Αρχαίο ελληνικό χρυσό δαχτυλίδι βρέθηκε στην Ιερουσαλήμ

Αρχαίο ελληνικό χρυσό δαχτυλίδι βρέθηκε στην Ιερουσαλήμ

Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα στην πόλη του Δαβίδ, στην Ιερουσαλήμ, ένα αρχαιοελληνικό χρυσό δαχτυλίδι ηλικίας 2.300 ετών, διακοσμημένο με πολύτιμο λίθο, πιθανότατα γρανάτη.

Το δαχτυλίδι φαίνεται πως κατασκευάστηκε κατά την ελληνιστική περίοδο και ανήκε σε ένα μικρό παιδί που ζούσε εκείνη την εποχή στην περιοχή.

Η ανακάλυψη έγινε στο πλαίσιο ανασκαφών που διεξάγονται από την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ (IAA) και το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU), με την υποστήριξη του Ιδρύματος Elad, στο Εθνικό Πάρκο Τείχη της Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με την αρχαιολογική ομάδα, το εύρημα αυτό είναι σπάνιο και εξαιρετικά συγκινητικό, καθώς δεν συναντούν συχνά τόσο καλοδιατηρημένα αντικείμενα από την αρχαιότητα. Ο χρυσός του δαχτυλιδιού παρέμεινε σχεδόν αλώβητος από τη φθορά του χρόνου, χωρίς εμφανή σημάδια σκουριάς ή διάβρωσης.

Η Tehiya Gangate, αρχαιολόγος που συμμετείχε στην ανασκαφή, ανακάλυψε το δαχτυλίδι κατά τη διάρκεια της κοσκίνισης του εδάφους. «Ήταν μια συγκλονιστική στιγμή», ανέφερε. «Φώναξα ότι βρήκα ένα δαχτυλίδι και αμέσως όλοι μαζεύτηκαν γύρω μου γεμάτοι ενθουσιασμό». Το δαχτυλίδι είναι πολύ μικρό και σύμφωνα με τους διευθυντές της ανασκαφής, πιθανώς να ανήκε σε νεαρό κορίτσι ή αγόρι.

Η Δρ Marion Zindel ανέφερε ότι το δαχτυλίδι κατασκευάστηκε με την τεχνική της σφυρηλάτησης λεπτών φύλλων χρυσού πάνω σε μια μεταλλική βάση, μια τεχνική χαρακτηριστική της περσικής και της πρώιμης ελληνιστικής περιόδου. Η κατασκευή του τοποθετείται χρονικά από τα τέλη του τέταρτου έως τις αρχές του τρίτου αιώνα π.Χ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η χρήση του χρυσού σε συνδυασμό με πολύτιμους λίθους άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής.

Η σημασία αυτής της ανακάλυψης είναι πολλαπλή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το χρυσό δαχτυλίδι προσθέτει νέα στοιχεία για την κοινωνική και οικονομική κατάσταση της Ιερουσαλήμ κατά την ελληνιστική περίοδο. Προηγούμενες ανασκαφές στην περιοχή είχαν αποδώσει ελάχιστα ευρήματα αυτής της περιόδου, γεγονός που είχε οδηγήσει τους ιστορικούς να πιστεύουν ότι η πόλη τότε ήταν μικρή και περιορισμένη. Ωστόσο, τα νέα ευρήματα, όπως αυτό το δαχτυλίδι, υποδεικνύουν μια πλουσιότερη και πιο ακμάζουσα κοινωνία από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί, ανοίγοντας νέους δρόμους για την κατανόηση της ιστορίας της Ιερουσαλήμ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια