Αλβανία: Ακίνητα μαγνήτης για ξένες επενδύσεις - Άνοδος 34% το 2023

Αλβανία: Ακίνητα μαγνήτης για ξένες επενδύσεις - Άνοδος 34% το 2023

Σημαντική άνοδο στις ξένες επενδύσεις στην Αλβανία παρουσίασε ο κλάδος των ακινήτων το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας. Συγκριτικά με το 2022, η ροή των επενδύσεων σε κτηματομεσιτικές δραστηριότητες αυξήθηκε κατά 34 εκατομμύρια ευρώ, αγγίζοντας τα 325 εκατομμύρια ευρώ.

Ως αποτέλεσμα, ο τομέας των ακινήτων κατέλαβε την πρώτη θέση ως προς την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) στην αλβανική οικονομία, κατακτώντας το 21,7% του συνολικού ποσού, το οποίο ανήλθε περίπου σε 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.

Στη δεύτερη θέση ακολούθησε η εξορυκτική βιομηχανία με 270 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες έλαβαν 239 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 48% σε σχέση με το 2022.

Αξιοσημείωτη είναι η ροή ΑΞΕ στους κλάδους ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και ύδρευσης, η οποία ανήλθε στα 159 εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας όμως μείωση 16 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Άλλοι κλάδοι που προσέλκυσαν επενδύσεις ήταν το χονδρικό και λιανικό εμπόριο (125 εκατομμύρια ευρώ), η μεταποιητική βιομηχανία (124 εκατομμύρια ευρώ) και οι διοικητικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες (55 εκατομμύρια ευρώ).

Αντιθέτως, περιορισμένο ενδιαφέρον προσέλκυσαν οι τομείς της γεωργίας, των τεχνών, ψυχαγωγίας και αναψυχής, καθώς και των δραστηριοτήτων υγείας και κοινωνικής εργασίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου