State Department: Δεν μπορούμε να στηρίζουμε το Κόσοβο όταν αποφασίζει μονομερώς

State Department: Δεν μπορούμε να στηρίζουμε το Κόσοβο όταν αποφασίζει μονομερώς

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε την Πέμπτη ότι η "μονομερής" απόφαση του Κοσσυφοπεδίου να εφαρμόσει έναν κανονισμό της Κεντρικής Τράπεζας του Κοσσυφοπεδίου - ο οποίος ορίζει ότι μόνο το νόμισμα του ευρώ χρησιμοποιείται για πληρωμές σε μετρητά σε ολόκληρη τη χώρα - περιορίζει την αμερικανική υποστήριξη του Κοσόβου στη διεθνή σκηνή

Παρά τις διεθνείς πιέσεις, το Κοσσυφοπέδιο άρχισε να εφαρμόζει τον κανονισμό την 1η Φεβρουαρίου, ο οποίος τερματίζει τη χρήση του σερβικού δηναρίου στη χώρα.

«Η χρηστή διακυβέρνηση και η καλή διεθνής συνεργασία απαιτούν χρόνο για να αξιολογηθούν οι συνέπειες, να ακούσουμε τις προοπτικές και να συμβουλεύσουμε ο ένας τον άλλον για να βρούμε μια εφαρμόσιμη λύση», δηλώνει εκπρόσωπος του State Department.

Κάλεσε το Κοσσυφοπέδιο να αναβάλει την εφαρμογή αυτής της απόφασης "άμεσα", έως ότου, όπως είπε, θεσπιστούν ικανοποιητικές διαδικασίες σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και ο πληθυσμός είναι επαρκώς ενημερωμένος για το πώς θα συνεχιστεί η μεταβατική περίοδος.

«Η απόφαση ανακοινώθηκε χωρίς επαρκή προετοιμασία ή διαβούλευση».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι βαθιά απογοητευμένες και αντιτίθενται στα τρέχοντα σχέδια του Κοσσυφοπεδίου να συνεχίσει την εφαρμογή της απόφασης για περιορισμό των εισαγωγών ξένων νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του σερβικού δηναρίου».

«Η ενέργεια αυτή δεν συνάδει επίσης με τη δέσμευση του Κοσσυφοπεδίου να εργαστεί μέσω διαλόγου με τη μεσολάβηση της ΕΕ, για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που επηρεάζουν την ευημερία της σερβικής μειονότητα».

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο Αμερικανός πρέσβης στο Κοσσυφοπέδιο δήλωσε μετά από συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι, ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην εφαρμογή της απόφασης για τον κανονισμό και εξέφρασε ανησυχία για τον αντίκτυπό της στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου.

...

Κόσοβο: Από σήμερα τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση του σερβικού δηναρίου

Σε ισχύ τίθεται σήμερα ο νέος κανονισμός της Κεντρικής Τράπεζας του Κοσσυφοπεδίου (BQK), σύμφωνα με τον οποίο οι πληρωμές θα γίνονται μόνο σε ευρώ. Οι αρχές άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας μεταβατικ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου