Ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην Αλβανία μέσω της εστίασης

Ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην Αλβανία μέσω της εστίασης

Μετά από ένα χρόνο σκαμπανεβασμάτων, που πέρασαν τόσο τα μπαρ όσο και τα εστιατόρια (αυτές οι εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης μαζί με τα νυχτερινά κέντρα ήταν οι πρώτες που έκλεισαν με την εμφάνιση του Covid-19 τον Μάρτιο) η κατανάλωση σε αυτές τις μονάδες για το 2021 μειώνεται.

Ο Enri Jahaj πρόεδρος της Ένωσης Μπαρ και Εστιατορίων λέει για το «Monitor» ότι εκτός από την κρίση από τον Covid-19, η μείωση της κατανάλωσης εστιατορίων έχει επηρεαστεί και από το φαινόμενο του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Ο Jahaj ισχυρίζεται ότι το ξέπλυμα χρήματος έχει αυξήσει το αδιάκριτο άνοιγμα τους, επηρεάζοντας τη μείωση του τζίρου άλλων εστιατορίων. «Η κατανάλωση στα εστιατόρια είναι χλιαρή, δεν είναι ρευστή. Το αδιάκριτο άνοιγμα νέων εστιατορίων και η ανασφάλεια των πελατών έχουν οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης. Το άνοιγμά τους χωρίς κριτήρια έγινε λόγω βρώμικου χρήματος που ανακυκλώνεται γρήγορα σε αυτές τις δομές εξυπηρέτησης, σε αντίθεση με τις κατασκευές», τονίζει ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Μπαρ και Εστιατορίων.

Το ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω των δομών μαζικής εστίασης στην Αλβανία αναμένεται να συνεχιστεί και το 2022. «Όσο δεν υπάρχει έντυπο αυτοδήλωσης για τις επενδύσεις που έγιναν και δεν ελέγχετε εάν θα συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο για την επόμενη χρονιά».

Τα στοιχεία της INSTAT, που είναι διαθέσιμα μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, επιβεβαιώνουν ότι η κατανάλωση σε μπαρ και εστιατόρια εξακολουθεί να είναι κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα. Ο δείκτης αξίας ήταν 17% χαμηλότερος από την αντίστοιχη περίοδο του 2019, αν και ο δείκτης είναι σημαντικά υψηλότερος σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020, όταν η χώρα βρισκόταν σε καραντίνα.

Στην ίδια γραμμή, η απασχόληση έχει μειωθεί στον κλάδο των μπαρ και εστιατορίων, σε σύγκριση με την προ πανδημίας. Σύμφωνα με το INSTAT, το δεύτερο τρίμηνο του 2021, ο δείκτης απασχόλησης ήταν 39% χαμηλότερος από την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Σύμφωνα με το INSTAT, στη χώρα λειτουργούν περίπου 14 χιλιάδες μπαρ και περίπου 4 χιλιάδες εστιατόρια, με αποτέλεσμα η χώρα να βρίσκεται μεταξύ των πρώτων παγκοσμίως για τον αριθμό των μπαρ σε σχέση με τον πληθυσμό. Αυτό το τμήμα έχει το υψηλότερο επίπεδο αυτοαπασχόλησης στη χώρα, με περίπου 37% του συνόλου. Μόνο στον τομέα των υπηρεσιών διαμονής και εστίασης υπάρχει το 18% των εργαζομένων σε μικρές επιχειρήσεις.

Συνολικά σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Μπαρ και Εστιατορίων σήμερα η κατανάλωση εμφανίζεται 20-30% λιγότερο από χρόνια. Ένας άλλος λόγος για τη μείωση της κατανάλωσης είναι η πανδημία που δημιούργησε ένα νέο μοντέλο για τον καταναλωτή. «Ο Covid 19 για μπαρ και εστιατόρια για το 2021 δημιούργησε ένα νέο μοντέλο συμπεριφοράς πελατών, καθώς οι περισσότεροι έμαθαν να καταναλώνουν καφέ και κύριο γεύμα σε γραφεία και σπίτια και η κατανάλωση για μπαρ και εστιατόρια έχει μειωθεί σημαντικά. Επιπλέον, έχουμε μπροστά μας την ενεργειακή κρίση με αποτέλεσμα οι πελάτες να έχουν συρρικνωθεί στις δαπάνες.

Τον Μάιο του 2020, μετά το άνοιγμα της οικονομίας μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ο τζίρος των εστιατορίων και των μπαρ κατάφερε να ανακάμψει. Την περίοδο φθινοπώρου-χειμώνα, ο τζίρος των επιχειρήσεων αυτών επέστρεψε σε πτώση κατά 40% περίπου σε σχέση με το 2019, λόγω της μείωσης της προσέλευσης. Η πτώση του τζίρου στις επιχειρήσεις παροχής ποτών και τροφίμων συνεχίστηκε τους πρώτους μήνες του 2021 λόγω της μείωσης της κατανάλωσης και των περιορισμένων ωρών κίνησης. Τους καλοκαιρινούς μήνες ο τζίρος των μπαρ και των εστιατορίων κατάφερε να ανακάμψει, λόγω της τουριστικής περιόδου και της έλευσης τουριστών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου