Ένα βιβλίο για το ιστορικό Γιαννιτσάτι του Δήμου Φοινικαίων

Ένα βιβλίο για το ιστορικό Γιαννιτσάτι του Δήμου Φοινικαίων

Άλλο ένα βιβλίο για την αρχαιότητα των δικών μας κοινοτήτων και την οντότητά μας

«ΓΙΑΝΝΙΤΣΑΤΙ, το μικρό χωριό με τα πολλά γράμματα» τιτλοφορείται το νέο βιβλίο, του Πέτρου Μπερέτη, που προστέθηκε στην πλειάδα των βιβλίων για τις δικές μας κοινότητες.

Είναι μια αξιέπαινη πρωτοβουλία των δικών μας λογοτεχνών για να καθρεφτίσουν την πραγματική ιστορική-κοινωνική και πολιτισμική αναδρομή των δικών μας κοινοτήτων ώστε να ρίξουν άπλετο φως για την αρχαιότητα των κοινοτήτων και των κατοίκων τους ως απάντηση στους εθνικιστές Αλβανούς, τύπου Γκόντου με παρέα, που μας θέλουν δουλοπάροικους και ξενοφερμένους την εποχή του αιμοβόρου Αλή Πασά και ν' αντικαταστήσουν τα ιστορικά των κοινοτήτων μας φτιαγμένα στα μέτρα του κόμματος και του συστήματος από κομματικούς παράγοντες, περνώντας στον κόσκινο της ασφάλειας.

Ο Πέτρος Μπερέτης, στο ογκώδες βιβλίο του, μας προβάλλει, σαν κινηματογραφική ταινία, όλη την ιστορία του μικρού αλλά αρχαίου αυτού οικισμού με τις φυσικές ομορφιές, το άγριο περιβάλλον με τις γούβες και τις σπηλιές, ασκηταριό των ζώων, μα και των χωριανών σε κινδύνους και πολέμους, την ετυμολογία, την ιστορία και τους αγώνες του, τα ήθη και έθιμα, μα και τις προλήψεις και δεισιδαιμονίες, την συνεταιριστική ζωή, την χλωρίδα και πανίδα του χωριού…, όλα τους με την παραμικρή λεπτομέρεια.

Τα γνώριζε ο Γκόντο, ότι στην απογραφή του 1431 του Inalcik, της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, αναφέρονται 17 κοινότητές μας, ανάμεσα στις οποίες και το Γιαννιτσάτι με 6 πατριαρχικές οικογένειες, ενώ σ' αυτήν του 1582 αναφέρονται 36 κοινότητες και να μην ξεχνούμε πως πολλοί διέφευγαν την απογραφή λόγω φόβου και φόρων; Αυτά δεν τους αρκούν, για να αποστομωθούν; Γι' αυτό οι λογοτέχνες και οι συγγραφείς μας πήραν το θάρρος να ερευνήσουν και να προβάλλουν την πραγματική ιστορία αυτού του χώρου.

Έμφαση δίνει ο κ. Μπερέτης στα τοπωνύμια του χωριού, διότι όπως λέει ο Βούλγαρος ακαδημαϊκός Georgiev "Στην Ήπειρο (και στη Β. Ήπειρο) τα τοπωνύμια είναι πολύ αρχαία και μόνον ελληνικής προελεύσεως", ακόμα δίνει έμφαση στο γενεαλογικό κορμό των Γιαννιτσατιών, πράγμα που εμπεδώνει τόσο τους αιώνιους δεσμούς με αυτόν τον τόπο, όσο και τις ρίζες που απλώθηκαν στα πέρατα του κόσμου.

Το δεύτερο συνθετικό, «το μικρό χωριό με τα πολλά γράμματα», δικαιολογεί τον υπότιτλο του βιβλίου. «Το χωριό, αναφέρει ο συγγραφέας είχε πάντα ανθρώπους σπουδαγμένους που ακτινοβολούσαν με τις γνώσεις τους σε πολλές χώρες και πολλές ειδικότητες». Από το Γιαννιτσάτι κατάγεται ο λόγιος του 17ου αι. Νικόλαος Κεραμέας, η γνωστή πεζογράφος Κατίνα Παππά, που τιμήθηκε με το βραβείο Ακαδημίας Αθηνών για τα βιβλία της που άφησαν εποχή, η ξακουστή ζωγράφος Αγλαΐα Παππά, αδερφή της Κατίνας, ο παπά Μιχαήλ Πέκος, ο λογοτέχνης Σπύρος Θ. Λάγιος και πολλοί άλλοι, γύρω στα εκατό παιδιά τελειόφοιτοι ανωτέρων σπουδών.

Το «ΓΙΑΝΝΙΤΣΑΤΙ», με την ιστορική, ετυμολογική και κοινωνική αναδρομή, από τον Πέτρο Μπερέτη, είναι ένα βιβλίο πλούσιο τόσο στην αναδρομή του, όσο και στο στήσιμό του.

Βαγγέλης Παπαχρήστος

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου