Διαπρέψαντες Βορειοηπειρώτες στην Ελλάδα: Ο Γεώργιος Ν. Δρόσος από τη Δρόβιανη

Διαπρέψαντες Βορειοηπειρώτες στην Ελλάδα: Ο Γεώργιος Ν. Δρόσος από τη Δρόβιανη

Ο Γεώργιος Νικολάου Δρόσος (1912-1980) έλκει την καταγωγή του από τη Δρόβιανη των Αγίων Σαράντα· σπούδασε οικονομικά στη Μασσαλία και πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο των Αθηνών. Στις βουλευτικές εκλογές του 1946 εξελέγη βουλευτής με το Λαϊκό Κόμμα του Κωνσταντίνου Τσαλδάρη και στη συνέχεια διορίσθηκε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό στην κυβέρνησή του (2.10.1946 έως 24.1.1947) και υφυπουργός Τύπου και Πληροφοριών στην κυβέρνηση του Δημητρίου Μάξιμου (24.1.1947 έως 29.8.1947). 

Υπήρξε υποψήφιος βουλευτής με το ίδιο κόμμα και στις βουλευτικές εκλογές της 5ης Μαρτίου 1950, οι οποίες διεξήχθησαν υπό την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ιωάννη Θεοτόκη, αλλά δεν εξελέγη.

Ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης δύο φορές (1946 και 1950-1951), όπως και στον ΟΗΕ (Βαλκανική Διερευνητική Επιτροπή, 1947) έδειξε πολιτική αρετή στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Φυλακίστηκε και διώχθηκε από την κυβέρνηση των συνταγματαρχών του 1967-1974. 

Ο Γεώργιος Δρόσος, ως δημοσιογράφος και πολιτικός τιμήθηκε με παράσημα και άλλες διακρίσεις. Από τα κυριότερα έργα του μνημονεύω: "Η Ευρώπη μετά τον πόλεμο" και "Συμφορά και απελευθέρωση".

*Εικόνα άρθρου: Εκλογές 1946 - Νεαροί πολίτες στέκονται μπροστά από προεκλογικές αφίσες, ανάμεσά τους η αφίσα του γνωστού Γεωργίου Δρόσου

Σταύρος Ντάγιος
Συγγραφέας - Μεταφραστής
Διδάκτωρ ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας ΑΠΘ

Δημήτριος Δούλης, ο στρατιωτικός από τη Νίβιτσα πο...
Ο κατάδικος που μετέφραζε Σοφοκλή μέσα από τα κάτε...

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!


 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη