Αλβανία: Βρέθηκε τεράστιο κοίτασμα υδρογόνου - Μελέτη υπολογίζει έως και 55.000 τόνους

Αλβανία: Βρέθηκε τεράστιο κοίτασμα υδρογόνου - Μελέτη υπολογίζει έως και 55.000 τόνους

Ένα τεράστιο κοίτασμα υδρογόνου μπορεί να κρύβεται κάτω από ένα ορυχείο χρωμίου στην Αλβανία, όπως αποκαλύπτει μια νέα μελέτη.

...

302 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις χρωμίου στην Αλβανία για το 2022

Η Αλβανία είναι γνωστή ως μία από τις χώρες με τα περισσότερα πιθανά κοιτάσματα χρωμίου στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Τα μεγαλύτερα και πλουσιότερα κοιτάσματα χρωμίου εντοπίζονται στους οφιόλιθους της...

Το κοίτασμα βρίσκεται ανάμεσα σε ένα τμήμα του φλοιού και του μανδύα της Γης που κάποτε βρισκόταν στον πυθμένα του ωκεανού και διαβρώθηκε όταν η τεκτονική πλάκα στην οποία βρισκόταν γλίστρησε κάτω από μια άλλη πλάκα. Η πλάκα του φλοιού και του μανδύα σχημάτισε μια ζώνη μήκους 1.900 μιλίων (3.000 χιλιομέτρων), γνωστή ως οφιόλιθος, που εκτείνεται από τη σημερινή Τουρκία έως τη Σλοβενία.

Οφιόλιθοι υπάρχουν παγκοσμίως και η έρευνα έχει προηγουμένως τεκμηριώσει τη διαρροή αερίου υδρογόνου από πηγάδια και ορυχεία που έχουν διατρηθεί σε αυτούς τους σχηματισμούς. Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες ανακάλυψαν τη δεξαμενή χάρη σε μεγάλα σύννεφα αερίου υδρογόνου που διαρρέουν από λίμνες νερού μέσα στο ορυχείο Bulqiza, το οποίο βρίσκεται 25 μίλια (40 χλμ.) βορειοανατολικά των Τιράνων της Αλβανίας. Τέτοιες δεξαμενές υδρογόνου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παροχή καυσίμων χωρίς άνθρακα, αλλά δεν υπάρχει η απαραίτητη υποδομή για να γίνει αυτό και το αέριο είναι εγγενώς δύσκολο να εξαχθεί.


Η ανακάλυψη ρίχνει επίσης φως στις γεωλογικές συνθήκες που κλειδώνουν μεγάλα αποθέματα φυσικού υδρογόνου υπόγεια. Το υδρογόνο που εξήχθη από το ορυχείο Bulqiza πιθανότατα συσσωρεύτηκε σε τεκτονικά ρήγματα μεταξύ δύο πετρωμάτων βαθιά μέσα στον οφιόλιθο, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (8 Φεβρουαρίου) στο περιοδικό Science. Αυτή η ζώνη ρήγματος εκτιμάται ότι έχει πλάτος 33 πόδια (10 μέτρα), μήκος έως 3.300 πόδια (1.000 μέτρα) και βάθος έως 16.400 πόδια (5.000 μέτρα) και «μπορεί εύκολα να παρατηρηθεί στις βαθύτερες στοές ορυχείων», μεταξύ 1.640 ποδιών (500 m) και 3.300 πόδια βάθος.

Έως και 55.000 τόνοι (50.000 μετρικοί τόνοι) υδρογόνου θα μπορούσαν να βρίσκονται στη δεξαμενή κάτω από το ορυχείο – αρκετά για να διατηρήσουν υψηλή ροή για 238 χρόνια, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τα φυσικά κοιτάσματα υδρογόνου είναι μια πολλά υποσχόμενη πηγή ενέργειας χωρίς άνθρακα, εάν είναι εξωρύσιμα και αρκετά μεγάλα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου