Ράμα: Η Αλβανία έτοιμη να δεχθεί Ουκρανούς πρόσφυγες

Ράμα: Η Αλβανία έτοιμη να δεχθεί Ουκρανούς πρόσφυγες

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα επιβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να υποδεχθεί Ουκρανούς πρόσφυγες που φεύγουν από τον πόλεμο Ρωσία Ουκρανίας, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Παρασκευής.

Μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την, ο Ράμα είπε ότι θα επεκτείνει την ίδια ευγένεια που έκανε στους Αφγανούς που φεύγουν από τους Ταλιμπάν.

«Θα καλωσορίσουμε ανθρώπους, μέλη της οικογένειας και όσους φεύγουν ή θα φύγουν από την Ουκρανία», είπε.

Επίσης πρόσθεσε ότι όλες οι χώρες της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ εκτιμούν ότι 200.000-300.000 πρόσφυγες θα εγκαταλείψουν τον πόλεμο τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Όσον αφορά τις κυρώσεις, τις οποίες έχει συμφωνήσει η Αλβανία κατά της Ρωσίας, ο Ράμα είπε ότι εγγυάται ότι δεν θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην Αλβανία, αλλά ενδέχεται να υπάρξουν μικρότερες επιπτώσεις από τις κυρώσεις κατά των Ρώσων στις χώρες της ΕΕ.

«Είναι αλήθεια ότι οι κυρώσεις της Αλβανίας είναι άσχετες, αλλά οι κυρώσεις επιβάλλονται από ολόκληρη τη συμμαχία και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Αλβανία ενστερνίζεται όλες τις αποφάσεις της συμμαχίας. Δεν θα έχουμε πολύ ανησυχητικά αποτελέσματα. Αυτό είναι πόλεμος. Πολλές χώρες της ΕΕ είναι πολύ ενεργές έναντι της Ρωσίας. Αυτοί οι περιορισμοί που θα έχουν θα επηρεάσουν και εμάς», είπε.

Όσον αφορά την ενέργεια, ο Ράμα είπε ότι η Αλβανία εισάγει κάποια ενέργεια και οι τιμές στη διεθνή αγορά θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα.

«Πρώτον δεν παράγουμε ενέργεια μόνοι μας. Δεύτερον, αγοράζουμε σε διεθνείς αγορές και η τιμή τους έχει σημασία στις διεθνείς αγορές. Το πουλάμε φτηνά και το αγοράζουμε ακριβά. Αυτά καθιστούν την Αλβανία ευάλωτη», πρόσθεσε ο Ράμα.

Όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας, είπε ότι η Αλβανία συντονίζεται με το ΝΑΤΟ για να προετοιμαστεί για όλα τα πιθανά σενάρια και ακόμη εξέφρασε τις ανησυχίες ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να επηρεάσει την Αλβανία και ότι η χώρα δεν έχει αρκετά αεροπλάνα για να αμυνθεί.

«Δεν έχουμε κανένα λόγο να ανησυχούμε για το αν θα έχουμε ή όχι την ικανότητα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από οποιονδήποτε, έχοντας στη διάθεσή μας το πιο εξελιγμένο οπλοστάσιο που έχει ο κόσμος σήμερα».

Επιπλέον, υπενθύμισε τη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ Defender 2021 και την ανάπτυξη Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων στη χώρα και είπε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την πολεμική ικανότητα της Αλβανίας.

«Δεν έχουμε κανένα λόγο να ανησυχούμε για το αν θα έχουμε ή όχι την ικανότητα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας με όλες τις δυνατές δυνάμεις από οποιονδήποτε, έχοντας στη διάθεσή μας το πιο εξελιγμένο οπλοστάσιο που έχει σήμερα ο κόσμος, χωρίς αμφιβολία», είπε.

Όσον αφορά τη Σερβία και την άρνησή της να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και εάν αυτό θα επηρεάσει την πρωτοβουλία Open Balkan, ο Ράμα είπε «Δεν μας έλειψε η σαφήνεια σχετικά με τη θέση της Σερβίας από την άποψη της εξωτερικής της πολιτικής όταν ξεκινήσαμε τη διαδικασία. Θα δούμε πολλά πράγματα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, όχι σε σχέση με τη Σερβία, αλλά σε σχέση με το πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία».

Τέλος ανέφερε ότι η πρωτοβουλία είναι στρατηγική και ενώ η Αλβανία δεν θα αλλάξει τη στάση της απέναντι στη Μόσχα, το Open Balkan έχει υποστήριξη από τις ΗΠΑ και δεν έχει αντίθεση να ξεκινήσει. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι αυτή η υποστήριξη ήρθε ενώπιον της Ρωσίας, του στενότερου σύμμαχου της Σερβίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου