Αλβανία: Αύξηση τιμών στα διαμερίσματα κατά 24,5% από το 2020 - 1 στα 3 αγοράζεται από ξένους

Αλβανία: Αύξηση τιμών στα διαμερίσματα κατά 24,5% από το 2020 - 1 στα 3 αγοράζεται από ξένους

Σχεδόν το 1/3 των διαμερισμάτων στην Αλβανία αγοράζεται από αλλοδαπούς και αυτό, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αλβανίας, οδήγησε σε αύξηση της τιμής τους κατά μέσο όρο 24,5% ετησίως από το 2020 έως το τέλος του 2023. Από το 2017 η τιμή των διαμερισμάτων δεν έχει σταματήσει, σύμφωνα με ανάλυση που έκανε σε αυτή την αγορά η Τράπεζα της Αλβανίας.

...

Αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων κατά 150 έως 300 ευρώ/τμ προμηνύεται από τους κατασκευαστές στην Αλβανία

Παρά τη συρρικνωτική τάση του πληθυσμού στην Αλβανία και την αργή αύξηση του επίσημου εισοδήματος, ο κλάδος των κατασκευών συνεχίζει τη δραστηριότητα, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα. Το 2022 ο τομέας των ο...

«Οι τιμές των κατοικιών στην Αλβανία αυξήθηκαν ραγδαία για περίπου έξι συνεχόμενα χρόνια, πριν και μετά την πανδημία», αναφέρει η ανάλυση. Εν τω μεταξύ, μόνο τα τελευταία 4 χρόνια (2020, 2021, 2022, 2023) οι τιμές των κατοικιών στη χώρα αυξήθηκαν κατά σχεδόν 24,5%.

Σύμφωνα με την ανάλυση, ο βασικός παράγοντας που έχει επηρεάσει την αύξηση των τιμών στην αγορά ακινήτων είναι οι μεγάλες αγορές που πραγματοποιούν ξένοι πολίτες. Με βάση τις εκθέσεις της κεντρικής τράπεζας, το 1/3 των διαμερισμάτων που πουλήθηκαν από το 2020 αγοράστηκαν από ξένους, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν είναι κάτοικοι χωρών της Ε.Ε.

Ένα μεγάλο μέρος αυτών των ακινήτων χρησιμοποιούνται για επιχειρήσεις, ενοικιάζονται ή χρησιμοποιούνται ως εξοχικές κατοικίες, καθώς τα περισσότερα αγοράζονται στην ακτή. Ένας άλλος παράγοντας που έχει κάνει τα διαμερίσματα πιο ακριβά είναι το τραπεζικό δάνειο και τα επιτόκια, σύμφωνα με την ανάλυση. Δεδομένου ότι οι κατασκευαστές σε πολλές περιπτώσεις απευθύνονται στις τράπεζες για να λάβουν δάνεια προκειμένου να πραγματοποιήσουν την επένδυση, η αύξηση των τόκων έχει αυξήσει το κόστος τους. Στο μεταξύ, αναφερόμενοι στα στοιχεία της τράπεζας, περίπου το 50% των ακινήτων αγοράστηκαν με τραπεζικά δάνεια.

Το φαινόμενο των διαμερισμάτων που έχει περιλάβει ολόκληρη την Αλβανία, κορυφώνεται με νέες κατασκευές στα Τίρανα καθώς φτάνει έως και τα 4000 ευρώ το μέτρο στις περιοχές γύρω από το κέντρο, ενώ δεν υπάρχουν ακίνητα με τιμή κάτω από 1000 ευρώ το μέτρο. Σύμφωνα με τις έρευνες της τράπεζας, η τάση αυτή δεν αναμένεται να σταματήσει ούτε φέτος. Η αγορά ακινήτων είναι από τις πλέον προτιμώμενες για ξένες επενδύσεις, αφού μόνο το 9μηνο του 2023 επενδύθηκαν 222 εκατ. ευρώ σε αυτόν τον κλάδο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου