Παλαιστίνιος μετανάστης: «Πέρασα τα σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας με 300 ευρώ»

Μετανάστες

Ένας 27χρονος Παλαιστίνιος μετανάστης έφτασε παράνομα στο Κόσοβο, περνώντας επικίνδυνες διαδρομές και πληρώνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά.

Η Αστυνομία του Κοσόβου δηλώνει ότι ενισχύει τους ελέγχους στα σύνορα με χρήση drones και κοινές επιχειρήσεις με τις γειτονικές χώρες, ώστε να εμποδίσει τη διακίνηση μεταναστών.

Ο Χουσάμ Νμουάουι, από τη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από ατελείωτες ώρες περπατήματος στα βουνά και πληρώνοντας εκατοντάδες ευρώ, κατέληξε τον περασμένο μήνα στο Κόσοβο.

Καθισμένος στο κρεβάτι του στο Κέντρο Ασύλου, δείχνει αβέβαιος για το μέλλον του.

«Στην αρχή ήμουν στην Τουρκία. Από εκεί πλήρωσα 800 ευρώ για να φτάσω στην Ελλάδα. Από την Ελλάδα, για να περάσω στην Αλβανία, έδωσα 300 ευρώ», περιγράφει ο 27χρονος.

Η περιπλάνησή του όμως δεν σταμάτησε εκεί. Κατάφερε να μπει στο Κόσοβο – παράνομα, χωρίς έγγραφα και με μεγάλο ρίσκο – όπου πλέον έχει αιτηθεί για άσυλο.

«Πλήρωσα 100 ευρώ σε κάποιον που μου έδειξε τον δρόμο και χρησιμοποίησα το κινητό μου», αφηγείται ο Χουσάμ στο Radio Free Europe.

Παρόλο που περιγράφει το ταξίδι του, διστάζει να πει περισσότερες λεπτομέρειες για τα άτομα που τον βοήθησαν ή για τους κινδύνους που αντιμετώπισε.

«Περπάτησα πολύ, ακόμα και μέσα από νερά, για να διασχίσω σύνορα», λέει με βαριά φωνή. Τα μάτια του θολώνουν ακόμα περισσότερο όταν αναφέρεται στη Γάζα – «εκεί δεν υπάρχει πια ζωή, και η φυγή ήταν η μόνη λύση».

Ωστόσο, γιατί βρίσκεται συγκεκριμένα στο Κόσοβο; Ο Χουσάμ δεν δίνει σαφή απάντηση.

«Προς το παρόν μένω εδώ», λέει, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αν το Κόσοβο είναι ο τελικός προορισμός του ή απλώς ένας σταθμός στο ταξίδι του.

Αναφέρει αόριστα ότι ορισμένοι συγγενείς του ζουν διασκορπισμένοι σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν διευκρινίζει αν προσπάθησε να ξαναβρεθεί μαζί τους.

Αντίστοιχα, ούτε οι αρχές του Κοσόβου διαθέτουν σαφή στοιχεία για τους μακροπρόθεσμους στόχους μεταναστών όπως ο Χουσάμ. Ωστόσο, προσπαθούν να ενισχύσουν την επιτήρηση στα σύνορα – με drones και κοινές επιχειρήσεις με γειτονικές χώρες – για την αντιμετώπιση της διακίνησης και των παράνομων διελεύσεων.

Με drones που περιπολούν μέρα και νύχτα, η Αστυνομία του Κοσόβου αναφέρει ότι παρακολουθεί στενά την περιοχή των συνόρων με την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και τα Σκόπια.

Μόνο φέτος, έχουν συλληφθεί 15 άτομα που κατηγορούνται για διακίνηση μεταναστών, ενώ 13 θύματα διακινητών έχουν εντοπιστεί και οι υποθέσεις τους έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη. Το προηγούμενο έτος, η αστυνομία χειρίστηκε τις υποθέσεις 1.025 μεταναστών.

«Εντοπίσαμε ομάδες διακινητών με νυχτερινά drones κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων» δηλώνουν οι κοσοβάρικες αρχές.

Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται αισθητή μείωση στις μετακινήσεις μεταναστών χάρη στη στενή συνεργασία και με την Αλβανική Αστυνομία κυρίως στο Πρίζρεν.

«Εκτός από τις μηνιαίες κοινές περιπολίες, οργανώνουμε και επιχειρήσεις από κοινού, όταν χρειάζεται», προσθέτει.

Τα κυκλώματα διακίνησης είναι πολυεθνικά, με κυρίως Μαροκινούς και Σύρους διακινητές, αλλά και με συμμετοχή Αφγανών. Χρησιμοποιούν σύγχρονα μέσα όπως το διαδίκτυο και τα κινητά για την επικοινωνία τους, μεταφέροντας ανθρώπους από την Ελλάδα μέσω Αλβανίας προς το Κόσοβο και στη συνέχεια στη Σερβία και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Μερικοί διακινητές μπορεί να διατηρούν επαφές με άτομα στο Κόσοβο, αν και ο αριθμός τους είναι περιορισμένος.

Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας του Κοσόβου που εξασφάλισε το Radio Free Europe, οι μετανάστες που εντοπίζονται στο Κόσοβο είναι κυρίως από το Μαρόκο, τη Συρία, την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο και άλλες χώρες.

Μοιράσου το
Σχολίασε

Αφήστε μια απάντηση

Το σχόλιο θα ελεγχθεί πριν τη δημοσίευση του.