Δήλωση Borrell - Várhelyi για τις αλβανικές εκλογές

Δήλωση Borrell - Várhelyi για τις αλβανικές εκλογές

Την Κυριακή, ο λαός της Αλβανίας άσκησε το δημοκρατικό του δικαίωμα στην ψήφο. Συγχαίρουμε όλους όσοι συνέβαλαν στο να καταστεί αυτό δυνατό, παρά το δύσκολο πλαίσιο από τον COVID-19. Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν με εφαρμογή ενός νέου εκλογικού πλαισίου, που εγκρίθηκε σύμφωνα με τις συστάσεις του ΟΑΣΕ / ODIHR.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα και τα συμπεράσματα της Αποστολής των Παρατηρητών για τις Εκλογές του ΟΑΣΕ / ODIHR, οι κοινοβουλευτικές εκλογές ήταν γενικά καλά οργανωμένες από την εκλογική διοίκηση, ενώ η εκστρατεία ήταν με ζωντάνια και χωρίς αποκλεισμούς. Τα ενδιαφερόμενα μέρη είχαν επαρκή εμπιστοσύνη για να συμμετάσχουν και μια μεταρρυθμισμένη Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (CEC) επέβλεψε τη διαδικασία των εκλογών με διαφανή τρόπο, απολαμβάνοντας την εμπιστοσύνη των ενδιαφερομένων σε όλα τα επίπεδα. Οι παρατηρητές αναφέρουν ανησυχίες σχετικά με την κατάχρηση κρατικών πόρων ή λειτουργιών από το κυβερνών κόμμα και άλλα δημόσια πρόσωπα. Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη που συμμετέχουν στην καταμέτρηση να προχωρήσουν γρήγορα και σύμφωνα με τις καθιερωμένες διαδικασίες. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει τώρα να διασφαλίσουν την αποτελεσματική και δημοκρατική λειτουργία των θεσμών της χώρας, ως αποτέλεσμα αυτών των εκλογών. Αυτό περιλαμβάνει την ευθύνη της τήρησης της δημοκρατικής αρχής του σεβασμού των αποτελεσμάτων των εκλογών. Τυχόν εικαζόμενες παρατυπίες πρέπει να γνωστοποιούνται γρήγορα στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και άλλες αρμόδιες αρχές και πρέπει να διερευνηθούν δεόντως οι περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς ψήφων.

Όπως και με τις δραστηριότητες της διπλωματικής παρακολούθησης την ημέρα των εκλογών από την αντιπροσωπεία της ΕΕ και τους εκπροσώπους των κρατών μελών, η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εκλογικές εξελίξεις μέχρι την τελική πιστοποίηση των αποτελεσμάτων.

Η Αλβανία έχει διανύσει πολύ δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, δείχνοντας επιμονή στην επιδίωξη δύσκολων μεταρρυθμίσεων προς το συμφέρον του αλβανικού λαού. Η περίοδος μετάβασης έως το άνοιγμα του νέου κοινοβουλίου και της κυβέρνησης δεν πρέπει να εμποδίσει τις συνεχείς προσπάθειες για την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Θα θέλαμε να δούμε τη χώρα να εισέλθει στο επόμενο στάδιο της ενταξιακής διαδικασίας, με την πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν.

Αναμένουμε από το νέο αλβανικό κοινοβούλιο και την κυβέρνηση να συνεχίσουν να επιδιώκουν τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της χώρας με αποφασιστικότητα, ιδίως για το κράτος δικαίου. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για εποικοδομητικό και χωρίς αποκλεισμούς πολιτικό διάλογο από όλες τις πλευρές.

πηγή: ibna.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου