Ενίσχυση της Δωρεάν Νομικής Βοήθειας στην Αλβανία με τη Συνεργασία του ΟΑΣΕ

Ενίσχυση της Δωρεάν Νομικής Βοήθειας στην Αλβανία με τη Συνεργασία του ΟΑΣΕ

Στις 22 Φεβρουαρίου 2024, η Αναπληρώτρια Επικεφαλής της Αποστολής του ΟΑΣΕ στην Αλβανία, Clarisse Pasztory, και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δωρεάν Νομικής Βοήθειας, Ergys Qirici, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με στόχο τον καθορισμό αμοιβαίων συμφερόντων και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών.

Η αποστολή της Διεύθυνσης Δωρεάν Νομικής Βοήθειας είναι να διασφαλίσει την ίση πρόσβαση στη δικαιοσύνη για όλους τους ανθρώπους. Το μνημόνιο αποτελεί έκφραση της πλήρους υποστήριξης της Αποστολής προς το πολύ σημαντικό έργο αυτής της υπηρεσίας, η οποία ιδρύθηκε το 2020.

Όπως προβλέπεται στο έγγραφο, η Αποστολή θα συμβάλει στην αύξηση των δυνατοτήτων της Διεύθυνσης μέσω στοχευμένης κατάρτισης σχετικά με την επικοινωνία με ευάλωτα άτομα για οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που διαθέτουν άδεια παροχής δωρεάν νομικής βοήθειας. Επιπλέον, θα στηρίξει τη Διεύθυνση στην ανάπτυξη υλικού πόρων για άτομα με οπτική αναπηρία και ξένους υπηκόους. Η Αποστολή θα υποστηρίξει επίσης τη πλήρη λειτουργία μιας νέας πανεπιστημιακής νομικής κλινικής στο Πανεπιστήμιο της Ελμπασάν. Και οι δύο πρωτοβουλίες αποσκοπούν στην αύξηση της δημόσιας πρόσβασης στη δικαιοσύνη.

Κατά τη διάρκεια της υπογραφής, η Αποστολή του ΟΑΣΕ παρέδωσε στη Διεύθυνση ένα εγχειρίδιο που ανατέθηκε από την Αποστολή, το οποίο περιέχει μεθόδους και τεχνικές που πρέπει να εφαρμόζουν οι παροχείς δωρεάν νομικής βοήθειας κατά την επικοινωνία και την υποδοχή ευπαθών ομάδων.

Το 2022, η Αποστολή ανέπτυξε έναν οδηγό για την επικοινωνία και την υποδοχή πολιτών από τέτοιες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων, των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, των μειονοτικών πληθυσμών (ιδίως των Ρομά και των Αιγυπτίων) και των ατόμων με αναπηρίες. Ο οδηγός λειτούργησε ως υλικό αναφοράς για μια εκπαίδευση για περίπου 30 υπαλλήλους της Δωρεάν Νομικής Βοήθειας από όλη την Αλβανία, την οποία οργάνωσε η Αποστολή τον Νοέμβριο του 2023.

Η υπογραφή του μνημονίου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Εβδομάδας για την Προστασία των Θυμάτων Εγκλημάτων που διοργάνωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Αλβανίας από τις 15 έως τις 22 Φεβρουαρίου 2024.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου