Η Αλβανία διπλασίασε την εισαγωγή σιτηρών από τη Ρωσία

Η Αλβανία διπλασίασε την εισαγωγή σιτηρών από τη Ρωσία

Μετά την έναρξη των ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, η Αλβανία μπλέχτηκε σε πανικό σχετικά με την ασφάλεια των προμηθειών σιτηρών, καθώς οι εισαγωγές σιτηρών από τη χώρα αυτή αντιπροσωπεύουν περίπου το 47% των συνολικών εισαγωγών κατά τα κανονικά έτη.

Αντίθετα, με την έναρξη του πολέμου, οι εισαγωγές από τη Ρωσία διπλασιάστηκαν τον Μάρτιο. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του INSTAT κατά τον Μάρτιο εισήχθησαν στην Αλβανία από τη Ρωσία πάνω από 10 χιλιάδες τόνοι σιταριού από 5 χιλιάδες τόνους τον Μάρτιο του 2021 με αύξηση άνω του 100%.

Πηγές από τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων υποστήριξαν ότι οι εισαγωγές σιτηρών ρωσικής προέλευσης δεν έχουν συμπεριληφθεί μέχρι στιγμής στις κυρώσεις.

Για ολόκληρο το πρώτο τρίμηνο, οι εισαγωγές δημητριακών από τη Ρωσία ήταν 20 χιλιάδες τόνοι με μείωση 21 τοις εκατό σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2021, ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων εισαγωγών προπολεμικά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Οι συνολικές εισαγωγές δημητριακών το πρώτο τρίμηνο ανήλθαν σε 61 χιλιάδες τόνους με ετήσια μείωση 4 τοις εκατό. Οι εισαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία αντιπροσώπευαν το 32% των συνολικών εισαγωγών αυτού του προϊόντος κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, έναντι 40% τον Ιανουάριο-Μάρτιο 2021.

Επίσης, λόγω της αύξησης των τιμών, οι εισαγωγές σιτηρών σε αξία ήταν υψηλότερες αυτό το τρίμηνο. Επίσης το INSTAT ανέφερε ότι η τιμή ανά μονάδα σιταριού αυξήθηκε κατά 108% ετησίως το πρώτο τρίμηνο του 2022. Η αξία των εισαγόμενων δημητριακών από τη Ρωσία τον Ιανουάριο-Μάρτιο έφτασε το 1,3 δισ. Λεκ με ετήσια αύξηση 63%. Ένα κιλό σίτου που αγοράστηκε στις ρωσικές αγορές κόστισε φέτος 65 λεκ από 31 λεκ που κόστισε το πρώτο τρίμηνο του 2021. Ακόμη και μετά τον πόλεμο, η Ρωσία παραμένει ο κύριος προμηθευτής της αγοράς δημητριακών στην Αλβανία. Η αλβανική κυβέρνηση μετά τις επιθέσεις στην Ουκρανία επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία, οι οποίες όμως δεν περιλαμβάνουν εισαγωγές δημητριακών και των περισσότερων αγαθών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι η Αλβανία έχει προσχωρήσει στις ατομικές κυρώσεις για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων ατόμων, όπως ο Ρώσος Πρόεδρος, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και μέλη του ρωσικού κράτους. Συνολικά, αυτά τα περιοριστικά μέτρα θα ισχύουν για 654 φυσικά πρόσωπα και 52 οντότητες. Επιπλέον, έχει επιβληθεί απαγόρευση ταξιδιών στην αλβανική επικράτεια για πρόσωπα που είναι καταχωρημένα από την ΕΕ, ενώ όσον αφορά την πολιτική βίζας, εξετάζεται η ακύρωση πολιτικών διευκόλυνσης της μετακίνησης διπλωματών, άλλων Ρώσων αξιωματούχων και επιχειρηματιών.

Σύμφωνα με αυτήν, οι οικονομικές κυρώσεις περιλαμβάνουν περιοριστικά μέτρα στα οικονομικά, την ενέργεια, τις μεταφορές και την τεχνολογία. Σύμφωνα με τις κυρώσεις, ο εναέριος χώρος της Αλβανίας θα είναι κλειστός για όλους τους ρωσικούς αερομεταφορείς ή οποιοδήποτε αεροσκάφος είναι νηολογημένο στη Ρωσία, εκτός εάν οι πτήσεις αυτές εκτελούνται για λόγους έκτακτης ανάγκης, ανθρωπιστικούς ή ιατρικούς σκοπούς ή διακρατικές ανάγκες.

Όπως επισημαίνει το Monitor, η Αλβανία ΥΠΕΞ διευκρίνισε νωρίτερα ότι στον ενεργειακό τομέα η πώληση, προμήθεια, μεταφορά ή εξαγωγή στη Ρωσία συγκεκριμένων αγαθών και τεχνολογιών για διύλιση πετρελαίου θα απαγορευτεί και επίσης θα επιβάλει περιορισμούς στην παροχή σχετικών υπηρεσιών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου