Αλβανία: Ζημιές σε 109 κατοικίες και 7 πολυκατοικίες ο απολογισμός του σεισμού

seismos-alvania-main.jpg

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά και δεκάδες σπίτια υπέστησαν ζημιές από τις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν χθες το απόγευμα στην Αλβανία και έγιναν αισθητές σε πολλές πόλεις της χώρας, ιδίως στα Τίρανα και στο Δυρράχιο, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός στους κατοίκους.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών USGS, ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,6 βαθμών και το επίκεντρό του εντοπίστηκε κοντά στο Δυρράχιο, με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Το αλβανικό ινστιτούτο γεωεπιστημών, στην δική του εκτίμηση, ανέφερε ότι ο κύριος σεισμός ήταν 5,8 βαθμών και 11 λεπτά αργότερα σημειώθηκε μετασεισμική δόνηση 5,3 βαθμών.

Η υπουργός Υγείας Ογκέρτα Μαναστιρλίου ανέφερε ότι 68 άνθρωποι περιθάλπηκαν για μικροτραυματισμούς στα Τίρανα και στο Δυρράχιο. Οι περισσότεροι τραυματίστηκαν καθώς βγήκαν πανικόβλητοι τρέχοντας πανικόβλητοι από τα σπίτια τους.

“Λιγότερος αριθμός ανθρώπων πηγαίνει στα νοσοκομεία, έπειτα από τον αρχικό πανικό”, δήλωσε η Μαναστιρλίου στους δημοσιογράφους.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε μια ακτίνα τουλάχιστον 250 χλιομέτρων και ήταν “ο ισχυρότερος των τελευταίων 20-30 ετών στην Αλβανία”, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

Στην περιοχή των Τιράνων, 48 σπίτια και τρεις πολυκατοικίες υπέστησαν ρωγμές, ενώ στην περιοχή του Δυρραχίου 42 σπίτια και τέσσερις πολυκατοικίες υπέστησαν ζημιές, δήλωσε η υπουργός Άμυνας Όλτα Τσάκα σε μια συνέντευξη Τύπου. Είκοσι κτίρια υπέστησαν ζημιές σε άλλες περιοχές.

“Το σημαντικότερο είναι ότι δεν υπήρχε απώλεια ανθρώπινης ζωής” πρόσθεσε.

Η Τσάκα ανέφερε ότι δεν σημειώθηκαν ζημιές σε πετρελαιοπηγές, αναφερόμενη στην περιοχή πετρελαιοπηγών Φίερ.

Ο Αλβανός πρόεδρος Ιλίρ Μέτα, σύμφωνα με τον ιστότοπο Albania Daily News, πήγε στο Δυρράχιο για να ενημερωθεί για την κατάσταση και ζήτησε από τους πολίτες να επιδείξουν ψυχραιμία.

Στα Τίρανα και στο Δυρράχιο στα σουπερμάρκετ, τα προϊόντα έπεσαν από τα ράφια και σκόρπισαν στο πάτωμα. Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι είδε σταθμευμένα αυτοκίνητα που είχαν υποστεί ζημιές, καθώς έπεσαν επάνω τους τούβλα από την πρόσοψη ενός κτιρίου. Στο πανεπιστήμιο, ζημιές έχει υποστεί το κτίριο που στεγάζει το τμήμα Γεωλογίας.

b2ap3 small seismos alvania1

b2ap3 small seismos alvania5

b2ap3 small seismos alvania3

b2ap3 small seismos alvania4

b2ap3 small seismos alvania2

b2ap3 small seismos alvania main

Συμπαράσταση ελληνικού ΥΠΕΞ στην Αλβανία για τον σεισμό

Τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών, με μία ανάρτηση στο λογαριασμό του στο twitter, στο λαό και την κυβέρνηση της Αλβανίας που δοκιμάζονται από τον σεισμό που έπληξε τη χώρα.

Παράλληλα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έχει εκφράσει την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να συνδράμει τις αλβανικές αρχές στην αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Στηρίξτε μας με μια δωρεά

Δωρεά μέσω PayPal

 

Μοιράσου το
Σχολίασε

Αφήστε μια απάντηση

Το σχόλιο θα ελεγχθεί πριν τη δημοσίευση του.