Μερικές ημέρες μετά την ανακάλυψη ενός εντυπωσιακού αρχαιοελληνικού αγάλματος κατά τη διάρκεια εργασιών για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Αθήνα, κοντά στην Ακρόπολη, νέα ευρήματα ήρθαν στο φως από τις συνεχιζόμενες ανασκαφές στο ίδιο σημείο, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού στις 11 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα νέα ευρήματα περιλαμβάνουν θραύσματα αγαλμάτων, πιθανώς συνδεδεμένα με το πρόσφατα ανακαλυφθέν άγαλμα, την προτομή ενός άλλου ανδρικού αγάλματος σε φυσικό μέγεθος που βρέθηκε πλαγιασμένη, καθώς και ειδώλια και μεγάλο αριθμό λύχνων που χρονολογούνται στον 5ο αιώνα π.Χ.
Όλα τα ευρήματα έχουν μεταφερθεί στα εργαστήρια συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών για αποκατάσταση και διατήρηση.
«Η έρευνα θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για τον εντοπισμό νέων ευρημάτων», δήλωσε το Υπουργείο Πολιτισμού, τονίζοντας ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από την επιστημονική ομάδα ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης το συντομότερο δυνατόν.
Το Υπουργείο Πολιτισμού είχε ανακοινώσει στις 9 Δεκεμβρίου την ανακάλυψη ενός εντυπωσιακά διατηρημένου ανδρικού αγάλματος στο ίδιο σημείο, στη διασταύρωση των οδών Ερεχθείου και Καλλισπέρη, κοντά στο Ηρώδειο, κάτω από την Ακρόπολη.
Το άγαλμα, που απεικονίζει έναν γυμνό άνδρα στη μορφή του θεού Ερμή κατά το στυλ του Ερμή Λουντοβίζι, βρέθηκε μέσα σε κατασκευή από ορθογώνιους πλίνθους και ήταν σε αρκετά καλή κατάσταση.
Η περιοχή αυτή, νότια της Ακρόπολης, ήταν γνωστή κατά τη ρωμαϊκή αυτοκρατορική περίοδο (1ος-5ος αιώνας μ.Χ.) για τις πολυτελείς κατοικίες και επαύλεις της. Αυτά τα κτίσματα συχνά διακοσμούνταν με μωσαϊκά δάπεδα και αγάλματα, πολλά εκ των οποίων αποτελούσαν έργα διάσημων νεοαττικών εργαστηρίων.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει ήδη καταγράψει και ασφαλίσει το άγαλμα, το οποίο μεταφέρθηκε σε εργαστήρια συντήρησης για περαιτέρω φροντίδα.
Ο Ερμής Λουντοβίζι είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της ακρίβειας και της καλλιτεχνικής δεξιοτεχνίας των ελληνιστικών μαρμάρινων γλυπτών. Το άγαλμα απεικονίζει τον θεό Ερμή ως οδηγό των ψυχών στον Κάτω Κόσμο, σύμφωνα με τη μυθολογία.
Τα αγάλματα αυτού του τύπου δημιουργήθηκαν κυρίως μεταξύ του 1ου και 2ου αιώνα μ.Χ., ως ρωμαϊκές αναπαραγωγές αρχαιότερων ελληνικών μπρούτζινων πρωτότυπων του 5ου αιώνα π.Χ. Το στυλ τους επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τον Φειδία και το εργαστήριό του.
Η αρχική μορφή του Ερμή Λουντοβίζι, που απεικονίζει έναν νεαρό, άτριχο Ερμή με στοχαστική έκφραση, βρίσκεται σήμερα στο Παλάτσο Άλτεμπς στην Ιταλία, ως μέρος της συλλογής του Καρδινάλιου Λουντοβίζι.
Σχόλια