διευθύνων Σύμβουλος του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA) θα ενημερώσει τους συνέδρους για θέματα επενδύσεων από ενώ η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη θα προβεί σε ενημέρωση για θέματα ΓΕΣΥ κι για τις δυνατότητες ένταξης στο Σχέδιο των Κυπρίων Αποδήμων & Επαναπατρισθέντων. Ενημέρωση για θέματα Νεολαίας θα κάνει η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου και η Αν. Εκτελεστική Διευθύντρια του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, Μαρία Μιλτιάδους.

Την ίδια ημέρα, τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ-ΝΕΠΟΜΑΚ θα μεταβούν στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα τύχουν ενημέρωσης για το Κυπριακό από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη σε κλειστή συνεδρία.

Αργότερα, μετά την άφιξη των υπόλοιπων συνέδρων στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και η Πρώτη Κυρία θα παραθέσουν δεξίωση προς τιμή των συνέδρων του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ και θα τιμηθούν οι καταξιωμένοι Κύπριοι της Διασποράς και Επαναπατρισθέντες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Την Πέμπτη, 24 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) με παρουσίαση Έκθεσης Δραστηριοτήτων της ΠΣΕΚΑ από τον Πρόεδρο της οργάνωσης Φίλιπ Κρίστοφερ. Μετά από αναφορά δράσεων της ΠΣΕΚΑ από όλους τους Αντιπροέδρους θα παρουσιαστεί ένα σύντομο Βίντεο από το συνέδριο ΠΣΕΚΑ στην Ουάσιγκτον με μηνύματα από Αμερικανούς γερουσιαστές ΗΠΑ.

Επίσης, θα γίνει ενημέρωση για θέματα Αγνοουμένων από την Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους, και τον Εκπρόσωπο της E/K πλευράς στην Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ), Λεωνίδα Παντελίδη, στην παρουσία των Οργανώσεων Συγγενών Αγνοουμένων. Θα υπάρξουν σύντομες παρεμβάσεις από τον Πρόεδρο της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, Νίκο Σεργίδη, την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας, Μαρία Καλπουρτζή και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Ηνωμένου Βασιλείου, Νεοκλή Νεοκλέους.

Στη συνέχεια, σε κλειστή συνεδρία θα γίνει ενημέρωση για θέματα εξωτερικής πολιτικής από τον Υπουργό Εξωτερικών, Δρ Κωνσταντίνο Κόμπο ενώ παρέμβαση για τα Διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τη συμβολή των Απόδημων ως προς την προώθηση του Εθνικού μας Θέματος από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη.

Θα ακολουθήσει συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με παρέμβαση από την Πρέσβειρα ΗΠΑ στην Κύπρο, Julie D. Fisher, την Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο, Salina Grenet Catalano, τον πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο, Oren Anolik και τον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, Irfan Siddiq. Οι πρέσβεις θα δεχθούν ερωτήσεις.

Οι σύνεδροι επίσης θα τύχουν ενημέρωσης σε κλειστή συνεδρία για θέματα Άμυνας από τον Υπουργό Άμυνας, Μιχάλη Γιωργάλλα και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη.

Παράλληλα θα γίνει παρουσίαση του έργου της Επιτροπής Βοήθειας Παιδιών της Κύπρου από την Επίτιμη Πρόεδρο Επιτροπής, την Πρώτη Κυρία Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη και τον Προέδρο της Επιτροπής, Γενικό Λογιστή της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ανδρέα Αντωνιάδη.

Στις 17:15 ο Αμερικανός Γερουσιαστής και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ θα προβεί σε τιμητική προσφώνηση του συνεδρίου.

Την Παρασκευή, 25 Αυγούστου, οι σύνεδροι θα ενημερωθούν από τον Πέτρο Κκολά και θα προβληθεί Trailer για το Ντοκιμαντέρ «Οι Βασίλισσες της Αμαθούντας» μέσα από το οποίο παρουσιάζονται οι ιστορίες 22 γυναικών μεταναστριών από την Κύπρο, από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στη συνέχεια, χαιρετισμούς θα απευθύνουν αρχηγοί ή εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολτιών, ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ, ΔΗΚΟ, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση.

Θα πραγματοποιηθεί επίσης συζήτηση με θέμα την συνεχή κι έγκαιρη ενημέρωση των αποδήμων για όλα τα θέματα που αφορούν την Κύπρο και ιδιαίτερα το Κυπριακό ζήτημα μέσω της παραγωγής και αποστολής ενημερωτικού υλικού, με τη Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών Αλίκη Στυλιανού ενώ θα γίνει σύντομη παρουσίαση του Διεθνές Ετήσιου Συνεδρίου ΑΧΕΠΑ 2024, που για πρώτη φορά θα διεξαχθεί στην Κύπρο, από τον νέο Ύπατο Πρόεδρο ΑΧΕΠΑ, Σάββα Τσίβικο, στην παρουσία του Προέδρου ΑΧΕΠΑ Κύπρου και της Προέδρου της Γυναικείας Οργάνωσης Θυγατέρες της Πηνελόπης «Αμαζόνες της Κύπρου».

Στο συνέδριο θα διεξαχθεί συζήτηση με θέμα «Οι σχέσεις της Επιτροπής Κατεχόμενων Κοινοτήτων με τους Κύπριους της Διασποράς και ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει ως προς τη διαφώτιση του Κυπριακού Προβλήματος», με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κατεχόμενων Κοινοτήτων Επαρχίας Λευκωσίας, Ελευθέριο Αντωνίου.

Θα ακολουθήσει εκπόνηση και έγκριση Ψηφισμάτων ενώ παράλληλα θα γίνει ενημέρωση με θέμα «Η Δύναμη της Γυναίκας της Διασποράς» από την Πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών (BPW Cyprus) και εκλογές του συνεδρίου.

Το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τίτλο «Κύπρος Νυν και Αεί» με τον Μίλτο Πασχαλίδη και τη Χορωδία της Αδούλωτης Κερύνειας στην οποία θα λάβουν μέρος σημαντικοί ερμηνευτές από Ελλάδα και Κύπρο και την καλλιτεχνική επιμέλεια ανέλαβε ο Κύπριος στιχουργός-ποιητής Πόλυς Κυριάκου. Η συναυλία τελεί υπό την αιγίδα της Υπηρεσίας Κυπρίων Αποδήμων & Επαναπατρισθέντων της Προεδρίας και της ΠΣΕΚΑ και πραγματοποιείται στο Σκαλί Αγλαντζιάς στη Λευκωσία.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου 23-25 Αυγούστου, θα γίνεται παράλληλα εγγραφή όλων των συνέδρων στη Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς www.cydiaspora.gov.cy.

Σημειώνεται ότι η πρόσκληση απεικονίζει δανδέλια ή πικραλίδα η οποία έχει ιδιαίτερο συμβολισμό για το συνέδριο. Συγκεκριμένα η πικραλίδα είναι ένα ελαφρύ και λεπτό λουλούδι που θρυμματίζεται από την ανάσα του ανέμου, συμβολίζει την Κύπρο μας. Όπως εξήγησε στο ΚΥΠΕ η Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Κυπρίων Αποδήμων & Επαναπατρισθέντων, κ. Πολυδώρου-Αντωνίου, τα άνθη της διασκορπίζονται στον άνεμο και ριζώνουν.

«Έτσι και οι απόδημοί μας σκορπιστήκαν στις διάφορες χώρες του εξωτερικού», είπε.

«Η πικραλίδα αναπτύσσεται οπουδήποτε, το ίδιο και οι Κύπριοι της Διασποράς, αναπτύχθηκαν, μεγαλούργησαν, μας έκαναν περήφανους στις διάφορες χώρες του κόσμου και έγιναν οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας μας. Όποια δοκιμασία και να περάσει αυτό το λουλούδι, η ρίζα του παραμένει ζωντανή στο χώμα και την επόμενη χρονιά ανθίζει και πάλι. Έτσι και η σχέση των αποδήμων μας με την πατρίδα τους: μια σχέση βαθιά ριζωμένη και ανθεκτική», πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου