Πώς ο Ράμα υπερασπίστηκε την αλλοτρίωση της περιουσίας στους Δρυμάδες;

Πώς ο Ράμα υπερασπίστηκε την αλλοτρίωση της περιουσίας στους Δρυμάδες;

Η σύλληψη του Γιώργο Γκόρου για τα πλαστά έγγραφα «στρατηγικής επένδυσης» του Artan Gaçi, παλιού φίλου του Ράμα και συζύγου της πρώην υπουργού Olta Xhaçka, θα πρέπει να θεωρηθεί ως επιβεβαίωση των κατηγοριών ότι η αλλοτρίωση στην ακτή έγινε με την ευλογία της κυβέρνησης στα Τίρανα.

...

Η προφυλάκιση Γκόρου ανοίγει τον δρόμο για τον Τάβο

Ανακοίνωση Δημοτικών Συμβούλων αντιπολίτευσης του δήμου Χιμάρας Όλα έχουν την εξήγησή τους. Η σκέψη του Ράμα να ορίσει δήμαρχο Χειμάρρας τον παλαιό σοσιαλιστή βουλευτή και καταγόμενο απ...

Μέχρι τη σύλληψη του Γκόρο, η αλλοτρίωση προστατεύονταν από την κυβέρνηση, ενώ υπήρξαν και κάποιες πολιτικές μάχες με την αντιπολίτευση που προσπάθησε να προσεγγίσει το ξενοδοχείο του Artan Gaçi, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις η επένδυση ήταν επιτυχημένη για τον Ράμα.

Η φυλάκιση του υποψηφίου Φρέντη Μπελέρη και η άρνηση να του δοθεί άδεια να ορκιστεί έχει φανεί με φόντο τις συγκρούσεις με την Ελλάδα.

Ο Ράμα αναφερόμενος στο πρόβλημα των ακινήτων στη Χιμάρα,είπε ότι δεν υπάρχει διαφορά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αλβανοί πολίτες.

Μετά τη σύλληψη του Μπελέρη, ο Ράμα δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο γεγονός, «που θα μπορούσε να αποδείξει ότι στην Αλβανία υπάρχει πραγματικά ένα συγκεκριμένο πρόβλημα δικαιωμάτων ή ιδιοκτησίας για την ελληνική μειονότητα, το οποίο διαφέρει από το συνολικό κληρονομικό πρόβλημα της Αλβανίας με τις περιουσίες όλων των Αλβανών πολιτών».

Αυτή η δήλωση του Ράμα είναι μισή αλήθεια. Γιατί οι κάτοικοι της Χιμάρας δεν υφίστανται διακρίσεις λόγω της καταγωγής τους, αλλά επειδή οι περιουσίες τους αποκτούν διαφορετική αξία λόγω της ανάπτυξης του τουρισμού, γεγονός που καθιστά τη Χιμάρα μια από τις πιο περιζήτητες περιοχές των επιχειρηματιών στην Αλβανία.

Στην απάντηση του Ράμα σε αυτό το εύρημα, ο Φρέντης Μπελέρης επέμεινε από τη φυλακή ότι «καθημερινά εμφανίζονται στοιχεία για την κλοπή των νόμιμων περιουσιακών τους στοιχείων από τη συμμορία του δήμου της Χιμάρας, η οποία συνεχίζει τη ληστεία με την ευλογία της κυβέρνησης. Προσωπικά θα συνεχίσω να καταγγέλλω και να υποβάλλω αναφορά για κάθε υπόθεση προς υπεράσπιση των συμφερόντων κάθε τετραγωνικού εκατοστού των περιουσιών των Χιμαριωτών!».

Μετά τη σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη, ο Ράμα έκανε αρκετούς ελιγμούς για να αμβλύνει τις επιθέσεις στην ελληνική διπλωματία. Μία από αυτές ήταν και η συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο της Καθημερινής, Παύλο Παπαδόπουλο, με τον οποίο είχε πολύωρη συνομιλία για τη σύλληψη του Μπελέρη.

Ο δημοσιογράφος ρώτησε τον πρωθυπουργό μας για το θέμα της παραποίησης εγγράφων στην επένδυση του Artan Gaçi και έλαβε μια ενδιαφέρουσα απάντηση. Σύμφωνα με τη λογική του Ράμα, αφού κανείς από τους ιδιοκτήτες δεν παραπονιόταν, τότε τα πράγματα ήταν καλά.

Ο Ράμα αφήνει να εννοηθεί ότι με την καταγγελία του ήταν ο Φρέντης Μπελέρης που εμπόδιζε την ανάπτυξη της περιοχής.

Πρέπει να πούμε ότι τότε ο Φρέντης Μπελέρης είχε καταγγείλει την υπόθεση πλαστογραφίας στο SPAK και ο Ράμα είχε αποπέμψει την Olta Xhaçka.

Ερώτηση του δημοσιογράφου Παύλου Παπαδόπουλου: Υπάρχουν ιστορίες για μέλη της κυβέρνησης που υποστηρίζουν ειδικά συμφέροντα στη Χειμάρρα. Ενα από αυτά είναι η ιστορία του Αρτάν Γκάτσι, συζύγου της υπουργού Εξωτερικών Ολτα Τσάτσκα, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της AGTCC Hotel Management και αυτή η εταιρεία έχει οριστεί ως στρατηγικός επενδυτής στη Χειμάρρα. Μεγάλη συζήτηση έγινε στην αλβανική Βουλή και στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ποιο είναι το σχόλιό σας γι' αυτό;

Απαντάει ο Έντι Ράμα: «Ακούστε, αν οι συζητήσεις στη Βουλή ήταν αποδείξεις, τότε δεν θα έπρεπε να μιλάτε μαζί μου, αλλά θα έπρεπε να ενημερώσετε την αστυνομία για το πού βρίσκομαι. Κάθε ξενοδοχείο στην Αλβανία που βρίσκεται μπροστά σε μια παραλία, παντού, έχει την άδεια χρήσης της παραλίας. Ετσι, η άδεια που δόθηκε [σε αυτόν τον επενδυτή] ήταν ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες άδειες που δόθηκαν από τη βόρεια Αδριατική μέχρι τον Νότο. Το ερώτημα δεν τέθηκε από ιδιοκτήτες που δήθεν τους έκλεψαν. Αντίθετα, οι εκεί ιδιοκτήτες έκαναν μια συμφωνία όπως οπουδήποτε αλλού. Οταν οι ιδιοκτήτες είναι δυσαρεστημένοι δεν κάνουν συμφωνία ή μιλούν ανοιχτά σε περίπτωση που έχουν αδικηθεί. Η ερώτησή μου είναι απλή: Τι θέλουν εκείνοι που αντιδρούν; Θέλουν μήπως οι άνθρωποι που ζουν στη Χειμάρρα να αναπτύξουν τη γη τους ή μήπως θέλουν να ζουν εκεί σαν τον Ροβινσώνα Κρούσο; Οι άνθρωποι αξιοποιούν τη γη τους με βάση σχέδια και παίρνουν χρήματα, παίρνουν πολλά χρήματα. Θέλουμε να αναπτύξουμε τη Χειμάρρα, θέλουμε να αναπτύξουμε κάθε περιοχή της χώρας, βάσει συμβάσεων, και δεν μπορείτε να μου βρείτε μία περίπτωση ότι σε μια περιοχή πήραμε γη και επιτρέψαμε στρατηγικές επενδύσεις υπονομεύοντας τα δικαιώ-
ματα των ιδιοκτητών.
».

Τις πρώτες κατηγορίες για το πεντάστερο ξενοδοχείο στους Δρυμάδες έκαναν τα αλβανικά ΜΜΕ και η αντιπολίτευση για τη σύγκρουση συμφερόντων της υπουργού Olta Xhaçka και την απόφαση της κυβέρνησης να κηρύξει στρατηγικό επενδυτή τον σύζυγό της Artan Gaçi.

Η αντιπολίτευση ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο να αφαιρέσει την εντολή από τη βουλευτή. Κάποτε το θέμα πήγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο το επανάφερε στη συνέλευση για να γίνει διόρθωση στις διαδικασίες. Για να προστατεύσουν τον συνάδελφό τους, οι σύμμαχοι παγώνουν τις διαδικασίες. Η Olta Xhaçka συνεχίζει να κατέχει την θητεία του βουλευτή, ούσα πάντα υπό την προστασία του Ράμα.

Σε μια ομιλία που εκφώνησε στο κοινοβούλιο για το θέμα του ξενοδοχείου, η Olta Xhaçka είπε ότι για να αποφευχθεί η σύγκρουση συμφερόντων, απουσίαζε από τη συνεδρίαση της κυβέρνησης όπου ελήφθη απόφαση για τον σύζυγό της. Εν τω μεταξύ, ο Ράμα, ακόμη και όταν μιλούσε για σύγκρουση συμφερόντων, σχετικοποίησε την ανησυχία της κοινής γνώμης.

Το απόγευμα του Σαββάτου ο εκτελών χρέη δήμαρχου του Δήμου Χιμάρας, Γκέργκι Γκόρο, συνελήφθη με την υποψία ότι με πλαστά έγγραφα επέτρεψε την παράτυπη εγγραφή δύο ακινήτων στην ακτή, τα οποία μετά από πολλές συναλλαγές μεταφέρθηκαν στον επιχειρηματίας Artan Gaçi.

Πρέπει να πούμε ότι οι έρευνες του SPAK σταμάτησαν στη σύλληψη του Γκέργκι Γκόρο, ενώ η επιχείρηση που επωφελήθηκε από την πλαστογραφία είναι αυτή της πρώην υπουργού Εξωτερικών Olta Xhaçka. Μένει να δούμε αν οι έρευνες του SPAK θα προχωρήσουν περαιτέρω, αλλά φαίνεται ότι και σε αυτή την περίπτωση το ζεύγος Gaçi-Xhaçka είναι απαγορευμένο μήλο για τον SPAK. Για να καταλάβουμε ποιος τους προστατεύει, δεν είναι δύσκολο.

...

SPAK: Ο Γκόρος κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας - Η επίσημη ανακοίνωση

Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε το SPAK σχετικά με τη σύλληψη του διορισμένου δημάρχου Χιμάρας, Γιώργο Γκόρο. Η Ειδική Εισαγγελία ανακοινώνει ότι ο Γκόρο, με την ιδιότητα του δημάρχου, σε συνεργασία με τον...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου