Οι Ετρούσκοι ήταν οι γείτονες των Ρωμαίων στην αρχαία Ιταλία. Δεν υφίστανται πλέον ως ξεχωριστός λαός, καθώς εξαφανίστηκαν στις πρώτες μέρες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Τι γνωρίζουμε όμως για την εμφάνιση των Ετρούσκων;
Το πρώτο στοιχείο για την πιθανή εμφάνιση των Ετρούσκων προκύπτει από την καταγωγή τους. Παρόλο που ζούσαν στην Ιταλία, οι ενδείξεις δείχνουν ότι κατάγονταν από άλλη περιοχή. Αρχαιολογικά ευρήματα και αρχαίες μαρτυρίες υποστηρίζουν ότι προήλθαν από τη δυτική Ανατολία περίπου το 700 π.Χ.
Επιπλέον, γενετικές έρευνες δείχνουν ότι οι Ετρούσκοι είχαν κατά κύριο λόγο DNA που αντιστοιχεί στη Νότια Ευρώπη της Εποχής του Σιδήρου, όπως αυτό της Ελλάδας και της Κροατίας.
Έτσι, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι οι Ετρούσκοι έμοιαζαν με άλλους μεσογειακούς πληθυσμούς, όπως οι σύγχρονοι Έλληνες. Αυτό έχει νόημα αν σκεφτούμε ότι οι σύγχρονοι Έλληνες μοιάζουν γενικά με τους σημερινούς Ιταλούς από την Τοσκάνη. Παρόλο που οι Ετρούσκοι εξαφανίστηκαν ως ξεχωριστός λαός, οι απόγονοί τους εξακολουθούν να ζουν στην Τοσκάνη.
Από τα αγάλματά τους, οι Ετρούσκοι φαίνεται γενικά να είχαν μακρόστενα πρόσωπα και λεπτές μύτες. Τα ίδια χαρακτηριστικά βλέπουμε και στο διάσημο ετρουσκικό σαρκοφάγο του 6ου αιώνα π.Χ. από το Cerveteri.
Επιπλέον, αυτός ο σαρκοφάγος παρουσιάζει το ετρουσκικό ζευγάρι με σχετικά ψηλά μέτωπα, όπως παρατηρείται και στο κεντρικό κάτω κεφάλι της εικόνας.
Τι γνωρίζουμε για την ένδυση των Ετρούσκων; Πρώτον, πρέπει να σημειώσουμε ότι οι αρχαίοι Έλληνες επηρέασαν βαθιά τους Ετρούσκους, και έτσι βλέπουμε πολλές ομοιότητες μεταξύ των δύο πολιτισμών.
Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι η ετρουσκική ένδυση έμοιαζε με την ελληνική. Για παράδειγμα, οι Ετρούσκοι φορούσαν ένα απλό ένδυμα που ονομαζόταν ιμάτιο, το οποίο κρεμόταν στους ώμους. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο χιτώνας, ένα πιο περίτεχνο ένδυμα που έφτανε συχνά μέχρι τα πόδια. Και τα δύο αυτά ενδύματα πιστεύεται ότι προέρχονταν από τους Έλληνες.
Η τεμπέννα, ωστόσο, που ήταν παρόμοια με το ιμάτιο αλλά πιο στρογγυλεμένη, φαίνεται να έγινε το πιο δημοφιλές ένδυμα των Ετρούσκων ανδρών ήδη από τον 5ο αιώνα π.Χ. Οι μελετητές συμφωνούν γενικά ότι αυτή αποτέλεσε την έμπνευση για τη ρωμαϊκή τόγκα.
Ωστόσο, η ετρουσκική ένδυση διέφερε και σημαντικά από την ελληνική σε κάποια σημεία. Ήταν πιο εντυπωσιακή, με τους Ετρούσκους να προτιμούν τα πολύχρωμα ρούχα και να πειραματίζονται με μεγαλύτερη ποικιλία στιλιστικών ιδεών.
Όπως αναφέρθηκε, οι Ετρούσκοι φαίνεται να κατάγονταν σε μεγάλο βαθμό από τη δυτική Ανατολία. Έτσι, είναι λογικό να δείχνουν επιρροές από την Εγγύς Ανατολή στην ένδυση και την εμφάνισή τους.
Ένα παράδειγμα είναι τα έντονα διακοσμητικά μοτίβα που χρησιμοποιούσαν, τα οποία ορισμένοι μελετητές θεωρούν επηρεασμένα από τη δυτική Ανατολία.
Ακόμα και ο χιτώνας, που ίσως προήλθε από τους Έλληνες, φαίνεται να είχε επιρροές από την Εγγύς Ανατολή, όπως φαίνεται από το μικρότερο μήκος του σε σχέση με αυτόν των Ελλήνων.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι τα μαλακά κωνικά καπέλα, τα πίλους, τα οποία φαίνεται να προέρχονται από τη Συρία ήδη από το 2000 π.Χ. και συνέχισαν να χρησιμοποιούνται σε όλη την περιοχή της Εγγύς Ανατολής κατά την αρχαιότητα.
Τέλος, οι ετρουσκικές κομμώσεις έδειχναν επίσης ξεκάθαρη επιρροή από την Εγγύς Ανατολή. Έτσι, οι Ετρούσκοι πρέπει να έμοιαζαν με έναν εκλεπτυσμένο συνδυασμό ελληνικών και ανατολίτικων πολιτισμών.
Σχόλια