4 κρίσιμα γεγονότα για τη Χιμάρα μέσα σε μια εβδομάδα

4 κρίσιμα γεγονότα για τη Χιμάρα μέσα σε μια εβδομάδα

Τέσσερα θέματα που δείχνουν άσχετα μεταξύ τους, αλλά δεν είναι

Την Δευτέρα που πέρασε, η Εισαγγελία Αυλώνας κατάσχεσε 30 οικόπεδα - 247 στρέμματα στο σύνολο που έχουν αξία περίπου 35 εκατ. ευρώ και τα οποία είχαν αποκτηθεί με πλαστά έγραφα. Η πλαστογραφία είχε γίνει κατά την διάρκεια που την διοίκηση του δήμου είχε ο πρώην δήμαρχος Γκόρος και την χώρα κυβερνούσε ο Ράμα. Οι αποφάσεις του δικαστηρίου που νομιμοποίησε τα πλαστά έγραφα και αποκτήθηκε η περιουσία ελήφθη από την καινούργια και μεταρρυθμισμένη δικαιοσύνη.

Την Τρίτη ανακοινώθηκε η απόφαση του εφετείου για την υπόθεση Μπελέρη - Κοκαβέση όπου άφησε σε ισχύ την πρωτόδικη απόφαση. Το εφετείο ήταν και αυτό πλήρως εναρμονισμένο με την μέχρι τώρα πρακτική αυτής της περίεργης δικαστικής απόφασης . Συνέχισε τις παρανομίες και τις παραβιάσεις των κανόνων για μια δίκαιη δίκη, με βασικότερη παραβίαση τον ορισμό της προέδρου του δικαστηρίου . Ο νόμος λέει ότι δεν πρέπει να έχει εκδικάσει καμία υπόθεση των κατηγορουμένων στο παρελθόν και η επιλογή της γίνεται με ηλεκτρονική κλήρωση. Η πρόεδρος, κα Shirka, ορίστηκε χωρίς κλήρωση και το ίδιο είχε γίνει και στις άλλες δυο υποθέσεις που είχε εκδικάσει τα αίτημα του Μπελέρη για αποφυλάκιση και για άδεια ορκωμοσίας. Η υπεράσπιση ζήτησε την εξαίρεσή της, αίτημα που φυσικά και δεν έγινε δεκτό.

Την Πέμπτη κοινοποιήθηκε στον Μπελέρη μια απόφαση που είχε ληφθεί στις 26 Απριλίου του τρέχοντος έτους. Η συγκεκριμένη απόφαση του ειδικού δικαστηρίου στρεφόταν κατά της ειδικής εισαγγελίας SPAK που είχε αποφασίσει παρανόμως να στείλει στο αρχείο τις μηνύσεις που είχε κάνει η υπεράσπιση Μπελέρη εναντίον της εισαγγελίας Αυλώνα, των αστυνομικών, του πληρωμένου μάρτυρα και του πλαστογράφου του ποινικού του μητρώου. Η απόφαση αυτή διατάσσει την εισαγγελία να μην θέσει στο αρχείο τις μηνύσεις, αλλά:

α) να εξετάσει τον τρόπο πληρωμής του μάρτυρα
β) να εξετάσει τον τρόπο που ο εισαγγελέας Αυλώνα ξεκίνησε την ποινική δίωξη
γ) να εξετάσει ποιος πλαστογράφησε το ποινικό μητρώο του Μπελέρη
δ) να εξετάσει πώς γίνεται ο μάρτυρας την ώρα που υποτίθεται ότι βρισκόταν στον Αυλώνα για να υπογράψει την συμφωνία για την πληρωμή του με τον εισαγγελέα, ταυτόχρονα να τηλεφωνεί από τη Χιμάρα, όπως τακτοποιήθηκε από τις κεραίες της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Η απόσταση Χιμάρα - Αυλώνα είναι 1 ώρα και 30 λεπτά.
ε) να εξετάσει γιατί η γραμματέας της εισαγγελίας Αυλώνα είχε ανοίξει το γραφείο στις 12-5-2023 στις 11:45 το βράδυ για να γράψει την υπόθεση την ώρα που ο νόμος απαγορεύει ρητά να ανοίξει κάποιος το γραφείο μετά τις 15:00.

Η μοναδική θαρραλέα δικαστής στην Αλβανία, αναφέρει στην απόφαση της ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες και επαρκή στοιχεία για να μην πάει η υπόθεση στο αρχείο.

Από την αρχή της υπόθεσης η υπεράσπιση φώναζε για αυτά τα στοιχεία που τίναζαν κυριολεκτικά στον αέρα την υπόθεση, αλλά μάταια. Όπως αναφέραμε ήδη, η απόφαση είναι από 26 Απριλίου και η κοινοποίηση έγινε στις 27 Ιουνίου. Κάποιο αόρατο χέρι κράτησε κρυφή την απόφαση μέχρι να ολοκληρωθεί το εφετείο.

Την Παρασκευή ο φιλοκυβερνητικός αλβανικός τηλεοπτικός σταθμός Top Channel αποκάλυψε ότι ο πρώην δήμαρχος Χιμάρας, Γκόρος, είχε βοηθήσει τον νυν διορισμένο δήμαρχο Αχιλλέα Μπολάνο, χρησιμοποιώντας πλαστά έγραφα, να αποκτήσει ένα κτήμα 40 στρεμμάτων στην Χιμάρα. Το κτήμα αυτό ανήκει σε 5 οικογένειες Χιμαριωτών και η Ειδική εισαγγελία κατά της διαφθοράς (SPAK) το κατάσχεσε.

Η μέθοδος υφαρπαγής των περιουσιών από τα χέρια των ντόπιων Ελλήνων κατοίκων είναι γνωστή: Το σύστημα βρίσκει έναν αχυράνθρωπο στον οποίον γράφει το οικόπεδο και πριν κατοχυρωθεί το οικόπεδο στον καινούργιο ιδιοκτήτη γίνεται προσύμφωνο αγοροπωλησίας. Ο Αλβανός μεγαλοεπιχειρηματίας αποκτά το οικόπεδο και το σύστημα μοιράζει μεταξύ του τα λεφτά. Είναι μία μέθοδος αρκετά διαδεδομένη για τους μεγαλοκαρχαρίες που επιθυμούν να αποκτήσουν εκτάσεις στη Χιμάρα. Ο λόγος που το χωράφι το γράφουν σε ντόπιο κάτοικο είναι ότι η αλβανική κυβέρνηση θέλει να δικαιολογείται στις ξένες αντιπροσωπείες που βρίσκονται στα Τίρανα ότι δεν κλέβει τις περιουσίες των κατοίκων, αλλά πρόκειται για διαφορές μεταξύ τους. Δυστυχώς για εμάς, αυτή η δικαιολογία για τους ξένους είναι βολική και μεγαλύτερη λύπη προκαλεί ότι αυτή την δικαιολογία πολλές φορές την πιστεύουν και Έλληνες ιθύνοντες.

Μέσα σε μία εβδομάδα φαίνεται ξεκάθαρα γιατί στήθηκε η σκευωρία κατά του Μπελέρη και γιατί το καθεστώς Ράμα δεν θέλει με τίποτα να απολέσει την διοίκηση του δήμου της Χιμάρας.

Για όσους έχουν μάτια να δουν, κι αυτοί αν ακούσουν, το χέρι που σκηνοθετεί και προγραμματίζει όλα αυτά είναι ένα, όμως το κρίσιμο ερώτημα είναι: για πόσο ακόμα η διεθνής κοινότητα θα επιτρέπει τέτοιες ενέργειες; Για πόσο ακόμα θα υπάρχουν Έλληνες κάτοικοι στη Χιμάρα που θα πιστεύουν το καθεστώς Ράμα.

Από την αρχή της υπόθεσης τονίζουμε δύο πράγματα: Πρώτον, η υπόθεση είναι στημένη από αστυνομία, εισαγγελία και παρακράτος και δεύτερον, η πραγματική αιτία που το καθεστώς Ράμα δεν θέλει να αφήσει με τίποτα την διοίκηση του Δήμου είναι ο ξεκάθαρος στόχος του να αλλάξει χέρια η περιουσία των νόμιμων Ελλήνων ιδιοκτητών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια