Η ελέπολις του Ποσειδωνίου: Ένα τεχνολογικό θαύμα της αρχαιότητας

Η ελέπολις του Ποσειδωνίου: Ένα τεχνολογικό θαύμα της αρχαιότητας

Η τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων υπήρξε εντυπωσιακή, καλύπτοντας τομείς όπως η μηχανική, η υδραυλική και η πολεοδομία. Στο πρόσφατο συνέδριο της Εταιρείας Διερεύνησης της Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒΥΤ), παρουσιάστηκαν εξαιρετικά παραδείγματα, όπως η ελέπολις του Ποσειδωνίου, μια πρωτοποριακή πολιορκητική μηχανή που αξιοποιήθηκε κατά την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η ελέπολις ήταν ένας τροχοφόρος πύργος ύψους 28 μέτρων και βάρους περίπου 90 τόνων. Σχεδιάστηκε για να είναι κινητή και πολυώροφη, εξοπλισμένη με καταπέλτες και προστατευμένη εξωτερικά με δέρματα ποτισμένα σε ξύδι για αντοχή στη φωτιά. Είχε κατασκευαστεί από ξύλο, ενώ κάποια μέρη της περιείχαν μεταλλικά στοιχεία. Η μηχανική της σχεδίαση επέτρεπε την εύκολη συναρμολόγηση και μεταφορά της, καθώς αποτελούνταν από προκατασκευασμένα τμήματα. Σε αντίθεση με άλλες πολιορκητικές μηχανές που απαιτούσαν εκατοντάδες στρατιώτες για μετακίνηση, η ελέπολις του Ποσειδωνίου μπορούσε να κινηθεί με μόλις 40 στρατιώτες, οι οποίοι παρέμεναν προστατευμένοι στο εσωτερικό της.

Το κίνητρο για αυτήν την καινοτομία ήταν η χρήση ενός έξυπνου μηχανισμού κίνησης. Ένα κατακόρυφο βίντσι, που περιστρεφόταν από τους στρατιώτες μέσω ακτινωτών χειρολαβών, μετέδιδε την κίνηση στους τροχούς μέσω ιμάντων, μειώνοντας την αντίσταση κύλισης. Οι λεπτομερείς υπολογισμοί του καθηγητή Θεοδόσιου Τάσιου, που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, επιβεβαίωσαν την ακρίβεια της αρχαίας περιγραφής του ιστορικού Βίτωνα.

Σχηματική αναπαράσταση της Ελέπολις του Ποσειδωνίου, το ύψος της οποίας έφτανε τα 29 μέτρα. Credit: MARSDEN TREATISES, Θεοδόσιος Τάσιος

Πηγή: Το ΒΗΜΑ (έντυπη έκδοση)

Σχετικά άρθρα


Σχόλια