"Πράσινο φως" από την αλβανική βουλή για τη μεταναστευτική συμφωνία με την Ιταλία

"Πράσινο φως" από την αλβανική βουλή για τη μεταναστευτική συμφωνία με την Ιταλία

Η σημερινή συνεδρίαση της Αλβανικής Βουλής σημαδεύτηκε από ένταση και λεκτικές συγκρούσεις. Ο Έντι Ράμα ανακοίνωσε την απόσυρση του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) από την ψηφοφορία για την ποινική αμνηστία, προκαλώντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

...

Νομοσχέδιο για Ποινική Αμνηστία: Αποσύρθηκε από Σοσιαλιστικό Κόμμα - Αδιέξοδο στη Βουλή

Την τελευταία στιγμή, το Σοσιαλιστικό Κόμμα αποφάσισε να αποσύρει το νομοσχέδιο για την Ποινική Αμνηστία από τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής.  Η Αλβανία υιοθετεί αμφιλεγόμενη «Ποινική Αμνηστία»...

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), Gazment Bardhi, ανέβηκε στον άμβωνα διαμαρτυρόμενος για την απόφαση του PS, ενώ αντάλλαξε αιχμηρές δηλώσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής, Gramoz Ruçi.

Παρά το θορυβώδες κλίμα, η Ολομέλεια κατάφερε να ψηφίσει δύο σημαντικά νομοσχέδια:

  • Συμφωνία Ιταλίας-Αλβανίας για τους μετανάστες: Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 77 ψήφους υπέρ, με την υποστήριξη και 3 βουλευτών του PDIU.
  • Νόμος για τις αλλαγές στις προστατευόμενες περιοχές: Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε ομόφωνα.

Μετά τις ψηφοφορίες, ο Rama έθεσε τέλος στη συνεδρίαση, η οποία διήρκεσε περίπου 8 λεπτά.

...

Η αλβανική κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για στρατηγικές επενδύσεις σε προστατευόμενες περιοχές

Μέσα από ένα διαδικαστικό τέχνασμα το Υπουργικό Συμβούλιο επιδιώκει να αλλάξει ριζικά τον νόμο για τις Προστατευόμενες Περιοχές ανοίγοντας τον δρόμο για την κατασκευή στρατηγικών έργων εντός αυτών. Το...

Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αλβανία εξέφρασε την ανησυχία της σχετικά με τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο για τις προστατευόμενες περιοχές. Σε ανάρτησή της στο Twitter, η αντιπροσωπεία τόνισε την ανάγκη η αλβανική νομοθεσία να ευθυγραμμίζεται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή του νόμου, λαμβάνοντας υπόψη το νομικό πλαίσιο της ΕΕ για την προστασία του περιβάλλοντος και τις διεθνείς δεσμεύσεις της Αλβανίας.

Επιπρόσθετα, η αντιπροσωπεία υπογράμμισε τη σημασία της πραγματικής και ολοκληρωμένης δημόσιας διαβούλευσης, καθώς και της προβλέψιμης και διαφανούς διαδικασίας, κατά τη θέσπιση νόμων που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η ανάρτηση της ΕΕ καταλήγει με τη δήλωση: "Η πορεία της Αλβανίας προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ξεκάθαρη. Απαιτεί συνεχείς προσπάθειες από την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο για να διασφαλιστεί ότι η αλβανική νομοθεσία ευθυγραμμίζεται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα."

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου