Διαμαρτυρία κτηνοτρόφων στην Αλβανία πετώντας γάλα στους δρόμους

Διαμαρτυρία κτηνοτρόφων στην Αλβανία πετώντας γάλα στους δρόμους

Δεκάδες αγρότες στην Αλβανία διαδήλωσαν τη Δευτέρα σε πολλές πόλεις κατά της κρατικής πολιτικής για τα προϊόντα τους.

Πετώντας γάλα στους δρόμους, διαμαρτύρονται ότι μειώθηκαν τόσο πολύ οι τιμές που δεν μπορούν να πάρουν πίσω ούτε τα χρήματα για τη δουλειά τους.

Οι αγρότες λένε ότι η τιμή του γάλακτος δεν τους ευνοεί να κάνουν περαιτέρω επενδύσεις καθώς πολύ φθηνότερο γάλα προέρχεται από άλλες χώρες.

Αυτή η κίνηση προκλήθηκε από τη δραστική μείωση των τιμών του γάλακτος από τα εργοστάσια επεξεργασίας, από 180 νέα λεκ ανά λίτρο το 2023, σε μόλις 120 νέα λεκ ανά λίτρο σήμερα. Η πτώση των τιμών έφερε βαθιά οικονομική κρίση στους κτηνοτρόφους, αναγκάζοντας ορισμένους από αυτούς να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους ή να σφάξουν κοπάδια προβάτων.

Οι κτηνοτρόφοι, αγανακτισμένοι και αποφασισμένοι, απαιτούν αναθεώρηση των τιμών του γάλακτος και διάλυση αυτού που θεωρούν μονοπώλιο των μονάδων επεξεργασίας. Υποστηρίζουν ότι αυτά τα εργοστάσια έχουν ασκήσει άδικη επιρροή στην αγορά και αντιμετώπισαν τους κτηνοτρόφους ως σκλάβους του 2023, αφήνοντάς τους χωρίς νόμιμο μέσο διαβίωσης. Οι διαδηλωτές απαιτούν μια δικαιότερη τιμή για το γάλα που επιτρέπει την επιβίωσή τους και προστατεύει την τοπική βιομηχανία.

Αν δεν υπάρξει γρήγορη και ικανοποιητική λύση από τα εργοστάσια ή τους κρατικούς φορείς, οι κτηνοτρόφοι έχουν προειδοποιήσει για εντατικοποίηση των διαδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού των δρόμων και της επίδειξης άρνησης παράδοσης του γάλακτος. Θέλουν επίσης να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για τη σημασία της υποστήριξης των τοπικών προϊόντων και τις συνέπειες των εισαγωγών όπως το γάλα σε σκόνη και το φοινικέλαιο.

Αυτή η διαμαρτυρία εγείρει βαθιά ερωτήματα σχετικά με τις τιμολογιακές πολιτικές στον αγροτικό τομέα και πώς αντιμετωπίζονται οι τοπικοί παραγωγοί σε μια αναπτυσσόμενη αγορά όπως η αλβανική. Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη για μια δικαιότερη ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων και των αναγκών των μονάδων μεταποίησης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου