Απέτυχε ξανά ο διαγωνισμός κατασκευής αεροδρομίου στους Αγ. Σαράντα

Απέτυχε ξανά ο διαγωνισμός κατασκευής αεροδρομίου στους Αγ. Σαράντα

Το Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας ακύρωσε για δεύτερη φορά τον διαγωνισμό σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την κατασκευή του αεροδρομίου των Αγίων Σαράντα.

Όπως αναφέρουν τα αλβανικά μέσα, την πρώτη φορά, ο λόγος για την μη επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ήταν η μη υποβολή οποιασδήποτε προσφοράς εντός των προθεσμιών υποβολής των προσφορών, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπήρξαν ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

Ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του αεροδρομίου των Αγίων Σαράντα άνοιξε στις αρχές Αυγούστου, ενώ σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει έγκυρες προσφορές, το υπουργείο άλλαξε δύο φορές τα κριτήρια και την προθεσμία υποβολής προσφορών, παρατείνοντάς τον έως τις 14 Οκτωβρίου, από τις 23 Σεπτεμβρίου που ήταν αρχικά.

Επίσης, άνοιξε ξανά στις 26 Οκτωβρίου, καθώς οι εταιρείες είχαν στη διάθεσή τους ένα μήνα για να υποβάλουν τα έγγραφα.

Ωστόσο παρά τις αλλαγές αυτές, φαίνεται ότι κανένας επενδυτής δεν έδειξε ενδιαφέρον για την υπογραφή 35ετούς σύμβασης, εκτιμώμενης αξίας επένδυσης 34,32 εκατ. ευρώ.

Η επένδυση αυτή θα έπρεπε να γίνει από την εταιρεία που θα ανακηρύσσονταν νικήτρια στο διαγωνισμό, ενώ μετά η μελέτη, η κατασκευή, η λειτουργία και η συντήρηση και στο τέλος της 35ετίας, οι αερολιμενικές εργασίες θα περνούσαν σε κρατικούς φορείς.

Επίσης οι συγκεκριμένες απαιτήσεις τόνιζαν την ανάγκη κατασκευής τερματικού σταθμού που θα φιλοξενούσε αρχικά 130 χιλιάδες επιβάτες ετησίως, ενώ μετά από 10 χρόνια 700 χιλιάδες επιβάτες.

Το αεροδρόμιο των Αγίων Σαράντα θα είχε κυρίως το προφίλ ενός τουριστικού αεροδρομίου, το οποίο λειτουργεί συνήθως 7-8 μήνες το χρόνο, αλλά σύμφωνα με τις αρχές θα μπορούσε να εξυπηρετήσει και πέραν της τουριστικής σεζόν για πτήσεις εσωτερικού.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου