Αρχαιοελληνικός θησαυρός του Λόρδου Έλγιν σε δημοπρασία

Αρχαιοελληνικός θησαυρός του Λόρδου Έλγιν σε δημοπρασία

Μια λήκυθος, ένα αρχαίο ελληνικό αγγείο λαδιού 2.500 ετών, που κάποτε ανήκε στον διαβόητο συλλέκτη Λόρδο Έλγιν, θα βγει στο σφυρί στις 6 Ιουνίου. Η διακοσμημένη λήκυθος, ύψους 17 εκατοστών, εκτιμάται να πωληθεί μεταξύ 800 και 1.000 λιρών.

Αποτελεί ένα μικρό κομμάτι από τον θησαυρό που ο Έλγιν λεηλάτησε από τον Παρθενώνα στα τέλη του 1801, προκαλώντας αθρόα κατακραυγή και σηματοδοτώντας την έναρξη μιας μακράς διαμάχης για την επιστροφή των Μαρμάρων.

Σήμερα, η Timeline Auctions, ο οίκος δημοπρασιών που διαχειρίζεται την πώληση, χαρακτηρίζει την λήκυθο ως "στιγμιότυπο του πλούτου των πολύτιμων αντικειμένων που βρίσκονται ακόμα στα χέρια του ευρύτερου κοινού".

Γνωστός και ως 7ος κόμης του Έλγιν, ο Βρετανός πρέσβης στην Κωνσταντινούπολη αφαίρεσε τα γλυπτά από τον Παρθενώνα. Μεταξύ 1801 και 1804, τα συνεργεία του Έλγιν προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στο μνημείο, αφαιρώντας σχεδόν τα μισά από τα γλυπτά και αρχιτεκτονικά κομμάτια. Ο Έλγιν πούλησε τα γλυπτά στην βρετανική κυβέρνηση το 1816, όπου εκτίθενται μέχρι σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο.

Χρονολογείται γύρω στο 450 π.Χ. και θα χρησιμοποιούνταν πιθανότατα σε λουτρό ή γυμναστήριο. Φέρει διακοσμήσεις και αποτελεί ένα σπάνιο δείγμα της τέχνης της εποχής. Η πώλησή της αποτελεί υπενθύμιση της λεηλασίας του Παρθενώνα και της συνεχιζόμενης διαμάχης για την επιστροφή των Μαρμάρων.

Η δημοπρασία της ληκύθου έρχεται σε μια περίοδο έντονων συζητήσεων για την επιστροφή λεηλατημένων αντικειμένων σε χώρες προέλευσής τους. Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, διεκδικεί την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Η δημοπρασία της ληκύθου εντείνει την πίεση για την επίλυση αυτού του ζητήματος.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου