Συνεχίζοντας την περιήγηση στην σελίδα μας αποδέχεστε την χρήση της τεχνολογίας cookies.

Μητσοτάκης προς επίτροπο Χαν: «Η ΕΕ να τραβήξει το αυτί του Ράμα»

Μητσοτάκης προς επίτροπο Χαν: «Η ΕΕ να τραβήξει το αυτί του Ράμα»

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γιοχάνες Χαν, αρμόδιο για τη Διεύρυνση και για θέματα Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, με θέμα την απαράδεκτη απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης να παραχωρήσει στο αλβανικό Υπουργείο Τουρισμού εκτάσεις στη Χειμάρρα που περιλαμβάνουν ιδιοκτησίες μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Στην επιστολή του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η εν λόγω απόφαση «συνιστά ευθεία παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας και αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου», εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για «τις συνεχιζόμενες προκλήσεις του Πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, οι οποίες δεν βοηθούν την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας στην Ε.Ε. και δεν συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ της Ελλάδος και τις Αλβανίας».

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα «ώστε η συγκεκριμένη απόφαση να ανακληθεί και οι ιδιοκτησίες των Ελλήνων που ανήκουν στην ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους».

Σημειώνει, τέλος, ότι η λήψη των αναγκαίων μέτρων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα στείλει «σαφές μήνυμα προς την αλβανική κυβέρνηση ότι θα πρέπει να παύσει τις προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες που υπονομεύουν τόσο τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας όσο και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, ενώ ταυτόχρονα προκαλούν αστάθεια στην κρίσιμη περιοχή των δυτικών Βαλκανίων».

Χειμάρρα - Χιμάρα - Έντι Ράμα - παράκτια ζώνη

Το ΚΚΕ, σε ανακοίνωση του αναφέρει «η προκλητική απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης, σε βάρος της ελληνικής μειονότητας και των περιουσιών αυτών των ανθρώπων, όχι μόνο είναι απαράδεκτη και πρέπει να ανακληθεί, αλλά αποδεικνύει και πόσο ψεύτικο είναι το επιχείρημα ότι δήθεν η ένταξη χωρών σε συμμαχίες, τύπου ΝΑΤΟ και ΕΕ, αποτελεί παράγοντα σταθερότητας κι εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των χωρών».

Ποτάμι: Κατάφωρη παραβίαση κάθε κανόνα δικαίου

Σε ανακοίνωση του Ποταμιού αναφέρεται, «η δια χειρός Αλβανού Πρωθυπουργού απόφαση απαλλοτρίωσης ακίνητης περιουσίας που ανήκει σε Έλληνες μειονοτικούς της Αλβανίας συνιστά κατάφωρη παραβίαση κάθε κανόνα δικαίου. Η εκμετάλλευση, από πλευράς αλβανικού κράτους, της ασάφειας των τίτλων κυριότητας των Ελλήνων μειονοτικών συνιστά μεθόδευση που δεν αρμόζει σε κράτος της ευρωπαϊκής ηπείρου και μάλιστα σε κράτος που προσδοκά να αποτελέσει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ύπαρξη χαρτών που αποδεικνύουν σε ποιους ανήκουν τα υπό απαλλοτρίωση τεμάχια που η αλβανική κυβέρνηση προορίζει για τουριστική εκμετάλλευση, καταρρίπτει οποιοδήποτε επιχείρημα περί του αντιθέτου. Συνιστούμε στην κυβέρνηση της γειτονικής χώρας και ιδίως στον πρωθυπουργό κ. Ράμα να ανακρούσει πρύμνα και να ακολουθήσουν τόσο τους νόμους της ίδιας της Αλβανίας, όσο και όλα εκείνα τα διεθνή κείμενα, που έχουν υπογράψει τα Τίρανα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυρίως την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτικών πολιτών τους.

Χειμάρρα - Χιμάρα - Έντι Ράμα - παράκτια ζώνη

Παράλληλα, καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση καταγγελία της πρωτοβουλίας αυτής της αλβανικής πλευράς και να καταστήσει σαφές στον κύριο Ράμα ότι η συνέχιση παρόμοιων πρακτικών θα καταγγελθεί σε όλα τα διεθνή βήματα και παράλληλα θα απομακρύνει για πολύ την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του.

Η Ελλάδα επιδιώκει μία ειλικρινή προσέγγιση των δύο χωρών και των δύο φίλων λαών. Τέτοιες όμως πρακτικές δηλητηριάζουν τις σχέσεις και θέτουν φραγμούς σε κάθε απόπειρα προσέγγισης, αλλά και στις αλβανικές προσδοκίες για ένα ευρωπαϊκό μέλλον».

Πηγή: Ant1 News

Πύρρος Δήμας στο himara.gr: «Η Αλβανική κυβέρνηση ...
Αρπαγή περιουσιών στην Χειμάρρα - Προκλητική απάντ...
 
  1. Σχόλια (7)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (7)

This comment was minimized by the moderator on the site

Για να καταλάβετε σε τι ξεπεσμο μπορεί να φτάσει μια χώρα ανεξάρτητα το ποσό μεγάλη οικονομική και στρατιωτική δύναμη είναι όταν την κυβερνάει ένας ιδεοληπτικος ηλιθιος. Η Αλβανία, χώρα χωρίς στρατό ουσιαστικά, χωρίς αεροπλάνο, ούτε πουλί πετουμενο που λένε(ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΤΑΛΟΊ ΦΥΛΑΜΕ ΕΝΑΛΛΆΞ ΤΟΝ ΕΝΑΈΡΙΟ ΧΏΡΟ ΤΗΣ) , χωρίς άρματα μάχης χωρίς ναυτικό κλπ. Και με μια οικονομία που μπορεί και να πλησιάζει το ΑΕΠ της Μυκόνου... Που το 60% των νέων θα έφευγε αν είχε τη δυνατότητα θέλει και επιδιώκει να γίνει "μεγάλη αλβανια". Μεχρι και οι πολίτες της που ζουν στην Ελλάδα για να επιβιώσουν μιλάνε για μεγάλη Αλβανία. Γελάτε; όλα αυτά είναι αλήθεια. Οπότε ναι πρέπει να της τραβήξει το αυτί και η Ελλάς και η Ευρώπη και να της θυμησουν το μέγεθος και τη θέση της και ότι μέλλον θα έχει μόνο με σεβασμό στην εθνική μειωνοτητα και τις δημοκρατικες αξίες.

This comment was minimized by the moderator on the site

Γιατί να τραβήξει το αυτί η ΕΕ και όχι η Ελλάδα; Ακόμη και τώρα οι τρόποι και τα μέσα υπάρχουν. Α ρε ευκαιρία που χάθηκε το 96 με τις πυραμίδες...

This comment was minimized by the moderator on the site

Δευτερον δεν μπορει να υπεραμυνεσαι του δικαιωματος ενωσεως Αλβανιας Κοσσοβου
και οχι Ελλαδος με τα 110 χωρια μετα τα συνορα [99 μειονοτικα + αυτα της Χειμαρας του Μπρεγκου ι Ντετιτ ]

Δεν ειναι ουτε δικαιο ουτε σωστο

This comment was minimized by the moderator on the site

Κατω απο το Γκιροκαστερ ειναι Ελληνες [ μειονοτικοι συμφωνα με εσας]
Πανω δεξια απο αυτο ειναι οι Ελληνοαλβανοι στη Λουντζη [ μαζι με λιγους Αλβανους μουσουλμανους]
και Πανω αριστερα οι Αλβανοι της Λιαμπουριας.

Η πολη ιδρυθηκε απο Ελληνες
απο τα αρχαια χρονια η περιοχη ανηκε στην Παλαια Ηπειρο και οχι στην Ιλλυρια.

Αληθεια τα αρχαιολογικα ευρηματα περιξ του Γκιροκαστερ τι καταγωγη εχουν;;;; Της Βυζαντινης περιοδου τι καταγωγη εχουν ;;;

This comment was minimized by the moderator on the site

Έλληνας είμαι όχι Αλβανός από το Gjirokastër μπας και χαρείς.. Ορ ρε αυτά τα εδάφη είναι αλβανικά τι δεν καταλαβαίνετε..

This comment was minimized by the moderator on the site

Η Αλβανία καταρχήν αν δεν μπει στην Ευρώπη θα διαλυθεί. Εσύ μην ανησυχείς όμως, ελληνικά ξέρεις και να γράφεις και να μιλάς, έφυγες από την χώρα σου και ήρθες στην Ελλάδα γιατί στη χώρα σου δεν μπορούσες καν να επιβιώσεις. Δεν θα αλλάξουν τα πράγματα για εσένα απλά το νότιο μέρος της χώρας σου θα ξανά γίνει Ελλάδα. Μια χαρά θα είσαι.

This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν θέλουμε να μπούμε ΕΕ τι θα μάς κάνετε.. Εκεί είναι Αλβανία πάρτε το χαμπάρι ρερερε.. Να κάνει η Ελλάδα καλά τα μάθημα προς την ΕΕ μπας και πάρετε καμία δώσει.. Και αφήστε τον ραμα να κάνει την δουλειά του..

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη