Υπάλληλος fast food στη Βρετανία έκανε ξέπλυμα bitcoin ύψους 5,6 δισ. δολάρια

Υπάλληλος fast food στη Βρετανία έκανε ξέπλυμα bitcoin ύψους 5,6 δισ. δολάρια

Μια γυναίκα καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι ετών και οκτώ μηνών για ξέπλυμα μεγάλων ποσών Bitcoin που συνδέονται με επενδυτική απάτη αξίας 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Κίνα.

Η Jian Wen, πρώην εργαζόμενη σε ταχυφαγείο που μεταπήδησε σε πολυτελή τρόπο ζωής, κρίθηκε ένοχη για ξέπλυμα περίπου 150 Bitcoin για μια Κινέζα από το 2017 έως το 2022. Η αστυνομία κατάσχεσε πάνω από 61.000 Bitcoin, αξίας άνω των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο αυτής της ευρύτερης επιχείρησης.

"Αυτό ήταν ένα περίπλοκο αδίκημα με σημαντικό σχεδιασμό", δήλωσε η δικαστής Sally-Ann Hales, προσθέτοντας ότι η Wen γνώριζε την φύση των ενεργειών της.

Η Wen, με βρετανική και κινεζική υπηκοότητα, αρνήθηκε τις κατηγορίες και άσκησε έφεση. Ισχυρίστηκε ότι ήταν θύμα και εκτελούσε εντολές μιας γυναίκας που περιγράφεται ως "εγκέφαλος" από τους δικηγόρους της. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, δεν γνώριζε ότι τα χρήματα προέρχονταν από απάτη και δεν κατηγορήθηκε για συμμετοχή στην απάτη στην Κίνα.

Αντιθέτως, "εξαπατήθηκε και χρησιμοποιήθηκε" και "λυπάται πικρά για την εμπλοκή της" με τον φερόμενο εγκέφαλο, είπε ο δικηγόρος της

Η εισαγγελία υποστήριξε ότι η Wen καθοδηγείτο από την απληστία και τα οικονομικά οφέλη, και ήταν υπεύθυνη για τη διαχείριση του πορτοφολιού κρυπτονομισμάτων.

Τον Μάρτιο, το δικαστήριο έκρινε την Wen ένοχη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, βασισμένο σε χιλιάδες αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων μηνυμάτων WhatsApp μεταξύ της Wen και του φερόμενου εγκεφάλου, σε μια δίκη διάρκειας σχεδόν δύο μηνών.

Η δίκη ανέδειξε τον ρόλο πολλών διαμεσολαβητών και επαγγελματιών στο Λονδίνο και το Ντουμπάι, που βοήθησαν τις δύο γυναίκες να ξεπλύνουν τα Bitcoin και να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και το Ντουμπάι.

Η Wen, 42 ετών, από εργαζόμενη σε κινεζικό ταχυφαγείο στο ανατολικό Λονδίνο, έφτασε να ζει σε μια έπαυλη έξι υπνοδωματίων σε πλούσιο προάστιο, ξοδεύοντας χιλιάδες στερλίνες σε πολυτελείς αγορές στα Harrods μετά την έναρξη της συνεργασίας της με τον εγκέφαλο της απάτης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου