Η ΕΤΑΑ στηρίζει το Κόσσοβο με 400 εκατομμύρια ευρώ: Στόχος η ανάπτυξη και η βελτίωση της ποιότητας ζωής

Η ΕΤΑΑ στηρίζει το Κόσσοβο με 400 εκατομμύρια ευρώ: Στόχος η ανάπτυξη και η βελτίωση της ποιότητας ζωής

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανακατασκευής και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) Οντίλ Ρενό-Μπασό και ο Πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας τη Δευτέρα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για τις Επενδύσεις στα Δυτικά Βαλκάνια.

Με αυτόν τον τρόπο, η ΕΤΑΑ και η κυβέρνηση του Κοσόβου ενισχύουν τη συνεργασία τους με στόχο την υποστήριξη των δημόσιων φορέων στην ανάπτυξη των υποδομών, τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, την περιφερειακή ολοκλήρωση και τον ιδιωτικό τομέα.

Η συνολική αξία αυτών των πιθανών έργων, τα οποία είναι σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΤΑΑ για το Κοσσυφοπέδιο, εκτιμάται ότι θα φτάσει περίπου τα 400 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2027.

Μερικά από τα έργα προτεραιότητας που θα χρηματοδοτηθούν αφορούν τις υποδομές οδών και σιδηροδρόμων, έργα διαχείρισης λυμάτων και στερεών αποβλήτων, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τηλεπικοινωνίες.

Επίσης, θα παρέχεται βοήθεια για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και της οικονομικής διακυβέρνησης στη χώρα.

Η Πρόεδρος της ΕΤΑΑ, Οντίλ Ρενό-Μπασό, δήλωσε:

"Το Κοσσυφοπέδιο αντιμετωπίζει σημαντικές ανάγκες που αφορούν τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και σκοπεύουμε να το υποστηρίξουμε σε κάθε βήμα. Έχουμε φιλόδοξους στόχους σε πολλούς τομείς που μπορούν να επιτευχθούν μέσω μιας ισχυρής και επιτυχημένης εταιρικής σχέσης με την κυβέρνηση. Η συμφωνία αυτή υπογραμμίζει την πρόθεσή μας να εκπληρώσουμε τους βασικούς στρατηγικούς μας στόχους στο Κοσσυφοπέδιο".

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι, δήλωσε:

"Η κυβέρνησή μας δεσμεύεται να καλύψει τα κενά των υποδομών στο Κοσσυφοπέδιο και να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη. Το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε σήμερα δείχνει τη δέσμευσή μας για αυξημένες επενδύσεις σε διάφορους τομείς, όπως οι μεταφορές, το περιβάλλον και η ενέργεια, γεγονός που θα οδηγήσει σε επιταχυνόμενη οικονομική ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας."

Μέχρι σήμερα, η ΕΤΑΑ έχει επενδύσει περίπου 680 εκατομμύρια ευρώ στο Κοσσυφοπέδιο μέσω περισσότερων από 100 έργων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου