Σαν σήμερα η ανεξαρτησία της Κύπρου από το Ηνωμένο Βασίλειο

october2

Σαν σήμερα την πρώτη Οκτωβρίου του 1960 τιμάται η ημέρα της ανεξαρτησίας της Κύπρου από την αποικιοκρατία του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία ουσιαστικά έληξε από την 16η Αυγούστου του 1960.

Η ανεξαρτησία της μεγαλονήσου και η δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν το αποτέλεσμα του ένοπλου αγώνα της ΕΟΚΑ ο οποίος και οδήγησε στις συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου., ωστόσο ο αγώνας της ΕΟΚΑ είχε ως στόχο την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, κάτι που δεν μπόρεσε να γίνει πραγματικότητα.

Για τους Ελληνοκύπριους η κυπριακή ανεξαρτησία θεωρήθηκε ως το πρώτο βήμα για την ένωση της νήσου με την Ελλάδα, ενώ από πλευράς τους οι Τούρκοι θεώρησαν πως έτσι θα επιτυγχάνονταν ο στόχος της διχοτόμησης.

Μετά από τρία χρόνια η Δημοκρατία της Κύπρου μπήκε σε περιπέτειες με αφορμή τη προσπάθεια αλλαγής 13 σημείων του Συντάγματος από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Από πλευράς του οι Τουρκοκύπριοι αποσύρθηκαν από τις κρατικές δομές και δημιούργησαν θύλακες, με τη Τουρκία να αναλαμβάνει καθοδηγητικό ρόλο μέσω του Ραούφ Ντενκτάς. Ο ματωμένος Δεκέμβρης του 1963 και οι συγκρούσεις του 1964 με αποκορύφωμα τους βομβαρδισμούς της τουρκικής αεροπορίας, οδήγησε στη μυστική αποστολή μιας ελληνικής μεραρχίας, η οποία εγκαταστάθηκε στη Κύπρο.

Ακολούθησαν χρόνια δύσκολα έως ότου τον Ιούλιο του 1974 το πραξικόπημα Ιωαννίδη κατά του Μακαρίου έδωσε στην Τουρκία την ευκαιρία να εισβάλει στην Κύπρο, με σκοπό τις «συνθήκες της εγγυήσεως», οδηγώντας χιλιάδες Έλληνες του νησιού στην προσφυγιά, όπου ακολούθησαν ο εποικισμός του ψευδοκράτους από τους Τούρκους στα κατεχόμενα και το 1983 η ανακήρυξη του ψευδοκράτους το οποίο έχει αναγνωριστεί μόνον από την Τουρκία.

Από το 1974 που έγινε η εισβολή, έχουν διεξαχθεί πολλές διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού ζητήματος, ωστόσο χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Κατά το 2004 έγινε για πρώτη φορά δημοψήφισμα επί ενός σχεδίου λύσης (Σχέδιο Ανάν), το οποίο ήταν προϊόν επιδιαιτησίας. Το αποτέλεσμα ήταν η απόρριψη από τους Ελληνοκύπριους και η υιοθέτηση από τους Τουρκοκύπριους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου